Glazbena obitelj Bubica svjetski je fenomen

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
klape1009_5
Zvonko KUCELIN
Branko Bubica frontman je šibenske klape Maslina

Niti jedno mjesto na zadarskom arhipelagu pa i šire nema toliko poznatih pjevača kao što to ima slikovito mjesto Luka. Tri obitelji, a sedmero poznatih pjevača, svi podrijetlom iz Luke, prezimenom - Bubica, šest pjevača i jedna pjevačica.

U toj pjevačkoj sedmorci po slavi i afirmiranosti prednjači Branko Bubica, frontman i tenor klape Maslina. Sa pet godina Branko je upisao glazbenu školu. Upisao je satove pjevanja kod pokojnog profesora Stanka Viličića. Pjevao je u kvartetu osnovne škole te položio zahtjevni prijamni ispit na Glazbenoj akademiji u Ljubljani. Čak se i ogledao kao glumac u šibenskom kazalištu. Ipak, prevladalo je kod Branka klapsko pjevanje. Jedan je od utemeljitelja klape Šibenik. Naravno, Branko ističe da ga je u mladosti pomalo bilo i stid pjevati solo. S klapom Šibenik početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća osvajao je brojne nagrade. Bili su najnagrađivaniji mali vokalni muški sastav i jedni od najboljih u svijetu. Njemačka nacionalna TV kuća proglasila je 1985. godine klapu Šibenik najboljim europskim vokalnim sastavom. Prvi od svih klapa počeli su svirati samostalne koncerte i prvi su uveli gitare i mandoline u klapsku glazbu.

"Da te mogu pismom zvati"

Nakon klape Šibenik na nagovor Arsena Dedića i Dušana Šarca počinje pjevati u klapi Maslina. Njihova pjesma "Da te mogu pismom zvati" proglašena je za najljepšu pjesmu svih vremena, a istoimeni je album dostigao platinastu tiražu. Radi kao voditelj programa i kao spiker na županijskom Radiju Šibenik. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, Nagrade Grada Šibenika, Nagrade Šibensko-kninske županije te Grba Grada Šibenika za promicanje glazbenog života i postignuća u kulturi.

Najstariji među tom sedmoricom je 62-godišnji Dragan Bubica, stric klapskog pjevača Brane Bubice. Prof. defektologije, Drago je napisao "Prikaz crkvenog pjevanja u Luci nekad i sad" za knjigu "Župa Luka na Dugom otoku". Već u mladosti napušta svoju rodnu kuću Šibenik i odlazi na studij u Zagreb. Dirigent je Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme-Šestine. Ravnatelj Zbora gospođa u Prečkoj u Župi Presvijetlog Trojstva, dugogodišnji voditelj KUD-a Ban Josip Jelačić u Zaprešiću, voditelj crkvenog zbora Župe Kraljice apostola u Zaprešiću. Tri godine zaredom, 1979., 1980. i 1981. godine, skladatelj je na Festivalu kajkavske popevke u Krapini. Njegove pjesme pjevali su Mirjana Bohanec, Drago Diklić i Tanja Mršić. No, kako je po vokaciji glazbenik, svira mnogobrojne instrumente, ali ipak prevladavaju klavijature. Harmoniku je učio svirati kod profesora Nikole Bašića. Pohađao je seminare na Vokalnoj akademiji u klasi prof. Branka Starca. Redovni je član Društva zborskih dirigenata Hrvatske kao i član Crkvenih glazbenika.

Svaki slobodan trenutak Drago koristi za posjet starom kraju, mjestu Luci, mjestu svojih roditelja, te nastoji što je više moguće tu turističku destinaciju približiti kolegama, glazbenicima i klapskim pjevačima s područja Lijepe Naše, organizirajući sa svojim zborovima crkvena pjevanja u župnoj Crkvi sv. Stjepana u Luci i u Salima.

Prvi alt Viola i Bilih vila

Marija Bubica, sestra dirigenta Dragomira Bubice, kći pokojnog Cvjetka i Olge Bubice iz Luke, rođena je 1963. godine u Šibeniku. Pjevati počinje devedesetih godina prošlog stoljeća, najprije u Župnoj crkvi zbora Gospe van Grada, a zatim u razdoblju od 1995. godine do 2000. godine pjeva u ulozi prvog alta u ženskoj klapi Viola iz Sv. Filip i Jakova. Uz brojne nastupe na koncertima i smotrama u domovini i inozemstvu (Omiš, Skradin, Bibinje, Zadar, Šibenik, KD Lisinski, Sisak, Tučepi, Italija, Mađarska, Poljska) zajedno s članovima klape snimila nosač zvuka naslova "U našem mistu ima jedan cvit". Od 2001. godine pjeva u ženskoj klapi "Bile Vile" iz šibenske Rogoznice, 2. sopran i 1. alt, s kojom također snima nosač zvuka naslova "Kad more pođe spat".

