Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obrisali ste mural Corta Maltesea, ali ne i onaj fašističkog vojnika

11.12.2018. 12:02
Obrisali ste mural  Corta Maltesea,  ali ne i onaj  fašističkog  vojnika


U sklopu kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama Forum žena GO SDP Zadar poslao je priopćenje.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.


"Forum žena Gradske organizacije SDP Zadar i ove godine  obilježava kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.
Dana 10. prosinca 1948. godine Opća skupština UN-a usvojila je deklaraciju u kojoj stoji da se „sva ljudska bića rađaju slobodna, jednako  vrijedna i imaju ista prava“, a mi danas, 2018. godine imamo potrebu  podsjetiti na to, stoji u priopćenju.
To su vrijednosti svih modernih i progresivnih zemalja, kao i ustavnog  poretka Republike Hrvatske.
Zato 10. prosinca obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava.
To je dan kada se trebamo podsjetiti na ono što smo postigle, kao i na  ono što tek trebamo izboriti.
Jesmo li slobodne ako ne možemo odlučivati o vlastitom tijelu, o  majčinstvu, ako nemamo slobodu izbora i ako nismo slobodne  (zaštićene) od nasilja?
Samohrani roditelji, neudane i neoženjeni, razvedene i razvedeni, invalidi, siromašne i siromašni, migranti, pripadnice i pripadnici LGBT zajednice…, jesmo li jednako vrijedni?
Heteroseksualni/e i homoseksualni/e – imamo li ista prava?
Antiliberalni koncept ljudskih prava koji provode sve brojnije neokonzervativne udruge (U ime obitelji, Vigilare, Grozd…), konzervativne i  desne političke stranke zajedno s nekim dijelovima Katoličke crkve žele  narušiti sekularni karakter države i nametnuti katolički koncept morala.  Organizirali su tako referendum protiv LGBT prava, protiv srpske nacionalne manjine, hodali su protiv prava na izbor, protiv zdravstvenog i  građanskog odgoja.
Danas 2018.godine u Republici Hrvatskoj…
U Zadru…
Grafit Corto Maltesea, simbola romantičarsko anarhističke potrebe za  slobodom su uklonili (možda zato što se pitao što je to pošlo po zlu u  ovom gradu). Fašistički vojnik na ulazu u grad i dalje podsjeća na neka  mračna vremena koja se i danas prizivaju i „opsjedaju kopno, podižu utvrde od ideja i vjera, novca i nacija“.
Uklanjanje Corto Maltesea, kozmopolita i Mediteranca, brisanje je potrebe za slobodom.
Fašistički vojnik se boji slobode; on priželjkuje šutljive, ponizne, prestrašene, ograđene žicom, potkupljive, netolerantne i nasilne. Nasilne  prema svima koji su drugačiji; koji drugačije izgledaju, drugačije se mole, drugačije vole, misle i žive.
Međunarodni dan ljudskih prava treba nas podsjetiti da Corto Maltese  ne bi živio u Zadru 2018. godine zato što su bedemi koji su na popisu  svjetske baštine (nažalost) ograda, a ne spomenik, stoji u priopćenju koje potpisuje Danijela Vukoša, predsjednica GO Foruma žena SDP-a Zadar.