PORTLAND PLAYHOUSE KAZALIŠNA KUĆA Mia Zara Burčul dobila glavnu ulogu u drami „No Candy“

Slika korisnika mkvanja
Zadarska glumica u Sjedinjene Američke Države putuje za dva dana
Imam nevjerovatno ozbiljan zadatak, utjeloviti lik koji je uistinu od krvi i mesa, koji nije fiktivan. Vjerodostojno biti glas svih preživjelih žrtava genocida u Srebrenici koji je drugi najveći genocid u Europi nakon drugog svjetskog rata. Zadatak mi je probuditi vlastita sjećanja i emocije, kaže Mia Zara Burčul
Violeta JURAS
Mia Zara Burčul će igrati lik Zlate

Zadarska glumica Mia Zara Burčul dobila je glavnu ulogu u  drami „No Candy“ koju će po literarnom predlošku Emme Stanton  režirati Tea Alagić za Portland Playhouse kazališnu kuću. Drama  obrađuje masakr u Srebrenici, premijera je u siječnju 2019-te, a Mia će  igrati lik Zlate.

- Imam nevjerovatno ozbiljan zadatak, utjeloviti lik koji je uistinu od  krvi i mesa, koji nije fiktivan. Vjerodostojno biti glas svih preživjelih  žrtava genocida u Srebrenici koji je drugi najveći genocid u Europi nakon drugog svjetskog rata. Zadatak mi je probuditi vlastita sjećanja i  emocije. U ovom slučaju sam u prednosti od ostatka ansambla u Americi jer sam na svojoj koži osjetila strah rata, nije mi stran zvuk uzbuna,  granata kao ni neimaština. Tako da osobno razumijem stanje u kojem  se Zlata nalazi, tim više što i sama imam supruga i djecu i nezamisliv  mi je život bez njih. Ne mogu ni zamisliti koliko je teško ostati bez svojih najmilijih i pronaći snagu za dalje, snagu koju Zlata pronalazi, iako  joj je oduzeto sve. To je poruka koju bih htjela ostaviti publici, rezimira  ulogu Mia.

Na put s obitelji

Zadarska glumica u Sjedinjene Američke Države putuje za dva dana,  a sa sobom vodi i djecu kao i supruga.

- Putujem s čitavom obitelji i da nije tako ne bih pristala. Pokriveni  su mi svi troškovi i puta i smještaj u Portlandu kao što sam dobila i vizu  koja se izdaje školovanim glumcima za rad u Americi, informira nas  glumica.

Mia je za dobivanje uloge morala proći čak četiri audicije kao i pjevnu audiciju, ne bi li sebi osigurala priliku da igra u Portlandu.

- Ovaj angažman je spoj sreće i toga, kako se to popularno kaže - biti  u pravom trenutku na pravom mjestu. „No Candy“ je američka produkcija koja je dospjela u ruke agenta moje prijateljice Nikki Weaver s  kojom sam diplomirala glumu. Dobila je mail vezan za predstavu te kada je shvatila o kojoj je temi riječ, ja sam joj odmah pala na pamet bez  obzira što nismo zajedno radile 15 godina i bez obzira što je između  nas bio ocean. Nešto joj nije dalo mira, raspitala se jesu li sve uloge podijeljene, informirajući producentski tim kako zna glumicu za koju drži  da bi bila odlična za ulogu. Rekla im je da me barem moraju upoznati  na što su oni i pristali jer je potraga za Zlatom još uvijek trajala. Poslala  mi je mail, još se sjećam koliko je bio dug, mail od "pola metra" moje  drage Nikki koja ne odustaje! Rekoh, ajde, javit ću se da joj ispoštujem  želju. I tako je sve krenulo. Prva stvar koju sam napravila je bila audicija, dvije strane teksta, čisto da me dožive, moj izgled, glas, naglasak,  talent... Zainteresirala sam ih i ponudili su mi i drugu audiciju u okviru  koje sam odradila jedan vrlo emotivan monolog, a onda je došao na  red i treći krug audicije. Istovremeno, produkcijski tim je radio i žive  audicije, glumice su dolazile na scenu u kazalištu, a ja sam bila samo   klik na njihovom laptopu (smijeh). Ipak, i tako su me uspjeli doživjeti  te su, vidjevši da imam potencijal, za završnu audiciju zatražili od mene da im otpjevam Pearl Jamovu pjesmu „Yellow ledbetter“ jer je lik  Zlate u predstavi trebao otići na karaoke i otpjevati tu pjesmu za poginulog sina. Ovom posljednjom pjevnom audicijom uspjela sam rasplakati čitavu komisiju i zagarantirati si ulogu, prisjeća se Mia.

Glumica i savjetnica

Zadarska je glumica, kako često zna naglasiti, u duši grunger pa joj je  ovaj dio posla bio najjednostavniji.

- Sve se ovo događalo prošlog ljeta i od tada sam u redovitom kontaktu s produkcijskim timom, a kako bi se što bolje pripremila za ulogu  startala sam i sa skype podukama standardnog američkog naglaska na  kojem će se odvijati predstava. Sada s ponosom mogu reći da znam  igrat Australku, Engleskinju i Amerikanku, zadovoljna je Mia.

Osim što joj je dodjeljena glavna uloga Mia će imati priliku savjetovati i ostale glumice (njih šest, koliko ih uz nju glumi) o običajima, kulturi i manirima žena s Balkana. 

Ovo joj neće biti prvi put da odlazi iz Zadra kako bi radila na predstavi. Prije desetak godina igrala je i u Londonu gdje je imala glavnu  ulogu u nagrađenoj predstavi „Blood privilege“ za koju je dobila izvrsne kritike. Mia je tada ocijenjena riječima: "nepojmljiva mi je niti jedna druga glumica za ostvarenje glavnog lika" kao i osvrtom u London  Theatre Review: "potrebno je više od kostima da bi grofica oživjela, a  Mia je po meni to učinila bolje od Ane Friel koja je ovaj lik također utjelovila u filmu Bathory". Dvije kritike, dva osvrta na rad zadarske glumice koja će, kako se nada, što ističe, ovim angažmanom još jednom   učiniti svoj grad, svoj Zadar - ponosnim.  

- Tema rata mi nije stran pojam iako sam tada bila dijete. Želim razumijeti pa čak i ono za što nema objašnjenja, a to je ono najtužnije i  najružnije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno