Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru još ima lijekova za onkološke pacijente

11.11.2020. 10:27


Epidemija koronavirusa otežala je dobivanje zdravstvenih usluga mnogim pacijentima koji su ove godine otežano dolazili do pregleda, ali i terapija. Kao da epidemija nije bila dovoljna, ovih dana bolnicama je uskraćena isporuka lijekova zbog ogromnih dugova prema veledrogerijama. Među najpogođenijima su svakako onkološki pacijenti kojima doslovno život ovisi o tome hoće li na vrijeme primiti potrebne lijekove ili ne. Tako se u nekim bolnicama u Hrvatskoj događalo kako je pacijentima oboljelima od karcinoma rečeno da danas nema lijekova za njih te da dođu drugi dan.
Provjerili smo kakva je situacija u zadarskoj Općoj bolnici te imaju li dovoljno lijekova za one najugroženije.
– U Općoj bolnici Zadar u ovom trenutku niti jedan onkološki bolesnik nije uskraćen za terapiju zbog obustave isporuke lijekova od strane veledrogerija. Daljnje liječenje koje ovisi o isporuci lijekova od strane veledrogerija problem je s kojim se susreću sve zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj, te će dinamika isporuke biti vezana za mjere koje će donijeti Vlada Republike Hrvatske, odgovorio nam je Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.
Ovo nam je potvrdila i Lada Šokota, članica predsjedništva zadarske Lige protiv raka, koja kaže kako im se za sada nije javio niti jedan onkološki pacijent da bi se požalio kako nije mogao dobiti terapiju.
– Bolnice u ovoj situaciji reagiraju kako mogu, ali ovo je luda kuća do koje je dovela loša organizacija na samom vrhu. Svi pacijenti imaju problema, nisu samo onkološki pacijenti ugroženi. Premijer je rekao kako je sve sređeno, ministar isto, ali činjenica je da su bolnice u velikim dugovima. Ja već godinama tvrdim da ravnatelji bolnica moraju biti menadžeri, a ne liječnici jer bolnicom treba upravljati netko tko će znati upravljati novcem, ali i ostalim problematičnim segmentima kao što su liste čekanja, istaknula je Lada Šokota, koja je i sama bila onkološki pacijent te iz prve ruke zna kakva je situacija u ovom segmentu zdravstva.