Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nema novca za dvoranu

Autor: Dragana Glavočić

10.12.2009. 23:00
Nema novca za dvoranu

Foto: Tomislav JERAK



Izrađen je i projekt u koji su uložena velika sredstva, no kako je počeo Domovinski rat, priča o novoj dvorani je stala. Potom se Tankerska plovidba iselila iz zgrade koja je inače u vlasništvu Grada Zadra, a uselilo se Sveučilište, pojasnio je Marasović
OŠ Petra Preradovića je najstarija osnovnoškolska ustanova u Zadru, ali i jedina na Poluotoku čija je zgrada sagrađena tridesetih godina prošlog stoljeća. Zanimljivo je da je školska zgrada podignuta u vrijeme okupacije Italije, a nosila je ime po Antoniju Cippicu, talijanskom učitelju i političaru.
Ravnatelj Milan Marasović kazao je da je dugo vremena ovo bila jedina osnovna škola u Zadru, pored one u Arbanasima. U to vrijeme djelovala je i četverogodišnja škola u prostorijama današnje OŠ Voštarnica.
Problem ove najstarije zadarske osnovne škole krije se u školskoj dvorani koja je dotrajala i premala, prostire se na svega 150 četvornih metara. Marasović ističe da nema točnih podataka kad je sagrađena, ali pretpostavlja da je podignuta kada i škola, tridesetih godina prošlog stoljeća.
– U vremenu kad je sagrađena predstavljala je modernu dvoranu. No danas dvorana ne zadovoljava uvjete. Imamo adekvatna sredstva za izvođenje nastave, a Grad Zadar nam u svemu uvelike pomaže. Za novu dvoranu novaca nema, a dvorana nam je prijeko potrebna. Izolirali smo ploču tako da više ne prokišnjava, a u planu nam je promijeniti parket i dio prozora, kazao je Marasović.
Nakon Drugog svjetskog rata u zgradi današnjeg rektorata bila je smještena gimnazija, potom OŠ “Velimir Škorpik” i razredna nastava OŠ Petra Preradovića. Preseljenjem učenika OŠ “Velimir Škorpik” u novu zgradu, preselila se i razredna nastava OŠ Petra Preradovića, a u dotrajali objekt uselila se tvrtka Tankerska plovidba.
– Izrađen je i projekt u koji su uložena velika sredstva, no kako je počeo Domovinski rat, priča o novoj dvorani je stala. Potom se Tankerska plovidba iselila iz zgrade koja je inače u vlasništvu Grada Zadra, a uselilo se Sveučilište, pojasnio je Marasović te dodao da je bilo govora i o izgradnji polivalentne dvorane pored Citadele koju bi koristili učenici OŠ Petra Preradovića i Pomorske škole. Planiralo se sagraditi dvoranu na otvorenom igralištu koje je u sklopu škole, no odustalo se zbog negodovanja stanara jer bi ih se izgradnjom objekta “zatvorilo”.
Povremeno dvoranu ustupe za treninge i utakmice, ali službeno škola nema uvjete za iznajmljivanje.
Zgrada je tridesetih godina građena na talijanski način koji karakterizira prozračnost, visoki plafon i velike prozore. U istočnom dijelu škole bila je smještena OŠ “Centar” dok je u istočnom bila smještena OŠ Petra Preradovića. Sedamdesetih godina “Centar” se preselio u novu školsku zgradu na Stanovima, a potom je zgrada dobila dva nova krila te je dobila današnji naziv.