Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ministar Medved oglušio se na molbu za pomoć branitelju Ivici Turaliji

11.12.2018. 11:54
Ministar Medved  oglušio se na  molbu za pomoć  branitelju Ivici  Turaliji


Nedavno revitalizirana Podružnica hrvatskih branitelja Zadar koja djeluje pri Teritorijalnom uredu Saveza samostalnih sindikata  Hrvatske Zadar uputila je javnu kritiku ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu radi obmanjivanja javnosti. To stoga što im ni nakon proteka od mjesec dana otkako su na adresu Ministarstva hrvatskih branitelja  uputili apal za žurnu pomoć zadarskom branitelju Ivici Turaliji koji se liječi od PTSP- a te se našao u teškoj financijskoj situaciji, a sada mu prijeti  i deložacija na ulicu sa suprugom i dvoje malodobne djece u dobi od pet  i sedam godina.
– Iako je ministar Tomo Medved nakon nedavnih ružnih scena vezanih za branitelja oboljelog od PTSP-a u Opuzenu izjavio kako "promptno  reagira kad imaju saznanja da je neki branitelj u problemu", ističemo da  ministar obmanjuje javnost. O slučaju zadarskog branitelja Turalije smo  ga obavijestili, ali ni nakon više od mjesec dana nitko nije reagirao. Iz tog  primjera je očito da nije nije bitno ima li neki hrvatski branitelj problem  ili ne, već je bitna fotelja, stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik PHB  Zadar Žan Glavurtić dodajući kako u slučaju spomenutog zadarskog  branitelja, s obzirom na tešku životnu situaciju u kojoj se našao, nije isključen scenarij poput mučnog opuzenskog.


Prijeti im deložacija
– Ovo smo dužni objaviti iz razloga da javnost bude upoznata sa stvarnim, a ne lažnim činjenicama koje će gledati na malim ekranima i vidjeti  u ostalim medijima. Dakle, izjava ministra Medveda u ovom slučaju  neće moći biti "djelujemo promptno", već "ne djelujemo nikako" ukoliko ipak ne reagira na vrijeme, kaže Glavurtić ističući kako se Turalija  učlanio u Podružnicu braniteljskog sindikata te zatražio pomoć, budući  da  problem u kojem se našao nije u mogućnosti riješiti.
– Naš član Ivica Turalija (47), hrvatski branitelj iz Domovinskog rata s  adresom Vukovarska ulica 6D, rođen je u Osijeku. U ratnom putu ima  upisanih 947 dana borbenog sektora, ali nema riješen status HRVI niti  dragovoljački. Godinama već ima problem s PTSP-om i trenutačno je  zbog toga smješten na Odjel psihijatrije Opće bolnice Zadar, a njemu i  obitelji prijeti deložacija iz stana u kojem žive. To je stan u vlasništvu roditelja njegove supruge u kojem oni koriste svega jednu sobu, no kako su  oni u postupku rastave braka, odlučili su prodati taj stan kako bi podijelili bračnu stečevinu. Obitelj Turalija bi u tom slučaju trebala završiti na  ulici s dvoje male djece, a sredstava za podstanarstvo nemaju jer ne rade,  kaže Glavurtić dodajući kako je Turalija trenutačno u postupku priznanja HRVI po novom Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog  rata.
Dodaje kako se on već obraćao Gradu Zadru za pomoć pri stambenom zbrinjavanju, ali da mu je odgovoreno kako trenutačno nema slobodnih stanova te da se natječaj za njih provode svake četiri godine.


Slobodni gradski stan
– Zadnji najtječaj je bio 2014. godine, a prema informacijama koje  imamo on bi uskoro trebao biti raspisan, što onda znači da stanova ima,  no ne i dobre volje. Problem koji nač član ima je i to što nema prijavljeno  prebivalište u Zadru unatrag deset godina što je minimum koji se natječajem traži. Njegova supruga, inače rođena Zadranka to ima, ali ne i  on. Iako ima 947 dana borbenog sektora, on do sada nije ostvario status  HRVI-a, niti ima status dragovoljca iz Domovinskog rata pa stoga nije ni  ispunjavao uvjete koji Ministarstvo hrvatskih branitelja postavlja za pomoć pri stambenom zbrinjavanju, kaže Glavurtić dodajući kako su iz  PSB Zadar Ministarstvu uputili zahtjev za pomoć ovoj zadarskoj obitelji  zbog izuzetno teške situacije u kojoj su se našli, te  su zatražili da mu se  uvaži status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i doprinos kojeg je  dao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i dodijeli neki stan iz  stambenog fonda Ministarstva ili pomoć za dodjelu stana u najam preko  grada Zadra i Zadarske županije.
– Jasno nam je da postoje mnogi socijalni slučajevi u gradu Zadru, da  postoji neki redoslijed i postupak koji treba poštovati, međutim ovdje se  radi o teškoj situaciji, u kojoj su i djeca u dobi od pet i sedam godina. Kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, odgovorne u Ministarstvu hrvatskih branitelja smo zamolili da pokušaju zajedno s nama riješiti ovaj  problem i to po hitnom postupku i još uvijek se nadamo da hoće, poručili su iz PSHB Zadar.




Obitelji Krajnc darovali građevinski  materijal
Članovi Podružnice hrvatskih branitelja Zadar (PHBZ) posjetili su u petak obitelj  vojnog invalida Mirka Krajnca u Rtini koja je, slično kao i obitelj Ivice Turalije, pritisnuta egzistencijalnim, ali i zdravstvenim problemima. Ova četveročlana obitelj živi  u obiteljskoj kući koja je neuvjetna za život zbog vlage i krova koji propušta i najmanju kišu, a nemaju sredstava za građevinske zahvate.
– Vojni invalid Mirko Krajnc, inače slovenski državljanin, još uvijek nije ostvario  prava koja mu pripadaju kao dragovoljcu i ratnom vojnom invalidu Domovinskog rata, a ni do danas nije dobio niti državljanstvo RH, što može biti na sramotu državnim  institucijama. Pokušao je rješiti svoj status, međutim, naša administracija je spora i  troma i zapeo je, a nije u mogućnosti putovati iz Rtine u Zadar što radi financija, što  radi bolesti, pa smo mu odlučili pomoći pri prikupljanju dokumentacije i ostvarivanju  prava koja mu zakonski pripadaju, kažu iz PSHB-a dodajući kako planiraju pokrenuti humanitarnu akciju za ovu obitelj s ciljem da im se poboljšaju stambeni uvjeti i to  čim prije budu mogli. 
– Moramo napomenuti da su 7. i 8. prosinca 2018. godine članovi PSHB-a Zadar  – koordinator za Ražanac Berislav Jović i blagajnik PSHB-a Zlatko Dundović, dovezli  dvije ture materijala potrebnog za obnovu kuće obitelji Krajnc. No nećemo na tome  stati. Ovom prilikom Joviću i Dundoviću zahvaljujem na brzoj reakciji. Nadam se da  ćemo uspjeti organizirati humanitarnu akciju, a do tada pozivamo sve institucije grada i županije, kao i sve gospodarstvenike, da nam pomognu kako bi djeca obitelji  Krajnc imala dostojan Božić, poručio je predsjednik PSHB-a Zadar Žan Glavurtić.