Kako u malom formatu prenijeti snažnu poruku?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U POČETKU BIJAŠE MINIJATURA
Autor: 
Kad smo pokretali izložbu minijature prije četiri godine, osobno nisam razmišljao o povijesti minijature, već o tome kako napraviti tako malu sliku koja je jednako jaka kao i ona na platnu metar za metar, rekao je Dragan Jelavić, predsjednik HDLU Zadar
Vedran SITNICA
Otvorenje izložbe minijatura HDLU Zadar

Minijatura uzima jedno veliko poglavlje u svjetskom slikarstvu, koje gotovo da je i počelo od minijature, rekla je slikarica Silvijana Dražović na otvaranju izložbe Minijature u utorak navečer u Caffe galeriji Đina. Treća, sad već tradicionalna izložba minijatura organizirana je u povodu obilježavanja Dana grada Zadra, a organizira je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) Zadar.

Povijest minijature

- Minijaturu, odnosno iluminaciju nalazimo još u egipatskim knjigama pa u raznim prijepisima Biblije, a nalazimo je i u keltskim spjevovima i legendama. Minijatura se dijeli na iluminacijsku sličicu koja je krasila početna slova bilo kojeg pisanog teksta, a kasnije se kreće s portretom, objasnila je Dražović početke ove zanimljive slikarske tehnike.
Minijaturne slike ispočetka su ograničene na portret malog formata, ali ubrzo prelaze i na druge teme, pejzaže i figuralne scene. Minijature su najčešće precizno izvedene na papiru, pergameni, bjelokosti ili metalnoj pločici. Umjetnica je okupljenima prepričala povijest minijatura spomenuvši i najznačajnijeg hrvatskog minijaturista, Julija Klovića.
- Klović je sjajan minijaturist, a zovu ga i Michelangelom minijature, rekla je Dražović, objasnivši kakve se sve minijature mogu vidjeti na zadarskoj izložbi.
- Postoje po svijetu muzeji posvećeni minijaturi koji godišnje imaju izložbe, a mi smo poučeni tim svjetskim iskustvima minijaturu počeli njegovati zahvaljujući HDLU, kazala je Dražović.

Radovi 17 umjetnika

Na izložbi su u utorak predstavljene minijature 17 umjetnika u različitim tehnikama, Dimenzija je unaprijed dogovorena te je iznosila 10 x 10 centimetara, a mogli su se vidjeti portreti, povijesni motivi, pejzaži, apstrakcije, grafičke apstrakcije, a čak i slike koje se poigravaju s prostorom te izlaze iz okvira malog platna.
- Kad smo pokretali izložbu minijature prije četiri godine, osobno nisam razmišljao o povijesti minijature, već o tome kako napraviti tako malu sliku koja je jednako jaka kao i ona na platnu metar za metar, rekao je Dragan Jelavić, predsjednik HDLU Zadar, objasnivši kako je upravo to najveći razlog za pokretanje ove izložbe.
HDLU je najavio i predstojeću godišnju izložbu koja se održava sutra, 12. studenog s početkom u 19 sati, koja je također posvećena Danu grada Zadra.
- Oduševljen sam ovom, kao i prethodnim izložbama, nastavio je Jelavić koji je pohvalio prostor u kojem se izložba održava, ali je i iznio razočaranje odazivom umjetnika na ovu izložbu.

U utorak su predstavljeni radovi 17 umjetnika: Zita Rončević Švaljek, Josip Švaljek, Dagmar Venus, Wolgang Brenner, Ante Jaša, Tomislav Košta, Antea Delpin, Neven Otavijević, Matea Radobuljac, Silvijana Dražović, Ana Kolega, Branko Antunović, Dragan Jelavić te Tomislav Marijan Bilosnić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)