Za zadarski HNS velika koalicija ravna katastrofi

Slika korisnika admin
stojanov
Milan Stojanov

Nakon što je SDP za subotu sazvao sjednicu Glavnog odbora, i njihov koalicijski partner, HNS, u tu će svrhu okupiti svoje članstvo. Idućeg tjedna održat će sjednicu Središnjeg odbora na kojoj će razgovarati o pregovorima s Mostom i stavu kojega će stranka zauzeti prema njihovim zahtjevima.

I u HNS-u su izrazito nezadovoljni razvojem situacije nastale nakon što je Božo Petrov na sastanku sa dvije koalicije, Domoljubnom i Hrvatska raste, prezentirao način na koji želi sastaviti vladu. Odmah nakon Milanovića koji je kritizirao model tripartitne vlade, oglasio se i dopredsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak. Na stranačkoj facebook stranici objavio je kako HNS odbacuje prijedlog Mosta za veliku koaliciju sa HDZ-om. Petrovu je poručio da bi takva koalicija bila u suprotnosti s voljom građana iskazanom na izborima, a Hrvatsku bi vratila u vrijeme "socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava".

Nije ratno stanje

O ovoj će temi narodnjaci za nekoliko dana raspravljati na Središnjem odboru na koji u Zagreb odlazi i petero zadarskih članova. To su predsjednik Županijskog odbora, Milan Stojanov, potpredsjednik Ante Raspović, te članovi Joško Mikelić, Stojan Viduka i Čedomir Bjelanović.

I čelnik županijskih HNS-ovaca osuđuje ovakvo ponašanje Mosta nazivajući njihove posljednje zahtjeve "nemogućom misijom".

- Pa nije ratno stanje, niti je država ugrožena da Most postavlja ovakve uvjete tražeći koaliciju SDP-a i HDZ-a! Da je neko izvanredno stanje u zemlji i da smo ugroženi od vanjskog neprijatelja onda bih razumio, ali ovako, sve ovo skupa više nema smisla. Jer, postavlja se pitanje, ukoliko SDP i HDZ moraju u jednu koaliciju, što će im onda Most? Sa osvojenim mandatima mogu onda sami sastaviti koaliciju, bez uplitanja Mosta. Zato ovakav stav smatram nekorektnim. Složi li se koalicija Mosta, SDP-a i HDZ-a pita li se Petrov tko će u tom slučaju biti hrvatska oporba? Ovih šest zastupnika koji bi ostali van velike koalicije? Eto, to je ono o čemu Most ne razmišlja, a što nije korektno prema drugim strankama, niti je dobro za demokraciju u Hrvatskoj jer bi praktički državu ostavili bez oporbe. A znamo kuda bi to onda odvelo - smatra Stojanov.

Ovakvu katastrofu, dodaje, Hrvatska stoga sebi ne smije dozvoliti, ne samo zbog manjka oporbe, već i nemogućnosti sastava vlade kakvu predlaže Most:

Neka Most odluči

- Izlazimo iz recesije i već se vide pomaci na bolje. Prema tome, vlada u kojoj bi ukupno bilo 150 zastupnika SDP-ove i HDZ-ove koalicije bila bi jedna velika pogreška. A Petrov o tome očito ne razmišlja. Zato je vrijeme da se Most konačno odluči i donese ispravnu odluku - zaključuje Stojanov.

HNS će na Središnjem odboru zacijelo donijeti istu odluku kao i SDP, te ostaje vidjeti kako će na ovo reagirati rukovodstvo Mosta. Naime, da je dvjema koalicijama prekipjelo ponašanje Mosta pokazuje i činjenica da se čak i Karamarko složio sa izjavom HNS-ovog Ivana Vrdoljaka o nemogućnosti satavljanje vlade na način na koji to traži Most. Šef HDZ-a javno je poručio kako se dijelom slaže sa Vrdoljakom jer se ne zna kakve su perspektive tako velike koalicije.

I dok Petrov po medijima plače kako ga nitko ne razumije i da mnogi vrše pritisak na njega, sve je očitije kako je njegov način uspostave nove hrvatske vlasti neizvediv. Stoga se čekaju odluke sa sjednica Glavnog odbora SDP-a i Središnjeg odbora HNS-a, ali i HDZ-a koji je također najavio razgovore u Domoljubnoj koaliciji. Milanović više ne krije da će i bez Mosta do ponedjeljka pokušati sakupiti 76 mandata, ali i HDZ najavljuje rješenje idućeg tjedna. Najčudniji rasplet ove situacije ujedno bi bio svojevrsni kraj za Most, a to je onaj koji je spominjao čelnik županijskog HNS-a, da HDZ i SDP ujedine svoje mandate. Bila bi to izvrsna lekcija Mostu, no to je zasad ipak samo utopija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno