U Ninu otvorena izložba »Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predstavljaju se rekonstruirana jela iz povijesti ovog kraja
Izložba »Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si« prvi put je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, predstavljena u Zadru 2019. godine. Autori izložbe su: Natalija Čondić, Kornelija A. Giunio, Dušanka Romanović, Vladimir Kusik, Jakov Vučić, Majda Dadić i Jelena Vekić Bašić
FACEBOOK ARHEOLOŠKI MUZEJ ZADAR
Izložba »Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si« otvorena je u Muzeju ninskih starina

U Muzeju ninskih starina otvorena je izložba »Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si«. Prigodom otvorenja izložbe okupljene je pozdravio voditelj Odjela »Muzej ninskih starina« Vladimir Kusik. Izložbu je predstavila muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja Zadar Jelena Vekić Bašić, koja je ujedno i autorica likovnog postava izložbe.
Posjetitelji su imali priliku vidjeti i zapis recepata iz spisa zadarskog bilježnika Jerolima Vidulića s kraja 15. stoljeća, koja se čuva u Državnom arhivu u Zadru. O rekonstruiranim jelima napravljenim po tom receptu govorio je inženjer prehrambene biotehnologije Drago Drmić iz udruge »Starinar«. Po tim uputama pripremljeni su ravioli s kupusom i začin od gorušice.

Izložbu je otvorila Kata Knežević, ravnateljica Osnovne škole »Petra Zoranića« iz Nina koja je tom prigodom izrazila svoje zadovoljstvo zbog suradnje s Muzejom.
Izložba »Pokaži mi iz čega jedeš i otkrit ću tko si« prvi put je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, predstavljena u Zadru 2019. godine. Autori izložbe su: Natalija Čondić, Kornelija A. Giunio, Dušanka Romanović, Vladimir Kusik, Jakov Vučić, Majda Dadić i Jelena Vekić Bašić, stručni suradnici su Dino Taras i Timka Alihodžić, dok je autorica likovnog postava Jelena Vekić Bašić.

Inače, najzastupljenija vrsta građe na arheološkim nalazištima ostatci su posuđa namijenjenog čuvanju, kuhanju ili posluživanju hrane. Često se prilikom istraživanja pronađe i velik broj biljnih i životinjskih ostataka. Obje grupe nalaza, svaka na svoj način, svjedoče o pre(hrani) ljudi u određenom razdoblju. Kroz izbor građe koju čuva Arheološki muzej Zadar može se otkriti što se, na koji način i iz čega jelo od prapovijesti do novoga vijeka.

Izbor originalne građe, kao i idejne rekonstrukcije bazirane su na rezultatima novijih znanstvenih istraživanja. Naglasak je na široj javnosti manje poznatim podatcima, kao što je pronalazak tragova sira na stijenkama ritona, kultnih posuda iz vremena srednjeg neolitika (5600. – 4900. g. pr. Kr.), ili nalaz sjemena rotkvice u antičkoj luci u Zatonu, koji se datira u drugu polovicu 2. stoljeća i predstavlja najstariji materijalni dokaz za njezin uzgoj u Europi u rimsko doba.
Izložba će se moći razgledati do 1. travnja 2022.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)