Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Jedimo, pijmo i poklanjajmo zadarsko!

Autor: Nives Rogoznica

10.12.2008. 23:00
Jedimo, pijmo i poklanjajmo zadarsko!

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadrani su, pogotovo kad je iznesen brudet od ugora s palentom kojeg je pripremnio Kaljanin Livio Perin, pokazali kako itekako cijene kulinarsku tradiciju. U bridte koji je jednostavno “planuo” otišlo pet ugora koji su se uhvatili na Perinov parangal, a najveći je imao pet kilograma.
Jedimo, pijmo i poklanjajmo zadarsko, mogao je biti slogan treće po redu izložbe hrane, pića, delikatesa i suvenira “Naši mali gušti” otvorene jučer u Arsenalu. Izložba koja okuplja preko trideset izlagača na čijim je štandovima moguće degustirati od aperitiva, preko pravog mesnog ili ribljeg obroka, do slastica, otpočela je, sasvim su stilu, uz klapsku pjemsu u izvedbi klape “Povljana”, a da Zadrani itekako cijene svoju kulinarsku tradiciju pokazalo se i kad je iznesen brudet od ugora s palentom kojeg je pripremnio Kaljanin Livio Perin. Po Perinovom “priznanju” u brudet je otišlo pet ugora koji su se uhvatili na njegov parangal, a najveći je imao pet kilograma.
Brudet je razgrabljen davno, no danas, sve do 20 sati sati posjetitelji izložbe imaju priliku degustirati niz delicija.
Za prste polizat
Ljubitelji pršuta imaju priliku ocijeniti pršute Pršutane – Posedraje, proizvođača “Puntica-prušt” i Dalmatino d.o.o. Na štandu Dalmatina može se degustirati i pešt. Riječ je o začinu proizvedenom od komadića pršuta s dodatkom začinskog bilja. Pešt može poslužiti kao dodatak jelima, primjerice “pašta-fažolu” ili “šalši”, a kao “fast food” može se pojesti i namazan na kruh. Šokol se može pronaći na štandu Pršutane- Posedraje.
Adria d.d. na “Našim malim guštima” promovira nove proizvode; paštetu od tune i paštetu od tune s povrćem, dok se na štandu Ribarske zadruge “Naša sloga” iz Kali mogu degustirati inćuni s kaparama i maslinama. Poznavatelj inćuna može ih usporediti s onima kaljskog “Šišmara” ili “Maredšića”, te benkovačke tvrtke Ostrea d.o.o koja svoje izvozi u 36 zemalja.
Da ne bude zabune, Ostreu d.o.o treba razlikovati od tvrtke Ostrea Dalmatia – Centar za školjkarstvo. Ostrea Dalmatia na degustaciju nudi kamenice uzgojene u akvatoriju uvale Stare Povljane na Pagu, uz napomenu kako od sada po kamenice više ne treba ići u Ston. Na njihovom štandu posjetiteljima se nudi i mala kuharica s pet recepata kuhara Renata Kraljeva.
Badel 1862 – Vinarija Benkovac na izložbu je stigla s tri nova proizvoda izrasla na korlatskim vinogradima; vinima Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah. Maslinovo ulje može se probati na štandovima Uljare Dujela, tvrtke Joskro d.o.o., OPG “Aralaica”, dok se na onom tvrtke Kolina d.o.o. može naći i pašteta od maslina.
Onima koji se nakon degustacije odluče za kupnju, dobro će doći i posebni sajamski popsuti, pri čemu, primjerice, proizvodi Marex-gela imaju cijenu oko 25 posto nižu od maloprodajne, dok Paška sirana daje 5 posto popusta.
Slano, slatko, slađe
O desertu skrbe Marex-gel d.o.o., koji upravno na “Našim malim guštima” promovira torte od šumskog voća, čokolade, jabuka, pinjola i badema, TO “Gabrielli” s ponudom keksa s brusnicama, kokosom,lješnjacima, čokoladom, pinjolima i – “piadinom”. “Piadina” je naziv za tijesto koje izgledom podsjeća na palačinku, no riječ je o hrskavom krušnom tijestu u kojeg po želji ide slano ili slatko; šunka ili namaz nalik popularnoj “Nutelli”.
Tvornica kruha Zadar pretpremijerno nudi slastice koje će se na prodajnim mjestima pojaviti tek od sljećeg tjedna, a riječ je o “bajaderi” od kokosa, čokoladnoj breskvici, kiflicama od oraha i kolaču naziva “Djedov brk2 a koji “skriva” orahe i čokoladu. Iz slano-slatkog repertoara pekarnice Krošutula izdvajaju se kiflice sa sirom i sezamom, te brioši, a poseban božićni “menu” predstavljaju Sacher mini torta i Božićni kolač spravljen prema receptu generacije naših baka.
Cvjetni prah i medvjeđi luk
Likeri i pekmezi od šumskog voća mogu se degustirati na štandu splitkog proizvođača Bokun d.o.o., iz čije ponude se izdvaja kupinovo vino. Pekmezi od smokava, dunja i kupina nude se na štandu OPG “Sandra Babac”, dok se na štandu OPG “Bobić” mogže kušati marmelada od mogunja.
Med i proizvodi od meda zastupljeni su na štandovima više proizvođača. Na onom Braniteljske zadruge Apis – Dalmacija moguće je pronaći cvjetni prah, bogat vitamnnom B, koji se preporučuje za jačanje imuniteta. Na štandu OPG “Marijan Maruna” uz med i medicu nalazi se i propomed kojeg preporučuju za liječenje kašlja, a ponuda obuhvaća darovni program unutar kojeg se mogu izdvojiti orasi u medu. OPG “Nedjlejko Čotić”, uz medicu i tri vrste meda, nudi i borovaču s medom koju propručuje za bolesti dišnih puteva, te sok od artičkoe s medom, medvjeđi luk i aloe veru s medom. Na kraju, još valja popiti kavu, a to se može učiniti na štandu Dinos kave.
Lekcija iz veza
Unikatni poklon ili ukrasni predmet koji će doprinijeti stvaranju novogodišnje atmosfere nude se na štandu cvjećarnice “Bella”. Osobitost “Naših malih gušta” kad su u pitanju suveniri, svakako je štand TO “Nešto drukčije” iz Biograda na moru gdje je, uz ručno rađene i tradicijom inspirirane suvenire i nakit, moguće, primjerice, pronaći straničnike s vezom tipičnim za biogradsko zaleđe. Autorica veza Zvjezdana Unušić zainteresiranog je posjetitelja spremna naučiti i izrađivati vez, kazala je Zadarski list.
Ponudu suvenira i ukrasnih predmeta obogaćuju i štandovi tvrtke Kamen – Benkovac i Svijet stakla.
Štand Solane-Nin, uz ponudu mirisnih soli i soli pakirane u suvenirsku ambalažu s ninskim motivima, nudi i cvjetnu sol bogatu magnezijem i kalcijm. Cvjetna sol dobivena je sakupljanjem listića soli s vrha salamure, a koristi se za opuštanje i čišćenje organizma.
Ulje lavande i jastučiće s lavandom potražiti treba na štandu OPG “CDR”, dok za ljekovite pripravke; masti i ulja, ali i darovni asortiman valja zastati na štandu PTO “Nekić”.


