Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Antičko staklo: Restauracija” u Zagrebu

10.12.2010. 23:00
“Antičko staklo: Restauracija” u Zagrebu


U organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Muzeja antičkog stakla iz Zadra u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba “Antičko staklo: Restauracija”. Autor izložbe je Šime Perović, restaurator i kustos zadarskog muzeja. Na izložbi se može vidjeti 30 izvornih rekonstruiranih artefakta i 12 ilustriranih postera koji razrađuju kontekst nalaza na rimskoj nekropoli Zadra te povijest restauracije staklenih predmeta od antike do suvremenog doba.
Na otvaranju izložbe u Zagrebu je među brojnim uglednicima iz kulturnog života bio i mr. Jasen Mesić iz Ministarstva kulture RH, upraviteljica Kabineta grafike Slavica Marković. Izložba ostaje otvorena do 14. veljače 2011. godine.
Ravnatelj Muzeja antičkog stakla Zadar dr. sc. Ivo Fadić upoznao je prisutne s poviješću MAS-a u Zadru, koji je specijaliziran svojim postavom i predstavlja iznimno zanimljivu zbirku s više od pet tisuća različitih staklenih predmeta iz doba antike, tj. iz razdoblja od ranog 1. do 5. st. po Kristu. U stalnom postavu, u osam tema, predstavljeno je više od dvije tisuće primjeraka cjelovite staklene građe. Izložba muzejskog postava je prvi put održana 2008. godine u dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru. Ove godine u sklopu manifestacije “Obrovačko kulturno ljeto” izložba je postavljena u Zavičajnom muzeju u Obrovcu.
O suradnji dvaju muzeja Ivo Fadić, ravnatelj zadarskog kaže: – Djelatnike Muzeja antičkog stakla u Zadru posebno veseli tradicionalno dobra suradnja s Arheološkim muzejem u Zagrebu, koji je naš matični muzej prve razine. Ovaj mali, ali hvale vrijedan projekt prvi je u nizu predviđene suradnje između Arheološkog muzeja u Zagrebu i Muzeja antičkog stakla u Zadru. Za realizaciju izložbe i prigodni katalog zahvaljujemo kolegama u zagrebačkom Muzeju, prvenstveno ravnatelju Anti Rendić-Miočeviću te kolegi Zoranu Greglu, koordinatoru izložbe.