Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Predstavljen novi broj Diadore

10.12.2010. 23:00
Predstavljen novi broj Diadore


U petak je u Arheološkom muzeju Zadar predstavljen 23. broj časopisa „Diadora” i engleski prijevod knjige „Vodič po Ninu” autorice Marije Kolege. Knjigu su i časopis, oboje publikacije Arheološkog muzeja Zadar, predstavljali dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, prof. dr. sc. Slobodan Čače, profesor Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Marija Kolega, profesorica Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor zadarskog sveučilišta.
– Časopis Diadora izlazi od 1960. godine, a utemeljio ga je pokojni akademik Mate Suić. Od tada su zajedno s ovim izašla 23 broja. Novi, 24. broj je pred završetkom i očekujemo kako ćemo ga predstaviti kroz narednih mjesec, dva. Ovaj je broj izdan u redizajniranom izdanju. Časopis je klasificiran kao znanstvena publikacija A2, a naš je cilj da postane A1. Za to je potrebno ispuniti neke uvjete među kojima su najbitniji dvojezičnost tekstova, međunarodna redakcija i kontinuirano izlaženje. Namjera nam je da u časopisu budu ponajprije zastupljeni radovi djelatnika Arheološkog muzeja Zadar, prvenstveno stoga što niti jedan hrvatski muzej nije angažiran na tako brojnim istraživanjima arheoloških lokaliteta kao što je to naš. Čitav je 23. broj uredio bivši ravnatelj Muzeja Dražen Maršić, a u časopisu se nalazi devet radova osmorice autora na 230 stranica, kazao je Gluščević.
Čače, Kolega i Uglešić su predstavljali pojedine radove zastupljene u 23. broju Diadore i to na način da je svaki od predstavljača govorio o radovima iz područja vlastite specijalizacije, Čače o radovima koji obrađuju antičke lokalitete, Uglešić srednjovjekovne, a Kolega je govorila o radu bliskom povijesti umjetnosti.
Ujedno su profesori Čače i Uglešić pohvalili novi dizajn Diadore prikladan, kako su rekli, publikaciji arheoloških istraživanja, kao i napore izdavača da ovaj dugovječni i ugledni časopis dobije viši status.