Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sjeverna Dalmacija 50 posto nautike

Autor: Damir Maričić

10.12.2008. 23:00
Sjeverna Dalmacija 50 posto nautike

Foto: Mihovil GUNJAČA



Od 1,4 milijuna noćenja 700.000 ostvareno je u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji
Hrvatske luke nautičkog turizma upisale su u deset mjeseci preko 800.000 noćenja što je jednako istom razdoblju prošle godine, ali su registrirana 1,4 milijuna noćenja više što je porast od pet posto. Usporedimo li to s općim turističkim podatcima za isto razdoblje gdje je rast broja gostiju iznosio jedan a noćenja dva posto, onda se može kazati da nautika bilježi brži rast u odnosu na ostale turističke segmente.
Najveći rast u zemlji zabilježen je u Zadarskoj županiji koja je imala 196.000 nautičara i upisala 309.000 noćenja što je šest posto veći posjet i 14 posto veći boravak gostiju.
Ipak najveći broj nautičara i noćenja i dalje bilježi Šibensko-kninska županija sa 210.000 gostiju i 385.000 noćenja. Istarska županija sa 116.000 gostiju i 268.000 noćenja na trećem je mjestu sa padom i broja gostiju i noćenja.
Hrvatska ostaje jedan od nautičkih rajeva u Europi a ovaj vid turizma bilježi iz godine u godinu sve bolje pokazatelje. Nije tajna da za stalni vez u našim nautičkim lukama nerijetko postoje liste čekanja, kao i to da je u međuvremenu, istina stidljivo, ipak u zamahu posao izgradnje suhih vezova i daleko od mora, pa smo svjedoci da je i stankovačka poslovna zona dobila jedan takav sadržaj.
Naravno stvarni pokazatelji za nautičare ostaju tajna i u domeni su procjena a ne evidnecije ovog tipa, odnosno Državnog zavoda za statistiku. Nautičari naime najveći dio odmora provode na moru i vrlo često su na ovaj način neregistrirani. To je vidljivo iz samih podataka o broju gostiju i broju noćenja jer bi ispalo da su gosti prošli nerijetko pola Europe da bi ovdje proveli – dan i pol. S tim valja kazati da se vrlo često kod ukrcaja evidentira jednog ili dva čovjeka na brodu a nerijetko ih je daleko više.
No to ne znači da pokazatelji ne postoje jer otkako je u Ministarstvu mora usvojen niz mjera za suzbijanje sivog i crnog čartera, a i od prije otkako se inzistira na ovjeravanju lista posade prave evidencije ipak postoje i moguće ih je kvalitetnije iskazivati.
U svakom slučaju Hrvatska je elitno odredište nautičkog turizma te su u ovom dijelu i za dogodine ne predviđaju veći problemi. No problema u određenoj mjeri imaju vlasnici čarter flota nerijetko opterećeni kreditima (leasingom) a pod sve većom konkurencijom.