Iški lopiž otrgnut zaboravu

Slika korisnika mkvanja
Škola Primijenjene umjetnosti i dizajna predstavila priručnik o iškoj keramici
Autor: 
Priručnik je namijenjen svim zainteresiranima za kulturna blaga Hrvatske, učiteljima likovne kulture, učenicima osnovnih i srednjih škola. Prikazana je povijest iške keramike i izrada tradicionalne keramičke posude – iškog lopiža
Zvonko KUCELIN
Učenici su okupljenima demonstrirali izradu iškog lopiža

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna danas je u prostoru Kneževe palače predstavila "svoj proizvod", priručnik pod nazivom - Iška keramika.

Naime, ova je zadarska srednja škola na natječaju, dobila sredstva od Ministarstva kulture za financiranje priručnika o iškoj keramici jer je to Ministarstvo još 2009. godine utvrdilo da tradicijsko  lončarstvo otoka Iža ima svojstvo nematerijalnog dobra, a prije dvije godine Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, zadarski Narodni  i Arheološki muzej, potpisali su Povelju o suradnji na projektu -  Iška keramika.

Demonstracija izrade iškog lopiža

- Priručnik je namijenjen svim zainteresiranima za kulturna blaga Hrvatske, učiteljima likovne kulture, učenicima osnovnih i srednjih škola. Prikazana je povijest iške keramike , izrada tradicionalne  keramičke posude – iškog lopiža kroz osnovne faze izrade na  ručnom lončarskom kolu. Tradicijsko lončarstvo otoka Iža vrijedna  je nematerijalna kulturna baština jadranskog područja, koja svjedoči o kontinuitetu života i rada na tom prostoru te njegovim posebnostima - objasnila je glavna urednica priručnika prof. Bojana  Vukojević.

Grafička urednica priručnika je prof. Lea Ljuba Kocijan,  autor fotografija prof. Marko Perić i učenice Teuta Peričić, Laura  Zdrilić, Tea Plećaš i Emanuela Škara.

Uz stihove iške pjesnikinje Ane Trninić i Slavka Govorčina, učenici su demonstrirali i izradu iškog lopiža.

Tradicija koja se prenosila s koljena, na koljeno 

- Ovo umijeće bilo je važno za Veloižane i prenosilo se unutar  obitelji, s oca na sina. Poznato je da je 1987. godilo bilo devet živih  lončara, ali samo njih šest-sedam povremeno je radilo. Te godine je  izradu keramike počeo učiti i nastavnik iz Zagreba, Predrag Petrović Pepi. Učio je od Romana Vlahova, posljednjeg autohtonog iškog  lončara. Nažalost, obojica su preminula, ali je Pepi znanje prenio  svojoj supruzi i kćeri Niki kao i Frani Šuniću, voditelju radionice pri  zadarskom Arheološkom muzeju. Nika Petrović i dalje se aktivno  bavi iškom keramikom te na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u  Beču završava i doktorat na tu temu - piše u priručniku Iška keramika zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Predrag Petrović Pepi kojeg su zvali - posljednji iški lopižar, umro  je prije tri godine, a jučer su u Kneževoj palači predstavljanju priručnika nazočile i njegova supruga te kći.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)