UKINUTA DISKRIMINACIJA KOD LIJEČENJA OBOLJELIH OD MS-a Tek treba vidjeti primjenu u praksi

Slika korisnika mkvanja
Zadarsko Društvo oboljelih od MS-a zadovoljno, ali upozorava:
Pozdravljamo usvajanje novih smjernica Hrvatskog neurološkog društva kojima će se omogućiti pravovremeno liječenje oboljelih, na što je Savez društava multiple skleroze Hrvatske ukazivao već dugo vremena. Ipak, treba sačekati da sami pacijenti potvrde da se dosadašnji diskriminirajući kriteriji doista više ne provode, kaže Marija Juravić Vulić
Zvonko KUCELIN
Marija Juravić Vulić, voditeljica projekta "Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III"

Nakon niza godina upozoravanja, posebno od strane udruga  koje okupljaju oboljele od multiple skleroze konačno su ukinuti diskriminirajući kriteriji za liječenje ove progresivne degenerativne bolesti središnjeg živčanog sustava. Tako se prema novousvojenim smjernicama za  liječenje multiple skleroze ukidaju tri diskriminirajuća kriterija, što znači  da će liječenje bolesnika s multiplom sklerozom moći započeti odmah  nakon postavljane dijagnoze.

Omogućeno pravovremeno liječenje

Do sada su, naime, oboljeli mogli započeti s liječenjem tek nakon godinu dana od postavljane dijagnoze, odnosno nakon dva liječena relapsa u  dvije godine. Također, liječenje nije bilo moguće započeti ukoliko se bolest dijagnosticirala nakon 55. godine života. 

Na promjenu ovakve diskriminirajuće prakse, kojom se oboljelima zapravo uskraćivala medicinska pomoć iako je dokazano da pravodobno  započinjanje liječenja usporava tijek bolesti, ukazalo je nedavno Hrvatsko neurološko društvo svojim smjernicama koje su konačno usvojene.

Nakon dvadeset godina diskriminirajućeg liječenja od 22. studenog  2018. za više od šest tisuća osoba s multiplom sklerozom u primjeni su  nove smjernice za liječenje multiple skleroze koje je izradilo Hrvatsko  neurološko društvo, a prema zahtjevima Saveza društava multiple skleroze.

Osnovna lista lijekova

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je Odlukom o izmjenama i  dopunama Odluke o utvrđivanju Osnovne liste lijekova od 7. studenoga  2018. omogućio pravovremeno liječenje za sve osobe s multiplom sklerozom u Republici Hrvatskoj.

U Društvu oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije zadovoljni  su ukidanjem diskriminirajućih kriterija u liječenju, no naglašavaju da  ipak treba pričekati s primjenom novih smjernica u praksi.

- Pozdravljamo usvajanje novih smjernica Hrvatskog neurološkog  društva kojima će se omogućiti pravovremeno liječenje oboljelih, na što  je Savez društava multiple skleroze Hrvatske ukazivao već dugo vremena. Ipak, treba sačekati da sami pacijenti potvrde da se dosadašnji diskriminirajući kriteriji doista više ne provode, kaže Marija Juravić Vulić iz  Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.

Nitko ne želi biti osobni asistent u  Kalima

U Društvu oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije započela je provedba  novog projekta pod nazivom "Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III" kroz koji se pruža usluga osobne asistencije za ukupno deset osoba  oboljelih od multiple skleroze, među kojima su uključena dva nova korisnika i to s  područja Ugljana i iz Vrsi. Problem je, međutim, što za korisnika u Kalima na Ugljanu već više od mjesec dana ne mogu dobiti osobnog asistenta jer se nitko ne javlja  na više puta ponovljeni natječaj.

- Naime, već 15 godina naknada za osobnog asistenta, na pola radnog vremena,  iznosi 2.000 kuna, i za tako nisku naknadu teško je pronaći osobnog asistenta, a posebno u otočnim ili udaljenijim sredinama, kaže Marija Juravić Vulić, voditeljica projekta "Osobni asistent za oboljele od multiple skleroze Zadarske županije III". Osobni  asistenti oboljelima s teškim oblikom ove bolesti, naime, pružaju svu potrebnu pomoć koja uključuje pomoć pri obavljanju higijene, presvlačenje, pomoć pri hranjenju, pripremanje obroka, davanje lijekova, pomoć pri kućanskim poslovima, obavljanje kupovine, pospremanje, pa sve do odlazaka liječniku, obavljanja administrativnih poslova i dr., te je riječ o vrlo zahtjevnom i osjetljivom poslu koji je premalo  plaćen.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno