AKVAKULTURA Plava ekonomija bi trebala rasti brže od turizma

Slika korisnika mkvanja
Završna konferncija o projektu "Blue Smart"
Autor: 
Projekt je vrijedio oko tri milijuna kuna, trajao je 24 mjeseca, a iznjedrio je novi diplomski studij - Održivo upravljanje vodenim ekosustavima. Nositelj projekta je Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, a partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria
Vedran SITNICA
Novi diplomski studij je već na samom početku izazvao veliko zanimanje mladih ljudi

Ovo je  projekt o kojem je upravo prije nekoliko dana i  novinarska ekipa javne televizije iz Portugala došla napraviti prilog.  Iskoristili smo sve naše komparativne prednosti i ostvarili odličnu  suradnju s gospodarstvom, regionalnom i lokalnom samoupravom,  industrijom te ostalim partnerima i institucijama. Dakle,"Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE  SMART" je projekt čiji je glavni cilj bio stvaranje novih vještina i  znanja u sektoru plavog gospodarstva te povećanje mogućnosti novih poslova sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji i šire, a ono što je još iznimno važno iznjedrio je i novi  diplomski studij koji je već na samom početku izazvao veliko zanimanje mladih ljudi, a to je - Održivo upravljanje vodenim ekosustavima - rekao je voditelj projekta "Blue Smart" Tomislav Šarić  danas u Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta prigodom održavanja završne konferencije o projektu.

Naglasak na održivost i zaštitu okoliša

Ukupna vrijednost je nešto manja od tri  milijuna kuna, projekt je  trajao 24 mjeseca, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za  pomorstvo i ribarstvo koji u svim svojim strateškim dokumentima  naglašava potrebu za rastom i razvojem ribarstva i akvakulture na  znanstvenim temeljima s naglaskom na održivost i zaštitu okoliša.  Nositelj projekta je Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu  Sveučilišta u Zadru, a projektni partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria.

-  Prema posljednjim istraživanjima, više se organizama uzgoji,  nego izlovi. Hrvatska prati svjetske trendove kroz razvoj akvakulture. Zašto baš projekt - Blue Smart? Ako gledamo europski prosjek,  Hrvatska je četvrta u svijetu po uzgoju bijele ribe i treća po uzgoju  tuna. Imamo i značajnu riboprerađivaku industriju. Među prvima  smo počeli prerađivati tunu. Što se tiče Zadarske županije,  možemo se pohvaliti da nosimo 60 posto od ukupne proizvodnje  tune, 70 posto bijele ribe i 95 posto riblje mlađi - rekao je među ostalim voditelj projekta Tomislav Šarić, dok je Ana Zubčić voditeljica  za međunarodnu suradnju iz AGRRE dodala, kako je prema nekim  procjenama u Hrvatskoj, već sada u sektoru ribarstva zaposleno  oko 25 tisuća ljudi.

Inovativni on-line tečaj "Osnove dobre prakse u  ribarstvu"  

- Plava ekonomija bi u sljedećim godinama trebala rasti brže od  primjerice, brodogradnje, turizma...Kako je razvoj akvakulture jedan od strateških vodilja razvoja hrvatskog ribarstva, procjenjuje se  da će se u skoroj budućnosti povećati potreba za stručnim kadrom  u plavom sektoru. Partneri na projektu su osim novog sveučilišnog  diplomskog studija, izradili i inovativni on-line tečaj "Osnove dobre  prakse u ribarstvu".  

Projekt je povezao javni, znanstveni i gospodarski sektor, a cilj  nam je bio smanjiti jaz između tržišta i akademske zajednice.  Inače, na natječaj za ovaj projekt EU-a stiglo je 126 prijava, prihvaćeno je tek šest i s ponosom možemo reći da smo i mi između tih  šest - rekla je Ana Zubčić iz AGRRE. 

Projekt je pohvalio i i zamjenik župana Zadarske županije Šime  Mršić koji je rekao kako smo jedna od najribarskijih županija jer  čak 50 posto ukupnog godišnjeg ulova obavi zadarska flota, a projekt Blue Smart će sada dati dodatni zamah razvojnoj strategiji i  smjernicama razvoja marikulture. Resorni prorektor Slaven Zjalić je  zaključio kako projekt Blue Smart može biti ogledan primjer dobre  suradnje između Sveučilišta, nevladinog sektora, industrije i gospodarstva koji je već za svog trajanja dao konkretne rezultate.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)