Obrovčani tužili Grit Inter Upravnom sudu!

Slika korisnika martinazd
U Splitu održano prvo ročište za ostavljeni grit na Bravaru
Održano je prvo ročište na kojemu smo obrazlagali svoju optužbu, a temelj za nju su nam dosad prikazivani lažni podaci, kaže vlasnik OPG-a iz Zatona Obrovačkog, Šime Šimurina, koji se sa Inicijativom građana i udrugom Eko Zrmanja bori protiv zagađenja ovoga kraja
Zvonko KUCELIN
Što je s preostalim otpadom na Bravaru?

Iako je javnost trebala biti umirena činjenicom da je opasni grit na deponiju u Diklu saniran, ostaje pitanje o kojemu se u javnosti više ne govori - što je s preostalim otpadom na Bravaru?
Naime, zadarska Čistoća sa deponija Diklo izvadila je tek mali dio od ukupne količine koju je u Zaton Obrovački dovezla zagrebačka tvrtka Grit Inter koja se bavi preradom, pakiranjem i reciklažom grita, no u međuvremenu se nije saznalo da je neka institucija riješila problem brodogradilišnog otpada na mjestu bivše Tvornice hidrauličnih cilindara na Bravaru.
Inicijativa građana iz Zatona Obrovačkog i udruga Eko Zrmanja stoga su protiv Grit Intera podnijeli tužbu Upravnom sudu u Splitu. Održano je i prvo ročište o kojemu nam jedan od aktivista za zaštitu ovog kraja, vlasnik OPG-a, Šime Šimurina kaže:

Sami se branimo na sudu

- Inicijativa građana iz Zatona Obrovačkog i udruga Eko Zrmanja protiv tvrtke Grit Inter podnijeli su tužbu Upravnom sudu u Splitu. Održano je prvo ročište na kojemu smo obrazlagali svoju optužbu, a temelj za nju su nam dosad prikazivani lažni podaci. Želimo osporiti njihovu potvrdu dobivenu od Zadarske županije da je lokacija na kojoj bi radili kompatibilna s tom zonom jer je tamo dozvoljena samo izgradnja postrojenja za čistu proizvodnju. A skladište opasnog otpada nikako nije čista proizvodnja, to niti nije proizvodnja već prerada, pogotovo nije ni čista jer sadrži opasne tvari, zbog čega se i kvalificira kao opasni otpad. Iduće nam je ročište u siječnju, pa ćemo vidjeti što će dalje biti, hoće li sudac dati vještačiti ovaj otpad. Ne zastupa nas nitko, nemamo odvjetnika, sami sebe zastupamo - ogorčeno će Šimurina.
Kako živi blizu mjesta na kojemu je odložen grit, upoznat je sa situacijom o tome koliko ga je zapravo tamo još ostalo. A ostao ga je, kaže, jako velik dio jer je Čistoća odvezla tek mali broj vreća:

Ostalo preko 1.200 vreća

- Najveći dio grita još uvijek je tamo, a to je preko 1.200 vreća s obzirom da je Čistoća preuzela samo šest vreća. Grit Inter je od Državnog inspektorata dobio kaznu od 100.000 kuna te je htio prikazati da je započeo sa odvozom kako bi prolongirao naplatu kazne i cijeli nadzor. Htjeli su prikazati kao da saniraju otpad, a u stvari ga dovode na odlagalište koje nije propisano za tu vrstu otpada. Ono što jer najgore činjenica je da su popratnim listom prikazali da je riječ o otpadu koji je nastao na lokaciji u Zatonu, što je apsolutno neistina. Grit Inter time cijelo vrijeme skriva porijeklo otpada - ističe vlasnik OPG-a koji od dana dovoženja ovog opasnog otpada apelira na nadležne institucije da spriječe zagađenje njihova kraja:
- Upozorio sam nadležne u Gradu Zadru, nakon čega su raskinuli ugovor sa Sirovinom. Čistoća je o svom trošku sanirala samo onaj dio na deponiju u Diklu, a ovo na Bravaru ostaje na čast Državnom inspektoratu koji je napisao i drugu kaznu Grit Interu, i to u dvostrukom iznosu, dok su nama poslali dopis da traže način naplate kazne i drugi način sanacije otpada. Osim toga, žele prikazati da je to otpad nastao građenjem, što je neistina jer je to otpad nastao tko zna gdje. U rješenju Ministarstva zaštite okoliša piše da će se sanirati sav otpad koji je nastao građenjem, pa je iz svega vidljivo da je to neka velika igra - zaključuje Šimurina, poručujući na kraju:
- Za odlaganje otpada nadležan je Državni inspektorat, ali oni očito nemaju ni ljudskih ni financijskih resursa za riješiti ovaj problem, pa će ovo na kraju vjerojatno biti ista priča kao sa crnim brdom u Biljanima Donjim.

Prisiljeni se sami boriti za svoj kraj

Kao što vidimo, mještani Obrovca i okolnih mjesta prisiljeni su sami voditi bitku za sprječavanje onečišćenja njihova kraja, dio kojega je je čak proglašen zaštićenim područjem s obzirom da je riječ o podvelebitskom kraju i rijeci Zrmanji. Naime, kada smo nadležne u Ministarstvu okoliša i energetike upitali hoće li uvažiti primjedbe Grada Obrovca te jesu li zauzeli stav o tome može li se ovakvo postrojenje u Zatonu Obrovačkom graditi ili ne zbog utjecaja na okoliš, odgovorili su nam kako su još 17. prosinca 2018. zaprimili očitovanje Grada Obrovca. Gradonačelniku su obrazložili da je u tijeku javna rasprava vezana za postupak procjene utjecaja na okoliš postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u Zatonu Obrovačkom:
- Javna rasprava održana je u razdoblju od 21. studenog 2018. do 21. prosinca 2018. godine, pri čemu je cjelokupna dokumentacija, Studija o utjecaju na okoliš i ne tehnički sažetak studije, bila dostupna i u Zadarskoj županiji, Općini Jasenice i na mrežnim stranicama Ministarstva i Županije - napomenuli su u Ministarstvu, dodajući kako je Grad Obrovac tim dopisom pozvan da koristi instrument javne rasprave kako bi dao svoje primjedbe, prijedloge i mišljenje vezano uz navedeni postupak procjene utjecaja na okoliš:
- Temeljem Zakona o zaštiti okoliša sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja zaprimljeni tijekom javne rasprave moraju biti razmotreni i od strane Savjetodavnog stručnog povjerenstva i od Ministarstva prije donošenja konačne odluke o prihvatljivosti zahvata za okoliš. S tim u vezi Ministarstvo će razmotriti i pristigle primjedbe Grada Obrovca vezano uz spomenutu studiju o utjecaju na okoliš prije donošenja odluke - pojasnili su nam u Ministarstvu.
Unatoč tome, čini se kako su Obrovčani prisiljeni sami voditi borbu za svoje mjesto, pa čak i putem suda koji im je očito ostao jedina opcija za spas njihova kraja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)