Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Most” prema toleranciji

Autor: Katarina Belić

10.12.2008. 23:00
“Most” prema toleranciji

Foto: Filip BRALA



Smatram da je fenomen da su se nacionalne manjine udružile i izdale časopis i to sve u duhu međusobnog razumijevanja, tolerancije kao i istovremenog održavanja i njegovanja vlastitog nacionalnog identiteta, kazao je dožupan Josip Miletić
Jučer je u Domu županije u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava radna skupina Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije predstavila šesti broj časopisa nacionalnih manjina “Most”.
– Već pune tri godine naših sedam nacionalnih manjina uspješno surađuje, a potvrda te dobre suradnje je i šesti broj našega zajedničkog časopisa “Most”. Za dugogošnju suradnju i razumijevanje možemo prvenstveno zahvaliti predstavnicima svojih zajednica. Također zahvaljujemo Gradu Zadru kao i Zadarskoj županiji koji su nam pružili i financijsku i logističku podršku vezanu uz izdavanje časopisa, kazao je Veselko Ćakić, predstavnik srpske nacionalne manjine i predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije.
Časopis “Most” je zajednički uradak sedam nacionalnih manjina na području Zadarske županije i to Makedonaca, Srba, Bošnjaka, Mađara, Slovenaca, Albanca i Talijana. Sam časopis je koncipiran tako da su svakoj nacionalnoj manjini pripale po četiri stranice, koje mogu slobodno popunjavati informativnim sadržajima i to ponajviše vezanim uz kulturna događanja u Zadru, a posljednje četiri stranice časopisa su zajedničke. Naklada časopisa je 1.400 primjeraka.
– Ovaj časopis šaljemo ne samo članovima udruga u Zadarskoj županiji, nego i svim udrugama ovih sedam nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kao i našim veleposlanstvima u Hrvatskoj koja ga dalje prosljeđuju našim matičnim državama, kazala je Mirjana Majić, predstavnica makedonske nacionalne manjine.
Osim časopisa “Most” do sada su nacionalne manjine zajednički organizirale i izložbu te se nadaju da će se i u budućnosti njihova suradnja uspješno nastaviti u čemu imaju i punu podršku Grada Zadra i Zadarske županije.
– Imamo iznimno dobru suradnju s Koordinacijom nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji i smatram da je fenomen da se sedam nacionalnih manjina udružilo i zajednički izdalo časopis i to sve u duhu međusobnog razumijevanja, tolerancije kao i istovremenog održavanja i njegovanja vlastitog nacionalnog identiteta, kazao je dožupan Josip Miletić.