Branimir-Brane Bubica diplomant je opernog pjevanja. Nećak Marije Bubice, klapski i operni pjevač u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Glumi Tomislava Lukšića u mjuziklu Fantazija, premijerno izveden u Šibenskom kazalištu, koji potpisuje Marijana Nole u režiji Nine Klefin. Nastupao je ovog ljeta s Arsenom Dedićem i ostalim velikanima šibenske glazbene i pjevačke scene u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala na šibenskoj ljetnoj pozornici. Bio je solist klape Teuta. Nakon tragične pogibije Tona Grgurčina, voditelja klape Teuta da ne bi iskoristili njeno ime, članovi Brane i Krešo Batina s prijateljima Šibenčanima osnovali su novu klapu imena Nas quartos. Nažalost, kako će istaknuti Brane, pogibija voditelja Grgurčina zaustavila ih je u realizaciji projekata. S Turističkom zajednicom Grada Šibenika trebali su potpisati ugovor za prezentaciju moderne četveroglasne dalmatinske klape. Turistička zajednica bila im je ponudila prezentiranje klape na svim mogućim internacionalnim turističkim sajmovima.

Od šansona do rocka

Šime Bubica, glumac, voditelj i šansonijer, sin je Branka Bubice, uz Nevena Đurića osnivač klape Teuta. Ime Teuta uzeli su po ilirskoj kraljici koja je stolovala na Žirju. Njegova osebujna interpretacija bitno je utjecala na Teutin glazbeni izričaj, premda, kako navodi, nije sudjelovao u prvom Teutinom nosaču zvuka u produkciji Duška Šarca. Nakon što se u potpunosti posvećuje glumi i voditeljskom poslu, napušta rodni grad Šibenik i ostaje u Zagrebu kako bi pohađao Akademiju dramske umjetnosti. Kao član kazališta Žar ptica glumi u mnogim igrokazima i mjuziklima.

Dva brata Andrej i Tomislav Bubica iskusni su glazbenici i pjevači. Stariji Andrej trenutačno je član šibenskog rock sastava Olders i akustičnog dua Iris & Bube.

Već punih trinaest godina sudjeluje na lokalnoj glazbenoj sceni kroz bandove: Smirnoff i Gemins. Autor je mnogobrojnih pjesama od kojih je publici najpoznatija "Ti si ta obala".

Tomislav Bubica, rođen 1979. godine, bubnjar, član je poznatog šibenskog sastava Ekstenzija te po potrebi stankovačkog sastava "Yope". Svoj talent pjevača i bubnjara izoštrio je kroz nekoliko poznatih šibenskih bandova.

No osim luških Šibenčana, s prezimenom Bubica, glazbenici i pjevači Bubica razasuti su po cijelom svijetu. I Zadrani su plesali uz glazbu Sinaja Bubice, solo gitarista jednog od prvih poznatih zadarskih glazbenih sastava "Hatari" iz polovine šezdesetih godina prošlog stoljeća. Milorad Bubica, stric Šime Bubice, bio je dugo godina bubnjar poznatog riječkog sastava Albatrosi. Njegove bubnjeve danas koristi sin Luka, svirajući u mnogim riječkim sastavima.

 OTIŠLI U AMERIKU PA SE VRATILI U ŠIBENIK

Djedovi i pradjedovi šibenskih pjevača, a svi podrijetlom iz mjesta Luke na Dugom otoku, u vrijeme prohibicije živjeli su na području Sjedinjenih Američkih Država. Nakon povratka iz dijaspore s nešto ušteđevine, u Šibeniku su izgradili obiteljske kuće. Razlog zašto su se doselili u Šibenik, a ne u Zadar je u činjenici što je nakon Rapalskog ugovora u Zadru uglavnom živjelo talijansko stanovništvo.

No postoji i ona druga skupina luških Amerikanaca koji su se vratili u svoje rodno mjesto. Naučivši zanat u vrijeme prohibicije povratkom u svoje rodno mjesto i kupivši kotao postali su poznati majstori u pečenju rakije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno