Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Foša i povijesne znamenitosti svijetlit će različitim bojama

Autor: Dragana Glavočić

10.12.2008. 23:00
Foša i povijesne znamenitosti svijetlit će različitim bojama


Povijesne znamenitosti na Poluotoku bit će rasvijetljene prema povijesnim razdobljima, od crvene do plave svjetlosti. Tako će antičke građevine biti osvijetljene crvenom svjetlošću, renesansne zelenom, a elementi suvremene kulture plavom
U Velikoj vijećnici Grada Zadra predstavnici tvrtke Philips održali su jučer prezentaciju “Studije urbane rasvjete povijesne jezgre grada Zadra”. Prezentaciji su nazočili predstavnici tvrtke Philips, Nives Kozulić, ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno planiranje, te gradski vijećnici.
Muzej na otvorenom
Ravnateljica Kozulić u uvodnoj riječi kazala je da je prije godinu dana Grad raspisao javni natječaj za izradu studije javne rasvjete povijesne jezgre, a natječaj je dobila tvrtka Philips koja je izradila cjelovitu studiju rasvjete Poluotoka, što je uvelike nedostajalo staroj jezgri. Gradsko poglavarstvo imenovalo je radnu grupu koja je pratila izradu studije.
– Isti projektanti izradili su studiju osvjetljenja Foše i Gradskih vrata. Riječ je o projektu s kojim će se krenuti u realizaciju početkom iduće godine, pojasnila je Kozulić.
Studija obuhvaća javnu rasvjetu prometnih površina, rezidencijalnu rasvjetu pješačkih zona te dekorativnu rasvjetu koja omogućuje tri razine uporabe, i to diskretnu dekorativnu rasvjetu grada u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima, redovitu dekorativnu rasvjetu u večernjim i ranim noćnim satima te blagdansku rasvjetu za gradske i državne blagdane i svečana razdoblja. Rješenje urbane rasvjete objedinjuje kulturno-povijesne specifičnosti Poluotoka, kao i suvremene estetske i tehnološke trendove u rasvjeti važnih povijesnih urbanih cjelina u Europi.
Prezentaciju “Studije urbane rasvjete povijesne jezgre grada Zadra” vodio je Tvrtko Ćavar iz tvrtke Philips.
– Studija nije vezana samo uz rasvjetu, već i uz arhitekturu i urbanizam. No, isto tako, usmjerena je prema čovjeku. Urbana rasvjeta utječe na stvaranje ambijenta u kojem se čovjek kreće, ali i na socijalizaciju jer potiče čovjeka da se na rasvijetljenim mjestima kreće i zadržava. U primjereno osvijetljenom gradu stvara se ugodno i lijepo mjesto za boravak stanovnika i gostiju, a time se utječe na promociju grada, pojasnio je Ćavar.
Stručni tim koji je radio na izradi Studije uočio je da grad Zadar karakterizira isprepletenost vremenskih epoha na zajedničkom prostoru. Točnije, Zadar predstavlja muzej arhitekture na otvorenom.
Obojena svjetlost
– Pri izradi Studije definirali smo osnovne uvjete, a to su ulaz na Poluotok, glavni smjerovi i uporišne točke zadržavanja te pogled na Poluotok izvana, kazao je Ćavar.
Analizom postojećeg stanja na Poluotoku utvrđena je nekonzistentnost rasvjetnih tehnologija i konfiguracija, nepotpuna usklađenost s propisima te neekološka rasvjeta. Postojeća rasvjetna tijela stara su gotovo 30 godina te se javljaju veliki kontrasti u svjetlosti, a osim toga zbog svoje starosti troše više energije. Primijećeno je oko 50 tipova nestandardiziranih svjetiljki. Obavit će se na Poluotoku standardizacija rasvjetnih tijela te će se suziti broj tipova svjetiljki.
Do sad su se u staroj jezgri radili parcijalni projekti na uređenju rasvjete, tako da je zastupljena nekompletnost dekorativne instalacije koja nije međusobno povezana.
– U izradi studije primijećeno je da su pojedini objekti rasvijetljeni, dok neki jednake važnosti i veličine ostaju u mraku, kazao je Ćavar, uspoređujući crkvu Sv. Donata s crkvom Sv. Šime koja je neosvijetljena.
Koncept nove rasvjete bazira se na predodžbi stare jezgre grada kao cjeline upravo zbog njegove opasanosti zidinama.
Područja na kojima će se odvijati motorni promet bit će osvijetljena kombinacijom funkcionalne i dekorativne rasvjete.
Javne površine kao što su parkovi i trgovi bit će osvijetljeni neutralnom rasvjetom odozgo bez stupova.
U realizaciji ove studije prvi će se rasvijetliti najvrjedniji objekti. Zanimljivo je da će povijesne znamenitosti na Poluotoku biti rasvijetljene prema povijesnim razdobljima, od crvene do plave svjetlosti. Tako će antičke građevine biti osvijetljene crvenom svjetlošću, renesansne zelenom, a elementi suvremene kulture plavom.
Projekt osvjetljenja lučice Foše odnosi se na postavljanje podne rasvjete, dok će Gradska vrata biti osvijetljena diskretnom svjetlošću.