Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Drugi krug iza kantuna

Autor: Ivan Knežević

10.12.2008. 23:00
Drugi krug iza kantuna

Foto: Zvonko KUCELIN



Pobijedivši u Roanneu, a što je prva utakmica u A skupini u kojoj je pobijedio gost, Zadar je napravio dobar korak prema plasmanu koji omogućuje drugi krug
Dvije sitnice iz statistike i kretanja rezultata govore puno. Prva je sitnica podatak da Roanne na svom terenu nije uspio niti jednu četvrtinu završiti pozitivnim rezultatom. Tek su u zadnjoj (19:19) bili na pozitivnoj nuli, prethodne su izgubili. Čak i treću u kojoj je u početku igra Zadra bila ispod određene razine. Druga je sitnica podatak da je Zadar u drugoj, u trećoj i u četvrtoj četvrtini bio momčad koja je prva ubacila poene.
Zašto je to važno? Zato što ukazuje na visoku razinu mentalne moći, odnosno na to da se Zadar nije prestrašio i da nije popustio pod pojačanim pritiskom domaćina. Naravno da je Roanne, u situaciji u kojoj se našao, trebao na sve moguće načine pokušati napraviti preokret. Možda ovom možemo dodati i još jednu sitnicu koja, također, govori o psihološkoj nadmoći Zadrana. Na kraju razdoblja u kojemu je Roanne s 33:49 došao do 47:54, a to je dobar dio treće četvrtine, ukazao je Juby Johnson i pogodio tricu za 47:57 čime je presjekao domaćin niz, a na drugoj strani otvorio seriju ubačaja Zadra jer je uslijedilo poslije njegove trice još osam poena. Sadržaj zadnjih triju minuta treće četvrtine pisali su, praktično, samo Zadrani jer su dominirali na cijelom terenu. I početak zadnje četvrtine uklopio se u to, još šest uzastopnih poena i 47:71 značilo je da Roanne nema što očekivati.
Treća uzastopna utakmica Zadrana u gostima donijela im je pobjedu. U prethodnim dvjema (Riga i C. zvezda) bili su tu negdje, ali dobili nisu jer nisu imali dovoljno dobru igru u većini utakmice. Sad su igru učinili odmah dovoljno dobrom, rastegli je na mnoge minute i demonstrirali što sve treba napraviti da bi se u gostima pobijedilo. Ako je potrebno tražiti ključić kojim je otključana domaća brava onda treba malo razmisliti prije nego se prstom pokaže na nešto. Jer toga nešto bilo je podosta i svako nešto imalo je itekakav pozitivni utjecaj. Od spoznaje da Zadar nije dopustio da domaćin potpuno nametne tzv. atletsku košarku, preko podatka da je Zadar u prvom poluvremenu ubacio čak osam trica, te da u tih 20 minuta Roanne nije imao niti jednu jedinu osvojenu loptu.
Ovaj zadnji podatak reći će, dakle, da i ne treba toliko strahovati zato što još nema Malika Dixona, ali svakako će biti dobro da se on vrati što prije. Organizacija igre Zadra počivala je na Roku Stipčeviću, ali ne samo na njemu. Očito je u nekim intervalima pomogao i Hrvoje Perić što je Roku omogućilo da se ponekad izmakne i ostane sam na trici. Pogodio ih je pet, od čega tri u prvom poluvremenu, te dvije u trećoj četvrtini u kojoj su obje bile značajne u smislu gušenja Roanneovih pokušaja povratka u život.
Sljedeće nešto jest to što je svaka zamjena bila pozitivna. U zadnjem dijelu prve četvrtine Petrović je odlučio odmoriti Gečevskoga pa Macuru, ušli su Ružić i Ivanov. Obojica su imala značajnoga udjela u održavanju pozitivnog rezultata, a treća je zamjena bila kad je izišao Garnett, ušao Rančić. I još jedna, Johnson na klupu, a Perić na parket. Tako je znatno izmijenjena postava u odnosu na početnu – ostao samo Stipčević – završila prvo poluvrijeme u visokom stilu. Znači, još jedno nešto u obliku pravog ritma i intenziteta i u cijelom skupu nešto izvrsna podloga za pobjedu.
Poslije onih 47:71 ostatak je vremena bio stanovita formalnost, a Zadar svakako zaslužuje čestitku zato što nije u završnici bio šetač nego je uspio održati relativno visoku prednost. U raspletu situacije u skupini svaka pojedinost može biti važna, pa i razlika koševa.
Igrom ždrijeba, sljedeći će suparnik u Eurokupu biti – Roanne. Igrat će se u Višnjiku već u sljedeći utorak. Pobijedivši u Roanneu, a što je prva utakmica u A skupini u kojoj je pobijedio gost, Zadar je napravio dobar korak prema plasmanu koji omogućuje drugi krug.