Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Luka od 1926. ima spomenik sv. Nikoli

10.12.2013. 23:00
Luka od 1926. ima spomenik sv. Nikoli


Zavjetna kapelica sv. Nikole u Luci na Dugom otoku bila je pretijesna da primi sve vjernike koji su nazočili proslavi blagdana tog omiljenog sveca u lokalnom žargonu uobičajnog naziva sveti Mikula. Osim glavnog zaštitnika, svetog Stjepana Prvomučenika, Lučani s puno digniteta slave i blagdan svetog Nikole zaštitnika pomoraca, ribara, djece, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, zatvorenika, trgovaca, otoka Sicilije i pariškog sveučilišta.
Svakako, treba spomenuti i povijesni podatak da je slikovito mjesto Luku već 1926. godine krasio spomenik svetog Nikole na samoj obali, okrenut prema pučini, odnosno punih sedamdesetak godina prije nego što je omiljeni kip tog sveca postavljen u Baškoj vodi. S ponosom ističu Lučani kako je njihovo mjesto bilo među prvima na području hrvatskog Jadrana s postavljenim kipom spomenutog sveca.
Koliko su Lučani te iste 1926. godine bili osviješteni i svjesni rimokatoličke vjere i hrvatskog nacionalnog bića potvrđuje i spomen ploča na samoj kapelici sv. Nikole na kojoj su utisnute riječi zahvale prvom hrvatskom kralju Tomislavu te molitva Svevišnjem Bogu da dragu braću Istrijane vrati u okrilje Matice Hrvatske. Također, i malo zvono na mjesnoj crkvi sv. Stjepana nosi ime svetog Nikole, a posvećeno u isto vrijeme kada i zavjetna crkva svetog Nikole Putnika. Na tom zvonu stoji natpis: LJETOS SLAVE DVA JUBILEJA HRVATI – HILJADU GODIŠNJICU KRALJEVSTVA, A HRVATI NEK TE VJEKOVIMA SLOŽNO SLAVE.
U svojoj homiliji don Martin Jadreško, župnik, mjesta Sali, Žmana i Luke nadahnuto je zborio o svetom Nikoli, biskupu u gradu Myri, koji je sredinom četvrtog stoljeća umro mučeničkom smrću u tamnici nakon teškog zlostavljanja.
Nakon misnog slavlja u procesiji obalom svetog Nikole, župnik Jadreško blagoslovio je sve brodove u portu i luškoj vali.