Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šime Perović govorio o restauraciji stakla u Splitu

Autor: Z L

10.12.2012. 23:00
Šime Perović govorio o restauraciji stakla u Splitu

Foto: Vedran SITNICA



Povodom 15. obljetnice osnutka, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organizirala je prvi nacionalni kongres konzervatora-restauratora pod nazivom Konzervacija-restauracija u Hrvatskoj – aktualnosti i vizije (KRUH).
Kongres se održao 7. i 8. prosinca 2012. godine u Splitu. Cilj je kongresa bio okupljanje konzervatora-restauratora iz cijele Hrvatske da bi razmijenili iskustva, znanja i spoznaje, međusobno ih podijelili i zajednički razmišljali o budućnosti ove djelatnosti u Hrvatskoj.
Na skupu je među 20-ak predavača nastupio i djelatnik Muzeja antičkog stakla u Zadru, viši restaurator i kustos Šime Perović. Predavanjem naslovljenim “Restauracija arheološkog stakla”, prezentirao je izuzetno rijetku specijalističku restauratorsku praksu, restauraciju staklene građe, koju njeguje MAS. Osobito su rezultati na polju eksperimentalne arheologije, koja se ostvaruje u konzervatorskom odjelu Muzeja bili dobro primljeni na skupu u Splitu, te je postavljen i začetak zajedničke suradnje. Naime, za slijedeću godinu dogovorena je suradnja MAS-a i Umjetničke akademije u Splitu, na polju edukacije studenata. Pod mentorstvom Perovića, u MAS-u su, naime, predviđene praktične radionice na polju konzervacije arheološke baštine.