Na proslavu jubileja došli gotovo svi Gradinjani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Nad Podgradinom bdije Duh Sveti

Župa Duha Svetoga u Podgradini svečano je u srijedu proslavila 25 godina od posvete crkve. Srebrni jubilej župe došao je čestitati i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić koji je tim povodom predvodio svetu misu u koncelebraciji s desetak svećenika, većinom iz Novigradskog dekanata.

Sve njih, kao i župljane Podgradine koji su u velikom broju nazočili proslavi, pozdravio je župnik don Stipe Mustapić koji je podsjetio da je crkva u Podgradini sagrađena i posvećena uoči Domovinskog rata, 9. prosinca 1990. godine, za župničkog mandata don Anđelka Buljata, a dok je biskupijom upravljao mons. Marijan Oblak. Crkva je u navećoj mjeri sagrađena zalaganjem i doprinosima mještana, kazao je don Stipe.

U gradnji crkve sudjelovali svi župljani

- Ubrzo nakon posvete crkva je bila zapaljena od strane JNA i na njoj je iskazana sva mržnja kada je gađana tenkovima. Nakon rata obnovljena je 1996. godine, stavljena su i zvona te se život župe nastavio, a u ovo novije vrijeme opet se puno uložilo da bi ova lokacija zajedno s crkvom bila još bolji izvanjski znak vjere svih nas. Mnogi su svojim odricanjem i žrtvom doprinijeli životu naše župne zajednice: molitvom, radom i financijama njenom duhovnom i materijalnom napretku. Gotovo da nema župljanina koji nije sudjelovao u gradnji i obnovi crkve, postavljanju novih zvona, uređenju okoliša, pripremi ove svečanosti. Velika hvala svima, našim dosadašnjim župnim vijećnicima, načelnicima općine, sadašnjem načelniku Ivici Zurku kao i svim dosadašnjim župnicima ove župe: don Anđelku Buljatu, bivšem svećeniku naše Nadbiskupije don Pavi Šindiji, pok. don Miji Stijepiću, fra Mariju Fundaku, fra Dominiku Byblewskom i fra Krzystofu Rodaku i našem don Josipu Keru koji je vodio brigu o ovome narodu prije osnutka župe, kazao je don Stipe, zahvalivši posebno nadbiskupu što ih je podržavao i što ih je počastio svojim dolaskom.

Nadbiskup je u propovijedi usporedio župnu crkvu s Božjim hramom u kojem prebiva Duh Sveti.

Nadbiskup blagoslovio novi krsni zdenac

- Sveti Augustin piše da je Duh Sveti u Crkvi isto što i duša tijelu. Taj Duh Božji u Crkvi naučava, posvećuje i upravlja vidljivim stvarima na nevidljiv način. Nakon odlaska s ovoga svijeta Crkvom upravlja nevidljivo Duh Sveti po vidljivim namjesnicima: papom i biskupima. Duh Sveti kao duša upravljanja daje njima u sakramentu ređenje vlast i milost. Stoga, Crkva nema vojske i policije. A ni zatvora i represivnih mjera. Njezina sredstva upravljanja su pouka, savjet, opomena. Koja bi bi to zemaljska država mogla funkcionirati kad bi ovisila samo o dobroj volji svojih podložnika?! A u Crkvi već dvije tisuće godina vlada kakav takav red usprkos pokušaja izvana, a i pobuna iznutra. Zar se tu ne osjeća prst Božji i djelovanje Duha svetoga, kazao je nadbiskup, istaknuvši kako je crkva u Podgradini izgrađena i posvećena 1990. godine.

- Iste godine zaređeni smo za biskupe moj predčasnik mons. Ivan Prenđa i ja, ja u siječnju, a on u lipnju. Srebrni jubilarci, dakle, kao i ovaj Božji dom koji je na današnji dan posvećen, a godinu dana kasnije bio zapaljen i razoren. Dan posvete svake crkve važan je događaj, pa se taj dan svake godine svečano obilježava. Toga dana, naime, narod Božji koji je izgradio hram Bogu na slavu, sjeća se onog svečanog trenutka kad su bili pomazani svetim uljem oltar i zidovi crkve. Obično ljudsko djelo time je predano Bogu na uporabu i postalo sveti prostor u kojem se Bogu molimo i žrtve prinosimo. To je osobito važno imati na umu kad znamo da nas u svom milosrđu Isus u euharistiji okuplja svake nedjelje na gozbu oko stola Gospodnjeg. I već ovdje nama putnicima najavljuje vrijeme koje dolazi, kazao je nadbiskup, koji je prekjučer u Podgradini blagoslovio novi krsni zdenac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno