Zadarski turizam ostvario rast od 10%

Slika korisnika martinazd
Održana svečana ceremonija dodjele turističke nagrade Nasmiješeno sunce
Autor: 
Činimo sve što je u našoj moći i trudimo se da nam naš Zadar ne postane samo kulisa za turiste, a da njegovi stanovnici budu samo statisti. Stoga, radimo na mnogim projektima kako bi uljepšali i olakšali život svim našim građanima, kazao je gradonačelnik Dukić
Vedran SITNICA
Nagrađeni u ovoj godini

Svake godine, kao što je i običaj u ovo predblagdansko vrijeme, povlačimo crtu, ali i ističemo one najbolje među nama i sve što smo učinili u godini koja je na izmaku. Za nama je još jedna dobra turistička godina u kojoj smo ostvarili rast od deset posto turističkog prometa i bili smo opet, iznad državnog prosjeka. Sezona nam je sve dulja, a to doprinosi i većem zapošljavanju, a to opet ima za posljedicu kvalitetniji i ugodniji život u našem gradu. No, s druge strane činimo sve što je u našoj moći i trudimo se da nam naš Zadar ne postane samo kulisa za turiste, a da njegovi stanovnici budu samo statisti.
Stoga, radimo na mnogim projektima kako bi uljepšali i olakšali život svim našim građanima. Riješavamo problem parkirnih mjesta, problem zbrinjavanja otpada, uređujemo Providurovu palaču, Muraj, uređujemo sve gradske plaže... Zadar nam je sjajan turistički biser, ali je i naše utočište, mjesto življenja svih nas... - rekao je među ostalim zadarski gradonačelnik Branko Dukić jučer u Kneževoj palači u povodu tradicionalne i svečane ceremonije dodjele turističke nagrade - Nasmiješeno sunce.
Podjećamo, ova akcija kojom se nagrađuju najuspješniji u ostvarenju turističke sezone odvija se već sedamnaestu godinu za redom. Akciju provodi gradonačelnik u suradnji s gospodarskom i obrtničkom komorom, TZ Županije i Grada, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja, a provodi se s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga, za poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga te naposljetku kao rezultat svega, prezentiranje grada Zadra na način dostojan njegove tradicije, povijesnog i kulturnog značaja i zahtjeva sadašnjeg vremena. Nagrade ovogodišnjim laureatima uručio je gradonačelnik Dukić i direktor Turističke zajednice Grada Mario Paleka.

Najbolji restoran Kornat

Tako je najboljim restoranom proglašen restoran Kornat. Taj je restoran preuređen prošle godine s idejom vodiljom prikazivanja povijesne baštine Zadra. Osim sjajne lokacije s pogledom na sve brodove koji ulaze i izlaze u luku, pogled na spektakl sunčevog zalaska, na more, na bonace, tramontane i bure, u Kornatu njeguju koncept visoke gastronomije koja osvaja domaće i strane goste uz bogatu vinsku kartu. Najboljim zadarskim kafićem u ovoj godini proglašen je kafić "Indie" u centru grada, na Poluotoku.
Riječ je o malom, šarmantnom kafiću koji na prvu osvaja simpatičnim interijerom. Iako nema dugu tradiciju poslovanja, drugačiji je od drugih po svojoj uvijek ležernoj, obiteljskoj atmosferi te ogranizacijom raznih izložbi, književnih večeri, kvizova te vrućim ljetnim večerima uz moderne urbane glazbene slušaonice gdje mnogi mladi dolaze "na svoje".
Konoba "Kamen" u mjestu Crno u vlasništvu Hrvoja Lerge, najbolja je konoba u ovoj godini. Nalazi se u idiličnom okruženju dalmatinskog bora i krša,a "spiza" je domaća i tradicionalna uz razne specijalitete od ribe i mesa.

