Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Krediti u francima ipak – pred sudom

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

10.12.2012. 23:00
Krediti u francima ipak – pred sudom

Foto: FAH



Dobra vijest za zadužene u švicarskim francima – tužba koju je u ime Udruge Franak protiv osam banaka podigao Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača – Potrošač, jučer je, nakon prva dva, neuspjela pokušaja lani u studenom, i ove godine u srpnju, “amenovana” na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Time su zaduženi u “švicarcima”, pretpostavka je oko sto tisuća građana, napokon krenuli u proces kojim namjeravaju dokazati da su primjene valutne klauzule u CHF te ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi nedopuštene i nepoštene. Riječ je o prvoj takvoj, kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj, koja se odnosi na sve zadužene u “švicarcima”, a zahvaljujući kojoj će svatko od njih, u slučaju presude u korist Potrošača, moći podići privatnu tužbu za povrat preplaćenih sredstava.
Prvu tužbu protiv banaka – Zagrebačke, PBZ-a, Erste, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Société Générale – Splitske banke i Volksbanke, Udruga Franak prvo je, u studenom prošle godine, podigla sama, no tu je tužbu, uz obrazloženje kako udruga nije ovlaštena podizati kolektivne tužbe, sud odbacio. Udruga se iz tog razloga udružila sa Savezom potrošača, koji kolektivne tužbe, u ime svih potrošača, ima pravo podizati, te je u travnju ove godine tužba ponovno podnesena, ovaj put nadopunjena i osmom, Raiffeisen bankom. Tužbom je Udruga Franak preko Saveza potrošača krenula u pokušaj dokazivanja nedopuštene i nepoštene primjene valutne klauzule u CHF te ugovorenih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi u svim ugovorima o kreditima s valutnom klauzulom, sklopljenim do 31. prosinca 2010. godine. Na prvom pripremnom ročištu u srpnju sud nadopunjenu tužbu, ovaj put Potrošača kao tužitelja, nije odbacio, već je Potrošaču naložio da precizira tužbeni zahtjev u odnosu na banke pojedinačno te da izbaci dio tužbe kojim traži isplatu preplaćenih rata kredita za potrošače, uz napomenu kako građani, ako Potrošač dobije spor, mogu pojedinačnim tužbama od banaka zatražiti povrat preplaćenog.
Ponovno dorađena tužba jučer je na drugom pripremnom ročištu prhvaćena, čime su, napominju u Udruzi Franak, stvoreni temelji za nastavak sudskog procesa. Završena je rasprava o procesno-pravnim pretpostavkama vođenja parničnog postupka, dok će se na idućem ročištu početi raspravljati o činjeničnim i pravnim pitanjima vezanim uz predmet spora, uz izvođenje svih predloženih dokaza. Presuda bi se kasnije mogla reflektirati i na zadužene u drugim valutama, jer se tužbom općenito napada promjenjive kamatne stope za sve kredite. Kako su nakon jučerašnjeg ročišta poručili “frankovci”, banke su pokušale procesnim “začkoljicama” i ovaj put oboriti tužbu Potrošača, u čemu nisu uspjele te su bile jako iznenađene činjenicom da sad, i ipak, moraju u pravu pravnu bitku sa zaduženima u CHF.