Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Završnica pokvarila dojam rukometne polusezone

Autor: Šime Ćurko

10.12.2008. 23:00
Završnica pokvarila dojam rukometne polusezone

Foto: Filip BRALA



Određeni je napredak postignut, ali rukometni dosezi klubova iz Zadarske županije još uvijek nisu na razini koja bi se mogla očekivati od grada domaćina Svjetskog prvenstva
Završetak rukometne polusezone nije bio impresivan. Pet utakmica, četiri uvjerljiva poraza i jedan minimalna, ali ipak poraz, doseg su koji su klubovi iz Zadra i Biograda ostvarili u završnim utakmicama jesenskog dijela natjecanja.
Zadar Gortan u Đakovu je stao na -7 (24:31). Bez obzira na poraz rezultat koji je momčad iz Mocira u konačnici ostvarila (četvrto mjesto, dva boda zaostatka za drugoplasiranim Solinom) obećavajući je za nastavak sezone. Momčad Roka Paleke jedini kiks imala je na domaćem terenu kada je ispustila gotovo dobivenu pobjedu (Solin 27:27), moglo se možda bolje proći u Kaštelima (poraz 24:25), ali imao je Zadar i utakmica koje je rješavao minimalnim pobjedama što će reći da je 13 osvojenih bodova realnost. Kolike i kakve će ambicije Zadrani imati u nastavku sezone trebala bi sljedećih dana odrediti Uprava kluba. Iako se moguća pojačanja uvijek potiho spominju pitanje je ima li Zadar novca za takve pothvate. Prva stvar jest zadržati postojeći igrački kadar među kojim je nekoliko igrača bljesnulo u proteklih 11 kola. Kad je riječ o dolascima, ako ih i bude, bit će to jedan, najviše dva igrača. Zadrane u nastavku očekuje i nešto teži raspored, premda se odavno potvrdilo da je raspored dobar ili loš onoliko koliko netko dobro ili loše igra.
Druga liga
U Drugoj ligi Biograd je u 11 utakmica osvojio osam bodova, sve na domaćem parketu, što mu je bilo dovoljno za osmo mjesto (11. Šibenik ima šest bodova). S obzirom da su osam bodova ispred posljednjeg Knina u Biogradu ne moraju brinuti oko ostanka (osim ukoliko i pretposljednji ne završi u nekakvim kvalifikacijama). Biograd, koji se vratio u Drugu ligu nakon jedne trećeligaške sezone, nije oduševio, nije ni razočarao. Da smo u školi, za svoje igre dobio bi dobar.
Niža ocjena išla bi rukometašicama Zadra koje su 10. u konkurenciji 11 klubova (Cetina istupila iz lige). Zadranke su dvaput pobijedile, osam puta izgubile i iako je to nabolji učinak u jesenskoj polusezoni u proteklih nekoliko godina nije to rezultat koji se priželjkivao. Krene li kadetska selekcija, koja se natječe u Prvoj ligi, pravim smjerom možda se i zadarski ženski rukomet konačno pomakne s drugoligaških margina na kojima je već više od desetljeća i pol. Zadranke su tijekom sezone promijenile i trenera, otišao je Žarko Jakšić, a zamijenio ga je Damir Samaržija, inače aktivni igrač Zadar Gortana. Upitno je kako će Samaržija stizati biti u dvostrukoj ulozi, već sada je jasno da će u nekim utakmicama morati birati, ili igrati ili sjediti na klupi. Prošli vikend tako se dogodilo da je Samaržija bio u Đakovu sa Zadranima, a djevojke je u Pločama vodio Konstantin Anić.
Treća liga
Konac je djelo pokvario u Arbanasima i posebno drugoj momčadi Zadar Gortana koji igraju u Trećoj ligi. Nakon pet kola Zadar je s devet bodova bio vodeća ekipa, a onda nekoliko iskusnijih igrača više nije igralo, što se osjetilo u rezultatu budući da su nanizana četiri poraza. Treću godinu zaredom Zadar igra ovu ligu i nekim je mlađim igračima iskustvo Treće lige itekako koristilo. Arbanasi su doživjeli četiri minimalna poraza, a je li riječ isključivo o neuigranosti (nova momčad, problemi s terminima za treniranje) i neiskustvu ili nečem drugom teško je precizirati. Za Arbanase je najvažnije da su krenuli, donijeli su svježinu u zadarski rukomet i sad im preostaje čekati bolji rezultat jer “crveno-crni” na duže staze sigurno se neće zadovoljiti posljednjim rukometnim razredom. Iako su priželjkivali prvo mjesto i ulazak u Drugu ligu za takav doseg imaju vrlo male, gotovo tek teoretske izglede. Iako se trenerski dio posla u seniorskoj i mlađoj kadetskoj selekciji u početku u potpunosti bazirao na Igoru Nikoliću tijekom jeseni obrat, mlađe kategorije preuzeo je Žarko Jakšić, a seniore dvojac Zlatko Saračević – Tomislav Škulić.
Kad se sve zbroji određeni je napredak postignut, ali rukometni dosezi klubova iz Zadarske županije još uvijek nisu na razini koja bi se mogla očekivati od grada domaćina Svjetskog prvenstva.


 ĐIKIĆ ODLAZI


Roko Paleka, trener, potvrdio je da iz Mocira odlazi Frane Đikić, vratar koji je u Zadar došao prošlo ljeto. Đikić se nije uspio nametnuti pored Ivana Cote, a budući da je perspektivu na poziciji vratara potvrdio i Jakov Svorcina, razlaz s Đikićem bio je očekivan. O statusu Marina Turića i Damira Samaržije (zbog uloge trenera u ŽRK Zadar) bit će još govora, a Anđelo Žeravica i na proljeće bi trebao nositi dres Zadra.