Nove astronomske spoznaje

Slika korisnika admin
preko_korlevic
Adam VIDAS
Za astronomiju pokazano veliko zanimanje

Korado Korlević, jedan od najpopularnijih hrvatskih astronoma, održao je predavanje "Pluton i vanjski dio Sunčeva sustava" u Pučkom otvorenom učilištu "Dom na žalu" u Preku. Predavanje koje je bilo popraćeno projekcijom i kompjutorskim animacijama organizirali su POU "Dom na žalu", zajedno s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar i Astronomskom sekcijom "Jupiter" iz Preka. Na predavanju je bilo riječi o predjelima Sunčeva sustava koji se nalaze iza Neptuna i koji predstavljaju još uvijek nedovoljno poznat predio koji se, međutim, zahvaljujući napretku astronomije sve više otkriva očima čovjeka.

O svemu tome i drugim astronomskim spoznajama govorio je okupljenima Korado Korlević, istaknuti astronom koji je, između ostalog 11. na svjetskoj listi tragača za asteroidima svih vremena. Dosada ih je otkrio 947, a kod 110 je bio suotkrivač. Po njemu je nazvan asteroid 10201 Korado, otkriven 1997. iz talijanskog mjesta Fara d'Isonzo.

Predavanje "Pluton i vanjski dio Sunčeva sustava" pobudilo je veliko zanimanje ne samo u Preku i na otoku Ugljanu, nego i na kopnu pa se može reći da je ovo još jedan pokazatelj uspješnosti Pučkog otvorenog učilišta "Dom na žalu".

Ni ovom prigodom Korado Korlević nije propustio istaknuti škodljivost neekološke i neselektivno postavljene rasvjete koje, nažalost, ima i na ovim prostorima, a bila je uzročnikom prestanka aktivnog rada zvjezdarnice u Višnjanu 2001. godine. Neekološka i suvišna rasvjeta, ne samo da potpuno onemogućuje astronomski rad, nego je narušitelj biološke ravnoteže i raznolikosti, a k tome je i često sasvim nepotreban trošak za tijela lokalne samouprave i zajednice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno