Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poziv članstvu na referendum o generalnom štrajku

10.12.2013. 23:00
Poziv članstvu na referendum o generalnom štrajku


O organizaciji generalnog štrajka na nivou države kako bi se spriječilo donošenje najavljenog Zakona o radu članstvo sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) izjašnjavat će se pismeno – najavili su čelnici sindikata predvođeni Šimom Oreškovićem, predsjednikom sindikata PPDIV-a i njegovim zamjenikom Ivicom Oreškovićem jučer na konferenciji održanoj u hotelu Kolovare.
– Opći referendum, odnosno izjašnjavanje radnika, će se provoditi od 13. do 17. siječnja 2014. godine. Radnicima će biti ponuđeno pitanje “Jeste li za organiziranje generalnog štrajka u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprječavanja donošenja Zakona o radu, Zakona o povremenim poslovima, te produljenja dobi za odlazak u mirovinu sa 67 godina starosti?” – najavio je Orešković ističući kako ne dvoji da će radnici zaokružiti “za štrajk”. Orešković je dodao kako je namjera sindikata da se štrajk održi na ulicama, a ne u krugu tvornica kako se ne bi ometala proizvodnja. Istaknuo je i kako je ova situacija pokazatelj sindikalistima koliku potporu mogu dobiti. Za loše stanje u zemlji Orešković je prozvao vlast, a posebice aktualnu, Milanovićevu Vladu, koju je nazvao najgorom još od 1990. godine.
– U proteklih pet godina izgubljeno je 180 tisuća radnih mjesta, a i dalje izostaju mjere koje bi dovele investitore i otvorile nove poslove. Štoviše i iduće godine čeka nas rast nezaposlenosti. Slijedi jedno još teže stanje koje će pogoditi najsiromašniji sloj Hrvatske, obične građane, radnike i one koji su na Zavodu za zapošljavanje, a svakim danom ih ima sve više – pesimistično je iznio Orešković napominjući kako tek nešto bolja situacija se nazire od polovine 2015. godine kada Hrvatska dobiva priliku za povlačenje novca iz fondova.
– U dokumentu Analiza utjecaja pristupanja Hrvatske europskoj uniji na poljoprivredno-prehrambeni sektor kojega je sačinila Europska komisija i koji će sutra biti na raspravi na Gospodarsko-socijalnom vijeću za poljoprivredno-prehrambenu politiku koju vodi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ne govori se ništa dobro.
Trenutno stanje kaže da devet kvartala za redom imamo pad proizvodnje. To automatski znači i pad potrošnje.