Za 15 OPG-a iz Zadarske županije dodijeljeno 1,1 milijuna kuna

Slika korisnika mkvanja
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao vrijedne ugovore
Tim novcem omogućit ćemo kupnju domaćih životinja, poljoprivrednog zemljišta, strojeva i alata te stjecanje stručnih znanja za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, rekao je Tomislav Tolušić, ministar
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA
Zbog velikog odziva iznos za financiranje povećan je na 13,3 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav  Tolušić potpisao je u ponedjeljak ugovore o financiranju projekata iz  Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina danas, 10. prosinca 2018. godine u Zagrebu.

Početni iznos predviđenih sredstava od 7,5 milijuna kuna zbog velikog  je odaziva poljoprivrednih gospodarstava na natječaju, povećan na 13,3  milijuna kuna i obuhvaća financiranje 184 obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG). Što se OPG-a s područja Zadarske županije, jučer je  potpisano 15 ugovora, a njihovim korisnicima ukupno je dodijeljeno  1.125.000 kuna.

Navedenim sredstvima Ministarstvo poljoprivrede pomoći će malim  obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu  prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, koja će im omogućiti povećanje prihoda i ostanak u ruralnim područjima.

Maksimalni iznos koji može dobiti pojedino obiteljsko poljoprivredno  gospodarstvo je 75.000 kuna, a nakon potpisivanja današnjih ugovora  svakom gospodarstvu će ovaj tjedan biti isplaćen cjelokupni iznos potpore ugovorene u okviru njihovih projekata.

- Važan nam je svaki poljoprivrednik na svakom pedlju ove zemlje. Zato kroz različite programe i načine financiranja iznalazimo načine da pomognemo svima onima koji se bave poljoprivredom i žele ostati u ruralnim područjima. Ovo je jedan od takvih programa gdje se ciljano podupiru mala poljoprivredna gospodarstva na potpomognutim područjima  tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama. S obzirom na veliki  interes poljoprivrednika, na ovom natječaju povećali smo iznos potpore  na 13,5 milijuna kuna. Tim  novcem omogućit ćemo kupnju domaćih  životinja, poljoprivrednog zemljišta, strojeva i alata te stjecanje stručnih  znanja za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Prijavu na ovaj Natječaj mogla su podnijeti obiteljska poljoprivredna  gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine  do 3.999 eura standardnog ekonomskog rezultata.

Projektne aktivnosti poljoprivrednika provest će se na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od pet posto  pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva  iz 2011. godine. Tako će najviše novca biti isplaćeno u najmanje razvijenoj 1. skupini i to 5,3 milijuna kuna, 2. skupini četiri milijuna kuna, 3.  skupini 2,6 milijuna kuna, a 4. skupini 1,3 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)