Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZADARSKE ZLATNE RUKAVICE Vesela i mirna djeca koja u ringu postaju mali ratnici

11.11.2020. 14:26


Andrejas Baričević (11), mladi boksač Boksačkog kluba Ares Zadar, u finalu ovogodišnjeg prvenstva, u kategoriji do 48 kg uvjerljivo je svladao boksača iz Čakovca i osvojio zlatnu medalju te postao prvak Hrvatske. Proglašen je najboljim boksačem Prvenstva za mlađe kadete. Ali, i njegov godinu dana mlađi brat Mihael također je osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 44,5 kg.
Jasno je da se takvi uspjesi ne postižu preko noći, stoga smo posjetili obitelj Baričević i doznali kako je tekao put od prvih ulazaka u ring do naslova najboljih boksača u Lijepoj Našoj.
Sigurno ste pomislili kako je stariji brat prenio ljubav i strast na mlađeg, međutim, bilo je obrnuto. Mihael je gledao boks na televiziji i odlučio da želi trenirati baš boks.
– Ako neću trenirati boks, neću ništa, kazao je Mihael roditeljima kada su mu pokušali ponuditi neki drugi sport.
Već pet godina obojica svaki dan idu na trening, trener Nikola Marketin ističe kako ga nikada ne propuštaju, ali mama ima čvrsto pravilo – prvo škola, a onda trening.


Prvo škola
– Svaku večer idu na trening, ali prije toga provjerim je li napisana domaća zadaća i je li sve naučeno. Nije se nikad dogodilo da nisu izvršili svoje obveze, kazala je ponosna majka Sandra.
Obojica idu u Osnovnu školu Petra Preradovića, odlični su učenici, uzornog ponašanja. Lako kombiniraju školske obveze i treninge, organiziraju vrijeme pa sve stignu.
– Na kraju dana budem umoran, ali zadovoljan, priča nam Mihael.
Naravno, sretni su i ponosni, ali jako su skromni i ne žele previše pažnje. Majka nam je pokazala silne medalje. Naime, Andrejas je u hrvatskoj reprezentaciji od prošle godine, Mihael od ove. Andrejas je osvojio zlato na turniru Zagreb Open te na Kupu kralja Tomislava te je prošle godine bio viceprvak Hrvatske. Mihael je tek ove godine napunio 10 godina pa je mogao sudjelovati u natjecateljskom dijelu, on je na Zagreb Openu osvojio srebro i imao je odličan meč u Boksačkoj ligi Hrvatske. Dakle, Mihael je 5 godina vrijedno i predano trenirao iščekujući svojih »pet minuta slave«. Simpatično prepričava kako mu je najteže bilo izgubiti na kilaži što ga također uči samodisciplini. Treneri Marketin i Vedran Bajlo ističu silnu volju i želju ovih, ali i ostalih dječaka u Klubu.


Boks je život
– Boks je za mene život, a uzor u boksu mi je Vasyl Lomachenko, rekao je odlučno desetogodišnji Mihael dodavši da ga uči smirenosti i kako biti sve bolji i bolji čovjek.
Premda je česta predrasuda da je boks nasilan sport, a boksači nasilnici, zapravo je potpuno drukčije. Trener Marketin objašnjava kako su to sasvim obična, vesela djeca koja u ringu postaju »mali ratnici«. No, ono što je iznimno važno jest da znaju razgraničiti te dvije sfere svog života.
– Boks nije nasilan sport, ne bih izvan ringa koristio svoje znanje, ali uvijek bih se mogao obraniti, istaknuo je Andrejas.
Mogućnost obrane utječe na samopouzdanje djeteta, njegov gard, a razvijaju samostalnost i odgovornost.
Itekako je važno naglasiti da Baričevići nisu imali nijednu ozljedu, imaju redovne preglede, pripreme prije i poslije, tako da sigurnost nipošto nije ugrožena.




Treneri i prijatelji
Najveća podrška su im obitelj i treneri, Nikola Marketin i Vedran Bajlo, iz Boksačkog kluba Ares Zadar.
– Treneri su im jako važni. Oni su ponajprije ljudi, treneri, pedagozi i prijatelji. Mi smo svi postali jedna velika sretna obitelj, emotivno je ispričala majka uspješnih mladih boksača.
Priznala je da je sve ovo ponekad pomalo naporno i stresno, ali spremi su na sve za njihovu sreću.
– Ovaj uspjeh za nas znači da imamo budućnost, oni su naša budućnost, istaknuo je trener Marketin, također i izbornik Hrvatske boksačke reprezentacije za mlađe kadete.
U Klubu se druže, jedni drugima su i jako dobri prijatelji i uzori. Priča nam Marketin kako skupa proslavljaju rođendane, sakramente i sva važna životna obilježavanja.
– Boks je plemenita vještina. U stalnoj smo komunikaciji s roditeljima, djeca se promijene u kratkom vremenskom periodu, imaju drukčiji pogled na svijet, socijaliziraju se. Izvan ringa su iznimno mirni jer sve ostave na vreći. Tako da je to najbolji sport za psihu djece jer je to najteži sport, ulaze u ring i učimo ih da budu strogi prema sebi. Mnogo je pozitivnih učinaka, naglasio je trener Marketin.
Klasično pitanje koje postavljamo djeci uvijek je što žele biti kada odrastu. Očekivano, Baričevići žele biti boksači, ali ističu još nešto važno što je vjerojatno rezultat sporta i pozitivnog obiteljskog odgoja.
– Želja mi je nastaviti baviti se boksom, završiti školu i da budem dobar boksač i čovjek, izjavio je samozatajni Andrejas s čime se odmah složio i Mihael. (Doris BABIĆ)
 


Veliki uspjeh BK Ares


Prema broju osvojenih odličja, BK Ares je najuspješniji klub ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske.


1. Andrejas Baričević – zlatna medalja (pehar za najboljeg boksača turnira)
2. Mihael Baričević – zlatna medalja
3. Marino Sudinja – zlatna medalja
4. Vid Kučan – zlatna medalja
5. Luka Matijević – srebrna medalja
6. Niko Dražina – srebrna medalja
7. Luka Gabriel Ninčević – brončana medalja
8. Mate Milardović – brončana medalja
9. Ivan Nekić – brončana medalja