Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tko gubi pravo na besplatan prijevoz u bolnicu?

Autor: Ivana Burica

10.12.2009. 23:00
Tko gubi pravo na besplatan prijevoz u bolnicu?

Foto: Zvonko KUCELIN



Pažani su od Zadra udaljeni više od 30 kilometara pa mogu biti mirni. No takva situacija nije i sa Zadru bližim otocima kao i s općinama koje spadaju u područja posebne državne skrbi, a Zadru su bliže od 30 kilometara. Tamo, naime, također ima bolesnika slabog imovinskog stanja, primoranih na česta putovanja na preglede u Zadar
Tvrdnja iznesena na konferenciji za novinare Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, održanoj 3. prosinca 2009. godine, o tomu da je izmjenom Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju ukinuta naknada za prijevoz za korisnike zdravstvenih usluga na brdsko-planinskim područjima i onima posebne državne skrbi i otocima prilično je uznemirila javnost.
Ministar zdravstva dr. Darko Milinović potom je putem medija “oštro odbacio grube manipulacije, insinuacije i dezinformacije Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske da je izmjenom Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju ukinuta naknada za prijevoz za korisnike zdravstvenih usluga na brdsko-planinskim područjima i onima posebne državne skrbi i otocima”.
(Ne)potrebno uznemiravanje javnosti
No predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Abveršek nije se dala smesti te je u novom obraćanju javnosti pokazala Izmjene i dopune Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju, u kojemu stoji da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje više neće plaćati osiguranicima s otoka, brdsko-planinskog područja i područja posebne državne skrbi prijevoz za liječenje, ako je prijeđena udaljenost manja od 30 kilometara.
– Važeći Zakon pokriva troškove prijevoza za liječenje, bez obzira na udaljenost mjesta stanovanja od mjesta liječenja. U Konačnom prijedlogu Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju također stoji da će njegovim izmjenama HZZO u 2010. godini uštedjeti 65 milijuna kuna.
Moralno osuđujem pokušaj ministra Milinovića da se obračunava s kritikama tvrdeći da su lažne, iako je sasvim očito da je u ovom slučaju upravo on taj koji dezinformira hrvatske građane o promjenama u sustavu zdravstva, navela je Abveršek.
Istražili smo kako su vijesti o izmjenama Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju dočekane na zadarskom području.
Dubravka Finka, voditeljica zadarske podružnice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, ističe tako da u principu nikad nije za ukidanje povlastica.
– Ako se već nešto mora ukinuti, neka se prije toga napravi ozbiljna analiza. Isto tako mora biti jasno o kolikoj je svoti novaca riječ i hoće li se njome stvoriti ozbiljne uštede ili se vijestima o ukidanju povlastica nepotrebno, bez nekih većih efekata uznemirava javnost. Možda bi se pri donošenju odluka mogla učiniti selekcija. Da se plaćanje troškova ne ukine, primjerice, kroničnim bolesnicima koji često moraju na preglede i da se u obzir uzme imovinsko stanje osobe, kazala je Finka.
Kako su se najavljene izmjene odrazile na tzv. “obične građane” najbolje svjedoči pismo koje je jučer stiglo u našu redakciju.
Potpisuje ga Davor Maržić iz Paga, kako sam navodi, “teško bolestan čovjek i bivši branitelj koji je davao sebe za cijelo vrijeme trajanja Domovinskog rata”. Njega su vijesti iz jednih dnevnih novina u kojima je stajalo “da se ukida plaćanje prijevoza za liječenje u drugome gradu” izuzetno uznemirile.
Poderati uputnice ili ne
Maržić je u invalidskoj mirovini koja iznosi nešto manje od 3.000 kuna, a živi s nezaposlenom suprugom i dvoje djece. On i supruga imaju uputnice za pregled kod kardiologa. Najbliža bolnica je u Zadru pa se Maržić pribojava da, ako ne dobije naknadu za prijevoz do bolnice, tamo neće ni ići. Zbog nemogućnosti da sam plati put do Zadra bit će primoran rasparati uputnice. Također, upozorava Maržić, u Pagu ima mnogo starih i bolesnih ljudi sa skromnim primanjima.
No Davor Maržić jedan je od mnogih koji su čuli djelomične informacije. Naime, promjene se neće odnositi na Pag koji je od Zadra udaljen više od 30 kilometara te tako obitelj Maržić kao i mnogi na otoku Pagu, koji su primorani često ići u bolnicu u Zadar, barem što se prijevoza tiče, mogu biti mirni.
No takva situacija nije i sa Zadru bližim otocima kao što su Ugljan i Pašman, Rava, Iž ili Dugi otok. I na ovim otocima, kao i u općinama koje spadaju u područja posebne državne skrbi, a Zadru su bliže od 30 kilometara, ima bolesnika slabog imovinskog stanja koji su primorani često putovati na preglede u Zadar.
Načelnik Općine Sali Zoran Morović situaciju je prokomentirao na ironičan način.
– Sreća naša da nam je Mali Ždrelac zatvoren pa ploveći do Zadra preko Velog Ždrelca udovoljavamo kriteriju od plus 30 kilometara udaljenosti. Da bi Zadru bili bliži od 30 kilometara morali bismo se katapultirati, zaključio je Morović.
Načelnik Općine Kali pak najave o ukidanju naknada za prijevoz za korisnike zdravstvenih usluga nije dočekao dramatično.
– Nije ni realno da država sve plaća. Važnije je da nam se osiguraju pravovremeni pregledi. Čovjek kad je bolestan spreman je potrošiti bogatstvo samo da što prije dođe na red pa mu 12 kuna naknade ne znači tako mnogo. Mislim da se ne treba pretjerivati s povlasticama. Ne može država podnijeti toliko toga. Kroničnim bolesnicima, ako treba, naknadu za put platit će Općina. Bolje bi bilo da se, primjerice, uvede besplatno mljevenje maslina. Tako bi bilo više maslinara, a manje bi maslinika stajalo zapušteno, stav je kaljskog načelnika Vidova.