"Kvarte" na njegov način

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bonacic
Aleksandar Bonačić (desno) na otvorenju svoje zagrebačke izložbe fotografija

U 'CroArtPhoto klubu' otvorena je izložba zadarskog fotografa Aleksandra Bonačića, koji u prostoru kluba izlaže po drugi put. Svaka se izložba, u konačnici, može gledati, doživjeti i kao knjiga - fotomonografija, između ostaloga i zato što to razmjerno lako može i postati. Ova izložba u svojoj strukturi i jest zamišljena kao knjiga s jedanest poglavlja, podijeljenih na četri cjeline-kvarte.

U njegovom, samo na prvi pogled inkoherentnom svijetu, paralerno žive klasične realistične fotografije, prizori života, mora, prirode, apstraktne kompozicije i odrazi na snoviđenja koji još jednom potvrđuju staru istinu da je kamera oruđe fotografa pomoću koje on daje razloga svemu oko sebe i objektivni svijet transformira u subjektivni doživljaj. Između literarnog i likovnog Bonačić vješto i sustavno traži (i nalazi) svoje slike, svoj paralerni mikrokozmos, u kojem je sve moguće i sve samo po sebi razumljivo, osobito činjenica da u nekim disciplinama doista nije važno što, nego kako. Posebnu cjelinu čine crno-bijele snimke koje možemo shvatiti kao diskretni povratak u prošlost, vrijeme izvan vremena, ali i hommage fotografskoj tradiciji i spoznaji da je fotografija "lingua franca", koju razumiju svi, bez obzira na jezične ili bilo koje druge barijere, jer slikanje svjetlom je spona koja nas povezuje i pokazuje nas u svim različitostima i sličnostima.

Aleksandar Bonačić rođen je u Zadru, gdje se od 2000. godine intezivnije bavi fotografijom, a rezultat tog rada su do sada sedam samostalnih izložbi, kao i nekoliko skupnih. "Akvarel, sjene" u izlozima trgovina ulica Borelli i Madijevaca 2005. "Vol u magli-trilogija" u "Arsenalu" 2006. Zadar, "1/3" u Salima na Dugom otoku u prostoru stare tvornice ribe "Mardešić", također 2006., „Lancunanje" u galeriji „CroArtPhoto" club - a u Zagrebu 2006./2007. god. te „Povratak" u moru pored zadarskog mosta 2007.god., dok između skupnih izložbi svakako odskaču zajednički nastup sa još šestoricom ponajboljih zadarskih fotografa, u sklopu manifestacije „Zadar, more" 2005. god., skupna izložba članova „CROARTPHOTO" cluba, koja je održana u Zagrebu u galeriji kluba, „Fragmenti" u arheološkim iskopinama na Trgu Petra Zoranića u Zadru uz još dva zadarska fotografa.

Tu je i nekoliko izložbi s udrugom „ZADART", te sudjelovanje na međunarodnim izložbama „Čovjek i more" - Kukljica (diploma za c/b fotografiju ), Foto salon Vinkovci 2007.god. i 2008.god., izložba BBSV Digital Master Circuit 2007/2008.god., Austrija, Foto salon Osijek 2007.god., izložba hrvatskog Foto kino saveza „Hrvatska fotografija 2007.", izložba „Otočki fotografi" u izboru Ante Jaše. (02./03.2008.), Hrvatska fotografija 2008...

Član je "CroArtPhoto" club - a i likovne udruge "Zadart, a ova se izložba može razgledati do 17. prosinca ove godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno