Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Artikultura okupila zadarsku alternativnu scenu

Autor: Irena Jurjević

10.12.2008. 23:00
Artikultura okupila zadarsku alternativnu scenu

Foto: Irena JURJEVIĆ



Pilot projekt Artikultura koji započinje u petak s Hip hop MINIfestom udruge Zadar muzika, objedinit će različite aktivnosti zadarskih udruga i ansambala počevši od okupljanja, umjetničkih izvedbi, probi i tonskih snimanja, te će biti otvoren svim vidovima umjetnosti, počevši od kazališta, glazbe, slikarstva pa do književnosti. O projektu čiji program je za početak isplaniran za naredna dva mjeseca više su na jučerašnjoj press konferenciji kazali Sanja Peroš u ime Callegra, Juraj Aras iz udruge Teatro Verrdi, Zlatko Višić iz udruge Zadar muzika te Stipe Juras, idejni začetnik projekta.
Kao što je već poznato, kino Pobjeda će biti i mjesto na kojem će se svi ti segmenti i objediniti. Tamo će, naime, u petak u 11 sati ujutro započeti Hip hop MINIfest nakon čega će u večernjim satima program poslije 20 sati prebaciti u Medussa bar gdje će otpočeti natjecanje skupina u plesu.
Subotnje popodne biti će pak rezervirano za Arsenal i program “Cool Tura za sve”, a radi se o prezentaciji, predavanju koje će održati predstavnici hrvatskih diskografa (Dallas Records, Aquarius Records, MenArt, Dancing Bear…) gdje će se glazbenicima približiti i pojasniti cjelokupan proces suradnje sa diskografskim kućama, odnosno koje bi to korake trebali poduzeti da iz takozvanog demo statusa prijeđu na višu razinu, te potpišu ugovor i izdaju svoje glazbene uratke u obliku albuma i slično. Ovo predavanje održat će se u Arsenalu sa početkom u 16 sati i ovim putem pozivaju se svi zainteresirani bendovi, ne samo zadarski, da prisustvuju i donesu svoje demo snimke.
S početkom u 20 sati u kinu Pobjeda započet će pak koncert ‘Made in Zadar’ na kojem nastupiti zadarske grupe Rising dream, Postolar Tripper i Alergija. Stipe Juras je naglasio i to kako kino Pobjeda neće postati klub koji će raditi cijelu noć, već će program najkasnije završiti u ponoć i pol, u dvoranu je zabranjeno unošenje pića, a u prostoru neće biti dopušteno niti pušenje.
Glumac Juraj Aras istaknuo je pak kako projekt Artikultura nije namijenjen samom mladima:
-Naime, ti mladi s godinama više i nisu toliko mladi. Projekt je namijenjen ljudima koji traže neki alternativniji sadržaj, pa tako apeliram na političke i ine strukture da prepoznaju ovu inicijativu i potpomognu na koji god način mogu, poručio je glumac Juraj Aras.
U projekt Artikultura uključeno je za sada šest udruga i ansambala – Teatro Verrdi, Šigureca, Zalet, Zadarski Plesni ansambl, Stomorica i Zadar Muzika, a potencijal programa udruženih udruga prepoznao je Zadar Film koji zajedno s ostalim predstavnicima udruga ujedno poziva i sve druge udruge i umjetnike pojedince željne suradnje da se jave i uključe u projekt.
Također, dodajmo i to kako je, uz stavljanje na raspolaganje prostora nekadašnjeg kina Pobjeda gdje će moći održavati svoje programe, još jedan velik pomak napravljen za Zadarski Plesni Ansambl. Naime, ZPA je konačno dobio novu dvoranu koja će biti smještena nasuprot biroa za zapošljavanje na Relji, a čije otvorenje će biti održano u ponedjeljak u 18 sati. Sanja Petrovski je tako i sama pozdravila novu inicijativu vezanu uz kino Pobjedu, budući da je ZPA preko zimskih mjeseci do sada uglavnom bio ograničen na ustupke koje im je davala HKK Zadar.