Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sanader “Croatio iz duše te ljubim”, obitelj Tuđman “Puče moj”

Autor: Velimir Brkić

10.12.2008. 23:00
Sanader “Croatio iz duše te ljubim”, obitelj Tuđman “Puče moj”

Foto: Velimir BRKIĆ



Misom zadušnicom u crkvi Svetog Marka te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na posljednjem ovozemaljskom počivalištu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a, dr. Franje Tuđmana, na zagrebačkom groblju Mirogoju, obilježena je jučer, u organizaciji HDZ-a, deveta obljetnica njegove smrti. Misi zadušnici nazočili su gotovo svi HDZ-ovi ministri u Vladi RH na čelu s premijerom dr. Ivom Sanaderom, dok su predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog sabora, Luka Bebić i Vladimir Šeks, predvodili HDZ-ove saborske zastupnike.
U prepunoj crkvi Sv. Marka misu zadušnicu je predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak prisjetivši se u svojoj propovjedi prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana i početaka stvaranja hrvatske države te blagopokojnog kardinala Franje Kuharića koji je predvodio propovijed nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika i tom prigodom naglasio kako je iznad svega dr. Franjo Tuđman volio Hrvatsku.
Obilježavanje 9. obljetnice Tuđmanove smrti nastavljeno je na groblju Mirogoju gdje se usprkos rosulji okupilo oko 1.500 ljudi iz Zadra, Gospića, Varaždina, Splita, Osijeka, Vinkovaca, Rijeke, Crikvenice, Požege, Dubrovnika i drugih gradova koji su se došli pokloniti liku i djelu prvog hrvatskog predsjednika. Na grobnicu na kojoj je bijelim cvijećem napisano „Hvala Ti”, prvo je vijenac položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo Vlade RH na čelu s dr. Sanaderom, a potom osnivači HDZ-a “Barakaši ” te izaslanstva svih Županijskih odbora HDZ-a. Zadarsko izaslanstvo predvodili su zastupnici Ana Lovrin, Nevenka Marinović, Branko Kutija i Ivo Grbić. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslasnstva Mladeži HDZ-a, hrvatskih generala, gradskih OO HDZ-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dok su svijeće zapalili brojni građani.
Kao i sve dosadašnje obljetnice koje je organizirala Hrvatska demokratska zajednica, tako ni ove godine obitelj predsjednika Tuđmana nije nazočila misi zadušnici u crkvi Sv. Marka, a niti na polaganju vijenaca na Mirogoju. Štoviše, nakon odavanja počasti na Mirogoju premijer Sanader započeo je s pjevanjem pjesme ”Croatio iz duše te ljubim” koju su odmah zajednički prihvatila njegova pratnja, saborski zastupnici i građani starajući nadasve dirljivu zvučnu sliku. Jedan sat nakon HDZ-a počast je odala i obitelj Tuđman predvođena suprugom Ankicom i sinovima Miroslavom i Stjepanom. U tom trenutku klapa Drniš započela je s milozvučnim pjevom crkvene obrade ”Puče moj”, simbolično i znakovito.
 


 STOTINE ZADRANA NA TUĐMANOVOM GROBU


Nakom protekle subote i nedjelje i jučer su stotine žitelja Zadra i Zadarske županije uputilo na zagrebačko groblje Mirogoj kako bi odali počast i poklonili se na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, jednog od najvećih sinova hrvatskog naroda koji je pokrenuo nezaustavljiv proces stvaranja samostalne i suverene hrvatske države, čovjeka koji je ostvario stoljetni san svih Hrvata. Na istočnoj strani crkve Krista Kralja zapaljene svijeće i tišina, kojom se poštuje svetost mjesta, izazivaju osjećaji poštovanja, nade i vjere i kod onih koji nisu aktivni vjernici.
Među Tuđmanovim štovateljima Biograđani, Benkovčani, Ninjani, Škabrnjani, Bibinjci, Sukošanci, Polačani, Poličanci, Pakoštanci Filipjanci, Podgorci i drugi. Veliku grupu predvodio je i prof. Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kozičića Benje. Štoviše, mnogi općinski odbori HDZ-a ali i štovatelji predsjednikovog lika i djela najavili su odlazak na Mirogoj i u nadolazeći vikend.