Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Većina Zadrana ostaje bez božićnica

Autor: Ivana Burica

10.12.2012. 23:00
Većina Zadrana ostaje bez božićnica

Foto: Zvonko KUCELIN



Grad Zadar, kako doznajemo od stručne suradnice za informiranje i odnose s građanstvom Ivane Dadić, božićnice neće dijeliti ni ove godine. Iako ima novca za to, božićnice neće isplatiti ni Zadarska županija, koja se solidarizirala s državnim službenicima i namještenicima te zaposlenima u javnim službama


Dok su proteklih godina, posebno do 2008. oni koji bi ostali bez božićnica bili tek iznimka, ove godine će iznimka biti oni koji će je dobiti.
Kao što je poznato, Vlada je ovih dana odluku o neisplati božićnica u ovoj i sljedećoj godini i regresa u sljedećoj godini državnim službenicima i namještenicima proširila i na zaposlene u javnim službama.
Bez božićnica će tako ostati svi zaposleni u školstvu, zdravstvu, vatrogastvu, vojsci, policiji i drugim javnim službama.
Kad se ovome doda da božićnicu najvjerojatnije neće dijeliti ni Tankerska plovidba, najveći gospodarski subjekt u Zadru, lako je zaključiti da će većina zaposlenih Zadrana ostati bez božićnica.
Barem dar za djecu
Povjerenik Sindikata pomoraca Hrvatske pri Tankerskoj plovidbi Ivica Jambrek izvještava nas da, iako još nije dobio odgovor na upit o božićnicama koji je poslao predsjedniku uprave Tankerske plovidbe Lenku Milinu, naslućuje kakav će taj odgovor biti.
– S obzirom na krizu pretpostavljam da božićnica neće biti. Naime, Tankerska plovidba ima oko 1.000 djelatnika, što onih u radnom odnosu, što onih na ugovoru. Kad bi se svakome isplatila božićnica od primjerice 1.000 kuna, to bi već bio milijun kuna. Mislim da u ovoj situaciji nemamo previše prostora za nadu. No ono na čemu želimo inzistirati su darovi za djecu. Imamo oko 160 djelatnika u radnom odnosu i oni imaju ukupno 69 djece uzrasta do 15 godina. Kad bi se svakom od njih osigurao dar u vrijednosti od 600 kuna to bi bilo oko 40.000 kuna. Smatramo da to nije veliki iznos i da bi bilo realno da se barem njega odobri, kaže Jambrek.
Grad Zadar, kako doznajemo od stručne suradnice za informiranje i odnose s građanstvom Ivane Dadić, božićnicu neće dijeliti ni ove godine.
– Ovo je već četvrta godina zaredom bez božićnica. Ipak, jednako kao i proteklih nekoliko i ove će se godine dijeliti darovi za djecu djelatnika Grada Zadra, kazala je Dadić.
Županija solidarna s javnim službama
Pomoćnica pročelnice Ureda župana Vlatka Vučić Marasović informirala nas je da ni Zadarska županija, iako ima novca za to, neće dijeliti božićnice.
– Odluka o božićnici se veže uz odluku o božićnicama na državnoj razini. Pa kako državni službenici, namještenici i javne službe neće dobiti božićnice, tako neće ni namještenici Zadarske županije, kazala je Vučić Marasović.
Bolje sreće bili su djelatnici Sojare koji su božićnicu uključujući darove za djecu već dobili.
– Božićnice smo već podijelili. Svaki je djelatnik dobio 1.500 kuna u bonovima za Konzum, plus bon od 300 kuna za svako dijete do 15 godina starosti. Darovi djeci su podijeljeni za Sv. Nikolu. Važno je kazati da su bonovi u apoenima od po 250 kuna tako da djelatnici ne moraju trošiti odjednom, već mogu kupiti ono što im stvarno treba i kad im treba. Tako mogu kupiti i tuku i bakalar i panatone kad im to zatreba, kazala je direktorica Sojare Metka Stipčević.
Djelatnici Vigensa su što se tiče božićnica još uvijek u neizvjesnosti. Direktorica Elvira Sterle ističe da je namjera tvrtke osigurati božićnice, ali da u ovom trenutku ne može sa sigurnošću najaviti da će ih i biti.
– Mi smo tvrtka koja iz mjeseca u mjesec ima drugačiju poslovnu situaciju pa će tako i podjela božićnica ovisiti o tomu kakva će biti proizvodnja u tom trenutku. Zadnjih deset godina smo imali božićnice i voljeli bismo da se ta tradicija ne prekine. Iako su odnosi u proizvodnji poremećeni, sjetimo se suša pa zatim i prolijevanja mlijeka, mogu reći da se nadam da ćemo naći prostora da se barem tih nekoliko dana oko Božića možemo poveseliti i da ćemo naše djelatnike uspjeti obradovati nekom, pa makar i skromnom novčanom nagradom, rekla je Sterle.
DM široke ruke
Za razliku od djelatnika Vigensa koji su u neizvjesnosti, zaposlenici Hotela Zadar mogu odahnuti. Kako je kazao Ivo Dević, direktor ove hotelske kuće, božićnica se u Hotelima Zadar isplaćivala proteklih dvadesetak godina te nema nikakva razloga da tako ne bude i ove godine.
– O visini božićnice ne bih jer svoje zaposlenike želim iznenaditi. U svakom slučaju, božićnice će biti i bit će im isplaćena u gotovini. Ne želim ljude limitirati na neke trgovačke lance kojima ćemo dizati promet. Dobit će novac, a na njima je da odluče kako će ga potrošiti. Hoće li kupiti bakalar ili platiti struju, njihova je stvar, kazao je Dević. 
Kao i svake godine najobilnije božićnice dobit će djelatnici DM-a. Iako nismo dobili i službenu potvrdu iz sjedišta u Zagrebu, poznato je da će ovaj lanac drogerija svoje djelatnike ovog Božića razveseliti stimulacijom u visini bruto plaće, a dobivaju i poklon-bon za djecu. Kako prosječna neto plaća prodavača ondje iznosi 8.200 kuna, djelatnici DM-a će se za blagdane moći propisno počastiti.
DM, koji je u protekloj poslovnoj godini ostvario ukupni promet u iznosu od 1.941.434.823 kune, ali i rast udjela na ukupnom tržištu drogerijskog asortimana, ovako izdašno stimuliranje svojih djelatnika doista sebi može priuštiti.