ŠIME VUČETIĆ Nisam nezakonito konzumirao mandat, niti sam turističkoj zajednici nanio nikakvu štetu!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
REAGIRANJE
Velimir BRKIĆ
Šime Vučetić

Poštovani,

sukladno članku 56. Zakona o medijima (NN br.: 59/04, 84/11 i 81/13) molim Vas da objavite odgovor na objavljenu informaciju na portalu Zadarski list, dana 08. prosinca 2018. godine, pod naslovom „VIR ĆE TRAŽIT DIREKTORA TZ: Povjerenik ministarstva stigao na Vir, pa nakon četiri godine održana Izborna Skupština“, a s obzirom na netočno iznesene činjenice u istom, koje se vežu uz moje ime.

 

Naime, u objavljenom tekstu navodi se da ja, kao direktor TZ Općine Vir, nisam pripremio tehničku dokumentaciju, odnosno dokumentaciju za saziv skupštine po udjelima i grupama. Taj podatak nije točan jer je dotična dokumentacija već bila spremna u prosincu 2015. godine, a prije zadnjeg saziva skupštine na kojoj je prihvaćen plan za 2015. godinu i donesena odluka o raspuštanju skupštine i sazivu nove. Dakle, nije točan navod kako se poslovalo nezakonito i bez plana. U više navrata sam kontaktirao gospodina Kapovića, kao predsjednika TZO Vir, koji nikad nije imao vremena za sastanak i dogovor oko sazivanja nove skupštine.

Kako nije sazvana nova skupština, te nisu konstituirana tijela TZO Vir, a u 2016. godini nije postojao važeći plan, u direktnom razgovoru s pravnicima Ministarstva turizma, kao i korespondencijom putem e-pošte s Ministarstvom turizma, tražio sam odgovor vezano uz financiranje TZ kad ne postoji donesen plan za istu godinu. Po savjetovanju s pravnom službom i sukladno dobivenim uputama pristupio sam financiranju hladnog pogona i obveza preuzetih iz prethodnih godina. Samim time sredstva TZ-a nisu nenamjenski trošena već su akumulirana na računu TZ-a.

Na zahtjev načelnika Općine Vir u svojstvu Predsjednika TZO Vir istom je dostavljena sva dokumentacija za saziv skupštine i to na njegov zahtjev, a koja se odnosi na slijedeće godine: 2012., 2013., 2014 i 2015. Kao što je poznato saziv skupštine radi se po prethodnoj godini, odnosno ako se saziva u 2016. godini onda se ista konstituira prema udjelima uplaćenih sredstava članova TZ-a (boravišne pristojbe i članarine) iz 2015. godine.

Poznato je da poslove vezane uz sazivanje skupštine tehnički odrađuje TZ, a predsjednik TZ-a saziva skupštinu. Međutim, u ovom slučaju predsjednik je zahtijevao da mu se preda pečat TZ-a kako bi općinska pravna služba odradila sazivanje skupštine. Službenik Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Općine Vir dolazio je u više navrata tražeći pečat kako bi se pečatirali pozivi za sazivanje skupštine koji su izrađeni u navedenom upravnom odjelu. S obzirom na navedeno nisam dozvolio uporabu pečata već sam zahtijevao da se spisak budućih članova skupštine dostavi TZ-u koji će, sukladno zakonu, odraditi daljnju proceduru sazivanja skupštine. Što se tiče pečata Statut Turističke zajednice Općine Vir posve je jasan i u članku 5. stavku 5. kaže „U broju pečata i žigova, načinu njihovog korištenja, te osobama koje su odgovorne za njihovo čuvanje i zaštitu, odlučuje direktor Turističkog ureda“, te su posve jasne ingerencije direktora po pitanju uporabe i čuvanja pečata.

Dana 28. lipnja 2017. godine Ministarstvo turizma donijelo je odluku o imenovanju Krešimira Laštre za povjerenika u TZO Vir. S obzirom na to da je turistička sezona u tijeku, te da je u to vrijeme najviše posla u turističkim uredima, dogovoreno je da se u saziv nove skupštine krene krajem kolovoza, što je i napravljeno. Međutim, u kontakte između povjerenika i načelnika Općine Vir, kao predsjednika TZO Vir, u tom periodu ne ulazim niti o tome mogu prosuđivati. U tekstu se navode riječi načelnika o tome kako sam suspendiran te da me je povjerenik trebao udaljiti s posla, što nije točno. Zakon o turističkim zajednicama u članku 72. stavak 4. kaže sljedeće: „Danom dostave rješenja o imenovanju povjerenika turističkoj zajednici, prestaju s radom sva tijela turističke zajednice, te se suspendiraju zakonske ovlasti direktora turističkog ureda, a njihove ovlasti preuzima povjerenik“, što znači da nije ukinuto radno mjesto direktora već su njegove ovlasti prenesene na povjerenika. Dakle, direktor i dalje obavlja poslove vezane uz funkcioniranje TZ-a, ali po nalogu povjerenika. Zakonske odredbe po ovom pitanju sasvim su jasne.

Iz svega gore navedenog jasno je da , a kako se to u tekstu navodi, te da nisam turističkoj zajednici nanio nikakvu štetu. Dapače, i osobno sam zatražio od Ministarstva turizma da se imenuje povjerenik radi normalizacije poslovanja TZ-a. Svi moji navodi potkrijepljeni su postojećom dokumentacijom koja će u bilo kojim daljnjim postupcima biti dostupna svim nadležnim tijelima. Sagledavajući objavljen tekst, koji je u vašem i drugim medijima objavljen kao uradak produciran u mediju čiji vlasnik je tvrtka u vlasništvu Općine Vir, da se zaključiti kako se radi o javnom blaćenju mene kao osobe, te kao direktora TZ-a, a što je već vrlo dobro poznati modus operandi prema svim djelatnicima u općinskom sustavu, poglavito onima koji su se iskazali svojim moralnim i profesionalnim odlikama, odnosno onih koji se u svom radu pridržavaju zakonskih propisa.

S poštovanjem,

Šime Vučetić

U Zadru, 09. prosinca 2018.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno