Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Blagoslov brodica u Luci

Autor: Nenad Marčina

10.12.2012. 23:00
Blagoslov brodica u Luci


Osim glavnog nebeskog zaštitnika svetog Stjepana Prvomučenika, Lučani slave i blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, djece, siromaha…


Zavjetna crkvica sv. Nikole u Luci na Dugom otoku bila je pretijesna da primi sve vjernike koji su nazočili proslavi blagdana tog omiljenog sveca, uobičajenog naziva sveti Mikula.
Naime, osim glavnog nebeskog zaštitnika svetog Stjepana Prvomučenika, Lučani slave i blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, djece, siromaha…
Treba spomenuti i povijesni podatak da je Luku već 1926. godine krasio spomenik svetog Nikole na samoj obali, okrenut prema pučini, odnosno punih sedamdesetak godina prije nego što je omiljeni kip tog sveca postavljen u Baškoj Vodi. S ponosom ističu Lučani kako je njihovo mjesto bilo među prvima na području hrvatskog Jadrana s postavljenim kipom sv. Nikole.
Koliko su Lučani te 1926. godine bili vjerski i nacionalno osviješteni potvrđuje i spomen ploča na samoj kapelici sv. Nikole, na kojoj su utisnute riječi zahvale prvom hrvatskom kralju Tomislavu te molitva Svevišnjem Bogu da dragu braću Istrijane vrati u okrilje Hrvatske. Također i malo zvono na mjesnoj crkvi sv. Stjepana nosi ime sv. Nikole te je posvećeno u isto vrijeme kada i zavjetna crkva sv. Nikole Putnika.
U svojoj homiliji fra Šime Antonina, župnik Zaglava, predvodeći misno slavlje nadahnuto je zborio o svecima.
– Pa zar nije i vaš Lučanin don Eugen Šutrin svetac ili pak Molaćanin don Srećko Lovretić? – upitao je na kraju fra Šime Antonina.
Nakon misnog slavlja u procesiji obalom Svetog Nikole fra Antonina je blagoslovio sve brodove koje su se tog dana našli u luškom portu i vali.