Zbog predstečajne nagodbe odbijena tužba dioničarima za isplatu dividende

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Pozivajući se na odluke glavne skupštine od 2. i 18. srpnja 2007. godine Miljenko i Josica Dunatov podnijeli su na Trgovačkom sudu u Zadru tužbu protiv tvrtke Tankerkomerc radi isplate dividende. Kao dioničar društva Miljenko Dunatov tražio je isplatu u ukupnom iznosu od 23.247 kune, a Josica Dunatov u 5.166 kuna, kao i zatezne kamate.

Na tu tužbu Tankerkomerc je podnio odgovor u kojem je naveo da su tražbine s osnova dividende za 2007. i 2008. tužiteljima priznate i utvrđene u postupku predstečajne nagodbe odobrene 14. veljače 2014. i sudu predložio da tužbu za isplatu odbaci. No Miljenko i Josica Dunatov preinačili su tužbu navodeći kako je predstečajna nagodba raskinuta, da ne proizvodi pravne učinke prema tužiteljima i sudu predložili da konstitutivnom odlukom izrekne raskid predstečajne nagodbe.

- Tražbina tužitelja nije bila sporna ni po osnovu, ni po visini. No tužbu je valjalo odbaciti, budući da je Rješenjem Trgovačkog suda u Zadru od 14. veljače 2014. razvidno da su u postupku predstečajne nagodbe utvrđene tražbine tužitelja, i to za Miljenka Dunatova u iznosu od 252.812,50 kuna, od čega je glavnica 154.346,27 kuna, a za Josicu Dunatov u iznosu od 18.951 kune, od čega je glavnica 5.166 kuna. Prema odredbi 81. st. 3. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, stoji u obrazloženju odluke gdje se nadalje navodi kako zakon za tražbine vjerovnika koje su utvrđene u postupku predstečajne nagodbe i obuhvaćene predstečajnom nagodbom te ovršne i upravne postupke pokrenute prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe kaže kako ih treba obustaviti.

- Budući da se radi o utvrđenim tražbinama, a tuženik je predložio odbacivanje tužbe, valjalo je odlučiti kao u izreci, navedeno je u zaključku odluke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno