Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rok rana Francuza

Autor: Roman Morović

10.12.2008. 23:00
Rok rana Francuza

Foto: Zvonko KUCELIN



Konačno su košarkaši Zadra došli do toliko tražene i željene gostujuće pobjede. Nakon pet uzastopnih neuspjeha uspjelo im je to u 3.kolu Eurokupa protiv francuske Roanne čime su došli na samo koračić od plasmana u drugi krug toga natjecanja. Još tamo od prošloga petka kada su krenuli na gostovanje u Beograd Zadrani su na putu bili sve do jučer, a najgori dio puta bio je onaj od Zagreba do Roanne.
– Probudili smo se u ponedjeljak u 6.30, a u 8.30 je trebao biti avion iz Zagreba za Pariz. Međutim, on je krenuo tek u 10,30 tako da smo zbog toga zakasnili i na let iz Pariza za Lyon. U Parizu smo tako bili do četiri-pet sati popodne, a nakon dva sata vožnje u Roannu smo stigli smo točno oko 20.30 na večernji trening. Odradili smo taj trening s tim da meni Jubyu i Periću nisu došle stvari koje su se zagubile na aerodromu «Charles de Gaulle» u Parizu. Njihove su stvari došle u utorak ujutro, a moje tek za vrijeme ručka tako da sam jutarnji trening morao odraditi u običnim tenisicama – opisao je ukratko naporno putovanje Rok Stipčević.
Putovanje, koje je zavšilo tek jučer u kasnim poslijepodnevnim satima kada su igrači i stručni stožer sletjeli u zračnu luku Zemunik. Unatoč tome Zadrani su u utorak na parketu dvorane Andre Vachereese u Roanni izgledali poprilično svježe.
– Što se same utakmice tiče cijela momčad je odigrala izvrsno i čestitam suigračima i trenerima što smo uspjeli dobiti jednu ovako važnu utakmicu. Oni su kroz medije uoči utakmice najavljivali pobjedu i bili su vrlo optimistični dijelom i zbog toga što vrlo dobro stoje u francuskom prvenstvu, a i zbog pobjede u prvom kolu Eurokupa nad Rigom. Mi smo odigrali jednu vrlo kvalitetnu utakmicu u kojoj smo dominirali od prve do posljednje minute i za nas je ovo jedna iznimno važna i velika pobjeda – kazao je Stipčević.
Iako većina francuskih momčadi već godinama u Europi predstavlja lak plijen za većinu svojih protivnika, Roanne se pokazala iznimno opasnim i kvalitetnim suparnikom.
– Roanne ima svoju kvalitetu. To je jedna vrlo atletski snažna i brza momčad, a ono što ih razlikuje od ostalih francuskih momčadi je to što imaju dosta organiziran napad sa više dodavanja. Mi smo znali odakle nam prijeti najveća opasnost i dobro smo se za to pripremili, a na terenu smo sve odradili točno onako kako smo se dogovorili u svlačionici.
Zadar je dominirao čitavim tijekom susreta, konstantno je imao dvocifrenu prednost, a domaći su se tek u trećoj četvrtini pokušali malo približiti. Došli su do rezultata 54-47, no Zadrani im nisu dopustili ništa više od toga.
– Igrali smo pametno i u obrani i u napadu, znali smo što hoćemo i to nam se na kraju isplatilo. Oni su nam pokušali razbiti ritam sa zonskim presingom i jedno petnaestak minuta su igrali zonu 3-2 zahvaljujući čemu su se i približili na samo sedam poena zaostatka sredinom treće četvrtine. Ipak, onda smo mi krenuli u novu pozitivnu seriju kojom smo definitivno prelomili utakmicu i riješili pitanje pobjednika.
Ovu je pobjedu Zadar ostvario gotovo u idealnom trenutku. Prvo zbog toga što je njome praktički osigurao plasman u drugi krug Eurokupa, a potom, što je možda još i važnije, zato što je razbio jedno malo prokletstvo pobjede na gostovanju.
– Svjesni smo koliko nam znači ova pobjeda i da smo sada vrlo blizu plasmana u drugi krug Eurokupa, no mi se time ne želimo opterećivati. Jedino na što smo sada koncentrirani je utakmica s Union Olimpijom u subotu. Ne gledamo previše unaprijed, već idemo iz utakmice u utakmicu jer se samo tako možemo dovoljno koncentrirati za ono što nas očekuje. Što se tiče naše igre na gostovanju moram reći da ako se zbroje utakmice protiv Rige i Zvezde mi smo u tih 80 minuta dominirali i imali rezultat nekih 73 do 75 minuta. Žao mi je što to nismo okrunili pobjedama, no nitko nas do sada nije razbio. Trebamo izvući pouku iz tih utakmica ali ih brzo i zaboraviti, a pobjedom u francuskoj dokazali smo da to možemo – kazao je Stipčević i pritom se zahvalio svim zadarskim navijačima koji su na ovaj ili onaj način pratili svoju momčad i bodrili je na putu ka ovoj važnoj pobjedi.
– Znam da naši navijači nisu imali priliku ovu utakmicu pratiti na televiziji i zato bih zahvalio svima onima koji su nas pratili putem interneta i navijali. Mislim da smo im se na najbolji mogući način odužili.
Sada Zadrani s još više optimizma mogu gledati prema subotnjoj utakmici 12. kola regionalne lige protiv Olimpijom.
– To je jedna iznimno bitna utakmica za nas. Olimpija je dosta uložila u momčad ove sezone, ali unatoč tome nemaju baš dobre rezultate. Vratio im se Ožbolt nakon ozljede, tu je makedonski reprezentativac Ilievski, zatim odličan šuter Jasmin Hukić, Golubović koji je došao iz Vojovdine, a imaju i dva vrlo dobra Amerikanca. Sve u svemu moramo biti na oprezu jer ne treba zanemariti činjenicu da oni igraju Euroligu i imaju dovoljno kvalitete da mogu iznenaditi bilo koga. Mi sada moramo izbaciti ovaj umor nakon teške utakmice u Roanni i dugog puta, te se maksimalno pripremiti za dvoboj s Olimpijom u kojem su u igri dva vrlo važna boda – zaključio je Stipčević.