Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lik i djelo Petra Zoranića

Autor: Nikola Markulin

10.12.2008. 23:00
Lik i djelo Petra Zoranića

Foto: Filip BRALA



 Na isteku godine u kojoj je nizom svečanosti i aktivnosti u Zadru i Hrvatskoj obilježena petstota obljetnica rođenja Petra Zoranića, izložbu posvećenu autoru prvog hrvatskog romana zajednički su organizirali Znanstvena knjižnica Zadar i Državni arhiv Zadar. Izložba je svečano otvorena u utorak navečer u prostoru izložbene dvorane Znanstvene knjižnice, a trajat će do 20. prosinca. Svečanost otvaranja uljepšali su Gabrijela Meštrović Maštruko i Zlatko Košta, glumci Kazališta lutaka Zadar, govoreći ulomke iz “Planina” i tako na trenutak dočaravši ozračje Zoranićeva vremena (16. stoljeće). Sličnu ulogu na svečanosti otvaranja imao je i ženski vokalni sastav ‘Magnificat’.
Milenka Bukvić, ravnateljica Znanstvene knjižnice posjetiteljima je predstavila koncept izložbe koja, kako je kazala, nastoji dati širok uvid u lik i djelo Petra Zoranića i to u kontekstu njegova vremena. Na izložbi su, tako, postavljeni izvorni dokumenti koji se čuvaju u zadarskom arhivu a koji svjedoče o Zoranićevu životu. Zatim, prikazani su njegovi sačuvani notarski spisi jer je Zoranić bio ninski notar, njegova genealogija prikazana rodovskim stablom… Radi boljeg shvaćanja šireg konteksta šesnaestog stoljeća prikazana je kronologija najbitnijih događaja u Europi i Hrvatskoj. Istu funkciju imaju i izloženi stari otisci europskih i hrvatskih pisaca – Zoranićevih suvremenika, kao i renesansne zemljopisne karte. Ravnateljica Bukvić zahvalila se djelatnicima Knjižnice i Arhiva, te povjesničaru prof. dr. sc. Miroslavu Graniću, iz Instituta za povijest HAZU, koji je pomogao u osmišljavanju izložbe.
Više o novim znanstvenim spoznajama i interpretacijama Zoranićevog djela govorila je prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina, profesorica Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru.