Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bageri ruše bespravno sagrađene kuće na Pagu

Autor: Josip Portada

10.12.2009. 23:00
Bageri ruše bespravno sagrađene kuće na Pagu


Od 30 bespravnih objekata na predjelu Križine predviđenih za rušenje, u ovoj fazi uklanja ih se osam. Rušenje je, unatoč ogorčenju vlasnika mahom malih kuća, proteklo bez incidenata
Na predjelu Križine u Općini Kolan Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva počelo je s dosad najvećom akcijom rušenja bespravno izgrađenih objekata na Pagu. Na Križinama je gradnja počela prije desetak godina i postavljeno je oko 200 montažnih i čvrstih objekata što se protivi važećoj prostornoplanskoj dokumentaciji Općine Kolan. Vlasnici bespravno izgrađenih objekata su prva rješenja o uklanjanju objekata dobili 2003. godine, nakon toga su ih dobili još nekoliko puta, a posljednje je stiglo prije četiri dana. Ovog puta su nakon rješenja na Kožino stigli i bageri.
– Na tom području ima oko trideset bespravnih objekata. U ovoj fazi uklanja ih se osam. Radi se o objektima izgrađenim na zemljištu koje nije namijenjeno izgradnji. Građevinska inspekcija provela je postupke i za navedene objekte donijela rješenja o uklanjanju te zaključke o dozvoli izvršenja. Nakon što bespravno sagrađene objekte nisu uklonili investitori sami, uklanjanju je pristupila građevinska inspekcija. Uklanjanje je tražila i lokalna samouprava jer navedeni objekti narušavaju krajobraz i unose nered u prostor, rekla je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević.
O rušenju se brzo doznalo i na Pag su odmah stigli vlasnici objekata u Križini, uglavnom iz Zagreba i okolice. Neki su počeli sami rušiti svoje objekte kako bi izbjegli veću štetu, a neki su samo promatrali rušenje. Jedan od vlasnika, Boris iz Zagreba, kaže kako je njegova kućica bila obložena kamenom, kako je bila mala i nije nikome smetala.
– Znamo da ovdje ima i naše krivnje, ali nikome ne smetamo i trebali su nam dopustiti izgradnju malih objekata koji će biti prikladno uređeni, a nakon rušenja sve će izgledati još gore, kaže Boris iz Zagreba, jedan od vlasnika objekta koji je predviđen za rušenje.
Još jedan od vlasnika bespravno izgrađenog objekta kaže kako se rušenjem gazi duša maloga čovjeka.
– Ovdje je osamdeset posto vlasnika bilo u Domovinskom ratu, mi smo ovdje liječili dušu, nikome nismo smetali, a eto što se događa, kaže vlasnik bespravno izgrađenog objekta.
Naši sugovornici napominju kako su zahvalni bageristima koji su pažljivo rušili.
– Pazili su da nam ne unište cvijeće, masline i bilje koje smo posadili i hvala im na tome. Oni samo rade svoj posao. I policija je bila jako korektna, kažu vlasnici objekata.
Jedan od vlasnika koji sam uklanja objekt kaže kako ga duša boli dok sve gleda.
– U Općini Kolan očito neće novac, a bilo bi bolje da su od nas ubirali naknade i omogućili nam da uredimo objekte od dvadeset do trideset metara četvornih, kaže gospodin Mijo. “Tako bi bilo bolje i njima i nama. Ovako ćemo tu postaviti kampere jer našu nam zemlju nitko ne može oduzeti.
Mnogi od onih kojima se ruše objekti kažu kako se problem mogao i drukčije riješiti, premda ne poriču kako je dio krivnje i na njima. Kažu kako postoje puno veći problemi od njih i njihovih objekata, ali takve nitko ne dira. Rušenje je proteklo bez incidenata.
 


Vratit ćemo se s kamp – kućicama


Očito nas neki moćnici žele otjerati s ovog područja jer imaju interes, ali neće u tome uspjeti. Mi ćemo sada doći s kamp-kućicama, odnosno drugim montažnim objektima, jer takve se objekte ne može uklanjati na ovaj način. Ukoliko im je to u interesu, onda u redu, kaže Boris iz Zagreba.