Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dodjela stipendija učenicima i studentima

Autor: Z L

10.12.2012. 23:00
Dodjela stipendija učenicima i studentima

Foto: Nenad REBERŠAK



Ministar Siniša Hajdaš Dončić uručit će danas 13 stipendija učenicima Pomorske škole u Zadru i 8 stipendija studentima Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru koji su na Natječaju za školsku i akademsku godinu 2012/13. ostvarili pravo stipendiranja od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
Domaćini svečanosti bit će pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru dr.sc. Toni Bielić, i ravnatelj Pomorske škole u Zadru Svetko Perković.
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture već šestu godinu stipendira redovite studente preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera, te učenike nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera u cilju poticanja upisa učenika i studenata na pomorske škole i fakultete te unaprjeđenje pomorstva i brodarstva. Projekt stipendiranja pojačao je interes za pomorska zvanja.
Stipendije Ministarstva trenutno prima oko 400 učenika i studenata pomoraca, a na natječaju za dodjelu stipendija za akademsku 2012./13. godinu pravo na stipendije ostvarilo je 66 učenika i 35 studenata.
Učenici tijekom školovanja mjesečno primaju 800 kuna, a redoviti studenti 1.200 kuna, uz uvjet da nakon završetka studija ili škole plove na brodovima onoliko dugo koliko su primali stipendiju.
Poticanje školovanja novih naraštaja pomoraca koje je u skladu s međunarodnim standardima svakako je jedan od prioriteta Ministarstva pomorstva, čime se ujedno osigurava učinkovito pozicioniranje hrvatskih pomoraca na zahtjevnom svjetskom tržištu. Imena studenata i učenika koji su u ovoj akademskoj i školskoj godini ostvarili pravo na stipendije objavljena je na internetskom portalu Ministarstva:http://www.mppi.hr/UserDocsImages/POMORSTVO%20RangL%20L-S%204-12_12.pdf www.mppi.hr.