Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Krenula javna rasprava o porezu na nekretnine

Autor: Dražen Ciglenečki Jagoda Marić,

10.12.2012. 23:00
Krenula javna rasprava o porezu na nekretnine

Foto: s



U slučaju da HNS u konačnici zaista stopira porez to bi značilo da smo mjesecima na vlastitu štetu promovirali nešto čega neće biti, kažu u vrhu SDP-a


U sklopu javne rasprave o porezu na nekretnine, ministar financija Slavko Linić jučer je zajedno sa svojim najbližim suradnicima objašnjavao taj zakonski prijedlog udrugama gradova i općina. U priopćenju Ministarstva financija ističe se da su na sastanku bili predstavnici dvadesetak gradova, primjerice Zagreba, Rijeke, Varaždina, Zadra, Šibenika i Križevaca, te četiri općine.
– Uskoro će uslijediti nekoliko prezentacija i javnih rasprava o Prijedlogu zakona o porezu na nekretnine u većim regionalnim centrima. Svojim primjedbama Udruga gradova i Udruga općina pomoći će u pripremi prijedloga Zakona u prvom čitanju, priopćili su iz Ministarstva. Time su najavili ambiciozan nastavak javne rasprave i to unatoč činjenici da je večer prije prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rezolutno odbacila mogućnost da njezin HNS podrži uvođenje tog nameta na imovinu.
– To je tema o kojoj smo mi razgovarali i koja se nije ni trebala pojaviti u javnosti. Riječ je o mjeri koja ima rezon možda u nekim budućim vremenima. U 2013. neće biti tog poreza, a i 2014. je upitna, kazala je za Novu TV Vesna Pusić. Time je dodatno pojačala stav svoje stranke da neće dopustiti da su u Hrvatskoj oporezuju nekretnine.
Situacija je, dakle, potpuno apsurdna. Vrh HNS-a jasno poručuju da poreza na nekternine sigurno neće biti, a Ministarstvo financija, koje vode SDP-ovci, na svojoj je web stranici objavilo zakonski prijedlog i poziva građane da daju svoj doprinos i istaknu primjedbe na taj prijedlog. Nije, međutim, jasno koga da građani zapravo slušaju.
U Vladi nerado govore o ovoj situaciji i najčešće ponavljaju da je zakon u javnoj raspravi pa će se nakon četiri mjeseca vidjeti što je najbolje rješenje. Neslužbeno, pak, uvjeravaju da će iza lokalnih izbora biti pravo vrijeme za donošenje zakona o porezu na nekretnine, što znači da se već sada odsupilo od zacrtanog roka, a to je bio 1. travanj. Naime, u SDP-u i dalje procjenjuju da će se tijekom duge i iscrpljujući rasprave promijeniti neke stvari u HNS-u, pa će na koncu i ta stranka prihvatiti uvođenje poreza na nekretnine. Ali, što ako narodnjaci i poslije odlaska u zatvor Radimira Čačića zadrže negativan stav? Za to u SDP-u zasad nemaju plan ili ga barem ne otkrivaju, ali i među njima ima onih koji se pitaju zašto će se stranka četiri mjeseca izložiti javnim kritikama radi uvođenja novog poreznog opterećenja, ako nije izvjesno da će taj porez doista i uvesti.
– Iako je taj zakon dobar, činjenica je da je on nepopularan. U slučaju da ga HNS u konačnici zaista stopira to bi značilo da smo mjesecima, sve do lokalnih izbora, na vlastitu štetu promovirali nešto čega neće biti. Uz to ćemo još morati objasniti kako smo se na kraju povukli jer nas je HNS pritisnuo, kaže nam jedan sugovornik iz SDP-a. On inače zagovara uvođenje poreza na nekretnine i ne misli da Vlada treba odmah odustati, nego vjeruje da je rješenje u tome da se HNS počne ponašati kao kolicijski partner koji će pomoći da zakon bude bolji umjesto da na protivljenju spašava svoj rejting.