 RAZNOLIKOST AUTOHTONE PONUDE OBALE I ZALEĐA


– Izložba delikatesnih proizvoda i suvenira zadarskog kraja održava se s ciljem prezentacije kvalitetnih i autohtonih proizvoda Zadarske županije. Na ovaj se način nastoji javnosti približiti raznolikost autohtone ponude obale i zaleđa s posebnim naglaskom na obiteljska gospodarstva i obrte, istaknuo je otvarajući “Naše male gušte” predsjednik Županijske komore Zadar Dario Jurin.
“Naše male gušte” organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, dok su suorganizatori Grad Zadar, Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Zadarske žuapnije, Udruženje obrtnika Zadar, i turističke zajednice Zadarske županije,te gradova Zadra, Paga i Biograda na Moru. Autor vizualnog idnetiteta izložbe je Neven Stojaković.




 DANAS NA “NAŠIM MALIM GUŠTIMA”


S početkom u 11 sati u Arsenalu će se održati stručni skup na kojem će predavanje na temu “Mediteranska prehrana – model pravilne prehrane” održati dr.sc. Marijana Matek-Sarić sa Sveučilišta u Zadru, dok će mr. Petar Pedišić govoriti o maslinarstvu u Hrvatskoj, a mr.sc. Nevenka Gašparac iz Centra za kvalitetu Hrvatske gospodarske komore na temu “Sigurnost hrane i HACCP”. Slijedi vođena degustacija maslinovog ulja.