Obrisali ste mural Corta Maltesea, ali ne i onaj fašističkog vojnika

Slika korisnika mkvanja
Molim objavite
Dana 10. prosinca 1948. godine Opća skupština UN-a usvojila je deklaraciju u kojoj stoji da se „sva ljudska bića rađaju slobodna, jednako vrijedna i imaju ista prava“, a mi danas, 2018. godine imamo potrebu podsjetiti na to, stoji u priopćenju Foruma žena GO SDP-a Zadar
Vedran SITNICA
Mural za koji u zadarskom SDP-u navode kako podsjeća na fašističkog vojnika

U sklopu kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama Forum žena GO SDP Zadar poslao je priopćenje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Forum žena Gradske organizacije SDP Zadar i ove godine  obilježava kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Dana 10. prosinca 1948. godine Opća skupština UN-a usvojila je deklaraciju u kojoj stoji da se „sva ljudska bića rađaju slobodna, jednako  vrijedna i imaju ista prava“, a mi danas, 2018. godine imamo potrebu  podsjetiti na to, stoji u priopćenju.

To su vrijednosti svih modernih i progresivnih zemalja, kao i ustavnog  poretka Republike Hrvatske.

Zato 10. prosinca obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava.

To je dan kada se trebamo podsjetiti na ono što smo postigle, kao i na  ono što tek trebamo izboriti.

Jesmo li slobodne ako ne možemo odlučivati o vlastitom tijelu, o  majčinstvu, ako nemamo slobodu izbora i ako nismo slobodne  (zaštićene) od nasilja?

Samohrani roditelji, neudane i neoženjeni, razvedene i razvedeni, invalidi, siromašne i siromašni, migranti, pripadnice i pripadnici LGBT zajednice…, jesmo li jednako vrijedni?

Heteroseksualni/e i homoseksualni/e – imamo li ista prava?

Antiliberalni koncept ljudskih prava koji provode sve brojnije neokonzervativne udruge (U ime obitelji, Vigilare, Grozd…), konzervativne i  desne političke stranke zajedno s nekim dijelovima Katoličke crkve žele  narušiti sekularni karakter države i nametnuti katolički koncept morala.  Organizirali su tako referendum protiv LGBT prava, protiv srpske nacionalne manjine, hodali su protiv prava na izbor, protiv zdravstvenog i  građanskog odgoja.

Danas 2018.godine u Republici Hrvatskoj…

U Zadru…

Grafit Corto Maltesea, simbola romantičarsko anarhističke potrebe za  slobodom su uklonili (možda zato što se pitao što je to pošlo po zlu u  ovom gradu). Fašistički vojnik na ulazu u grad i dalje podsjeća na neka  mračna vremena koja se i danas prizivaju i „opsjedaju kopno, podižu utvrde od ideja i vjera, novca i nacija“.

Uklanjanje Corto Maltesea, kozmopolita i Mediteranca, brisanje je potrebe za slobodom.

Fašistički vojnik se boji slobode; on priželjkuje šutljive, ponizne, prestrašene, ograđene žicom, potkupljive, netolerantne i nasilne. Nasilne  prema svima koji su drugačiji; koji drugačije izgledaju, drugačije se mole, drugačije vole, misle i žive.

Međunarodni dan ljudskih prava treba nas podsjetiti da Corto Maltese  ne bi živio u Zadru 2018. godine zato što su bedemi koji su na popisu  svjetske baštine (nažalost) ograda, a ne spomenik, stoji u priopćenju koje potpisuje Danijela Vukoša, predsjednica GO Foruma žena SDP-a Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)