Putem Sunca - Crveni bojovnici iz Horezma predstavljeni u postojbini

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Promocija knjige Žica Mikulina i Eleršeka na Krku
Prikaz knjige održan je u prepunoj galeriji Toš pred 80-ak nazočnih., uglavnom Puntara, u organizaciji Krčkog kneza Mikule Frankopana IV, Općine Punat i Turističke zajednice općine Punat
Prezentacija knjige Putem sunca crveni bojovnici iz Horezma u Puntu na otoku Krku

Nakon promocije knjige Putem sunca crveni bojovnici iz Horezma na Zadarskom sveučilištu, svečani prikaz knjige upriličen je i u Puntu na otoku Krku. Uz Zadranina Leonarda Eleršeka, koautor knjige je i dr. Rade Žic Mikuilin. Prikaz knjige., uglavnom Puntara, u organizaciji Krčkog kneza Mikule Frankopana IV, Općine Punat i Turističke zajednice općine Punat. Nakon prvog prikaza knjige u Zadru 12. studenoga ove godine, prigoda je bila predstaviti knjigu na otoku Krku, srcu glagoljaštva i čuvaru usmene pučke pripovjedne književnosti upravo čega je i knjiga jedan od rezultata.
U Puntu na otoku Krku otkrivena je prije nekoliko godina velika zbirka narodne predaje pripovijedane i zapisane arhaičnom puntarskom čakavštinom, koju je skupa s svojim precima, sakupio i sačuvao Rado Žic Mikulin, umirovljeni liječnik specijalist makrofacijalne kirurgije. Djela na izvornoj puntarskoj čakavštini preveo je na štokavski hrvatski jezik pukovnik Eleršek. Reprezentativni dio fundusa ove goleme književne ostavštine autori su uvrstili u zbirku Putom Sunca. U toj se zbirci pored mnogo kraćih priča i pjesama u čakavskom izvorniku i prijevodu na štokavski hrvatski jezik, nalazi glavno djelo: saga »Putom Sunca – Crveni bojovnici iz Horezma« koja govori o dolasku Hrvata na Jadran.
Nazočne su pozdravili Petar Kopanica ili krčki knez Mikula Frankopan IV, načelnik općine Punat Marinko Žic a o knjizi su govorili autori te prof. dr. Ante Uglešić iz Odjela za arheologiju i prof. dr. Serđo Dokoza s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Zadarski sveučilišni profesori su istaknuli su kako je neobično važno sačuvati dio blaga usmene pučke predaje koja se čuvala i prenosila naraštajima te da se o sadržaju usmene predaje knjige trebaju ozbiljnije očitovati jezikoslovci, stručnjaci za književnost, povijest, arheologiju, pomorstvo i vojno umijeće.

Čuvati blago usmene predaje

O knjizi su govorili autori te prof. dr. Ante Uglešić iz Odjela za arheologiju i prof. dr. Serđo Dokoza s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.
Zadarski sveučilišni profesori su istaknuli su kako je neobično važno sačuvati dio blaga usmene pučke predaje koja se čuvala i prenosila naraštajima te da se o sadržaju usmene predaje knjige trebaju ozbiljnije očitovati jezikoslovci, stručnjaci za književnost, povijest, arheologiju, pomorstvo i vojno umijeće

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno