Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Jovanović: Odgajamo slobodne pojedince, i to nije protiv Vatikana

Autor: Tihana Tomičić

10.12.2012. 23:00
Jovanović: Odgajamo slobodne  pojedince, i to nije protiv Vatikana

Foto: Sergej DRESCHLER



Zdravstveni odgoj je obavezan predmet u školi, kao i svi drugi predmeti koji su u redovnom programu nastave, i tko god bude markirao sa zdravstvenog odgoja, pisat će mu se neopravdani sat – poruka je ministra obrazovanja Željka Jovanovića Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, nakon što je prije neliko dana na Kaptolu pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski okupio vjernike, ali i ravnatelje dijela škola koji su se tom pozivu odazvali, kako bi na njih apelirao da bojkotiraju nastavu zdravstvenog odgoja koju je od ove godine uvelo Jovanovićevo ministarstvo.
Svećenicima je sporan modul Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, u sklopu kojega se uči primjerice o masturbaciji ili negativnim stereotipovima koje potiče pornografija itd. Stoga oni na sastancima po velikoj većini župa diljem Hrvatske traže od roditelja da potpišu peticiju protiv zdravstvenog odgoja, koji uključuje i spolni odgoj, jer tvrde da je riječ o antikatoličkom i antihrvatskom obrazovnom modelu, te traže da djeca prestanu pohađati ovaj dio nastave i po cijenu neopravdanih izostanaka.
Na sastanku koji je prošlog tjedna održan na Kaptolu, a koji je bio zatvoren za širu javnost, navodno se tvrdilo da je uvođenje zdravstvenog odgoja protivno Ugovoru sa Svetom Stolicom, kao i Ustavu, no ministar obrazovanja Željko Jovanović poručuje im da spomenuti Ugovor s Vatikanom govori samo o obavezi održavanja vjeronauka u školama, ali ne i o zdravstvenom odgoju. “U Ugovoru nema riječi o programima u sekularnom dijelu nastavnih programa”, tvrdi Jovanović. Na prozivke biskupa koji su već triput tražili da ih ministar obrazovanja primi, a on ih navodno ignorira, Jovanović kaže:
– To nije točno. Koliko znam, HBK traži samo sastanak u vezi sa održavanjem nastave vjeronauka u medicinskim srednjim školama, gdje je program promijenjen, pa treba usuglasiti te promjene. Za sve ostalo, za sve što se tiče Ugovora s Vatikanom, mogu se slobodno obratiti Vladinoj Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama na čijem čelu je ministar Orsat Miljenić, a ja sam član, pa neka izvole zatražiti da stavljanje ove točke na dnevni red ako imaju potrebe. A po meni za to nema razloga, jer uvođenje zdravstvenog odgoja ni po čemu ne krši Ugovor s Vatikanom – kaže ministar Jovanović.