Iške škarpine

Najbolji noćni bar je "Guma bar" koji se nalazi u prostoru caffe bara Callegro i nekadašnjeg kina Zadar, u samom srcu zadarskog Poluotoka. Otvoren je je prije nešto više od godine i u vlasništvu je zadarske tvrtke Turisthotel. Kroz priču o minulim vremenima goste bara vode aksponati poput proslavljenog Bagatovog šivaćeg stroja Danice, ventilatora iz svlačionice KK Zadra u Jazinama ili nezamjenjivog Tomos Apeenca. Inicijativom osnivanja biblioteke, svojevrsnog kantuna za čitatelje, gosti su donacijama zanimljivih tiskovina, knjiga i časopisa, istovremeno obogatili prostor bara kao i vlastito vrijeme koje provode u njemu.
U kategoriji novog zadarskog suvenira, nagrađena je Sara Pavičić iz Udruge Iž u srcu za Iške škarpine.
A ideja o redizajnu iške tradicionalne obuće, škarpina, rodila se iz želje da se tradicija izrade očuva, ali i da joj se udahne novo ruho kako bi postala zanimljiv urbani brend koji bi postao popularan suvenir turistima, ali i privlačan odjevni predmet mladim otočanima, a Sara Pavičić je u tome - uspjela. Najljepše uređeni izlog trgovine je "Croata" Museum Concept Store u sklopu Palače Cedulin odnosno prostora Turističko-infomativnog centra TZ Grada i Županije.

Najbolji u svom poslu

Kad je riječ o našim sugrađanima koji su ostavili traga u ovogodišnjoj turističkoj sezoni i bili najbolji u svom poslu je i Vinko Bakija koji je proglašen najboljim turističkim vodičem. Osim što je turistički vodič, on je i viši predavač na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Autor je dviju kulturnih ruta kreiranih za Zadar i Zadarsku županiju (projekt HERA) te predsjednik i aktivni član Udruge turističkih vodiča Zadra – Donat. Josip Vrsaljko je najbolji kuhar. Trenutačno radi kao nastavnik stručnog predmeta Kuharstvo u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru, a najbolji konobar je - Filip Cimera koji je zaposlen u restoranu Pet bunara u Zadru kao glavni konobar. Marijan Grbić je najbolji prodavač. Vlasnik je trgovačkog obrta za prodaju sportske opreme AMG Šport u Zadru. Najbolji poliacajac je mladi 24-godišnji Josip Iglić iz zadarske Prve policijske postaje, a radi na poslovima pozornika u gradskom predjelu Poluotok. Najbolji čistač je Božo Vidić koji je zaposlen u Čistoći d.o.o. na radnom mjestu pometač javno-prometnih površina.
Anita Rončević najbolja je djelatnica turističke agencije, a radi se o Art & Nature Travel obrta za turizam u vlasništvu još jednog poznatog i hvaljenog zadarskog turističkog vodiča Šime Botice.
Dodjeljena su i Posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone, a to je priznanje dobila HGK Županijska komora Zadar za manifestaciju »Naši mali gušti«, potom »Yellow Ball Event & project management agency« za »Vaicanto festival« kojeg je organizirala Anamarija Portada i Borut Gatara. Posebno priznanje dobio je i restorana »Papa« iz mjesta Brgulje na otoku Molatu u vlasništvu Šime Kačanića, zadarski Muzej antičkog stakla te poznati zadarski odnedavno, umirovljeni novinar - Mario Vuksan.

Josip Iglić nagrađeni policajac:

Iznenađen sam. Drago mi je što su rukovoditelji moje policijske postaje i načelnik PU zadarske gospodin Antun Dražina, prepoznali moj rad i trud i želim zahvaliti Gradu Zadru što mi je dodjelio ovu nagradu koja mi je sada još veća motivacija i poticaj za dalje. Imam 24 godine, a radim kao policajcac od svoje 18. Sada se želim još educirati i u planu mi je upisati fakultet - kriminalistiku ili pravo - rekao je Iglić.

Zrna Zuber vlasnica kafića »Indie«:

- Nisam očekivala ovu nagradu, pa je možda baš i zbog toga sjajno iznenađenje. Osim što se trudimo kvalitetno raditi, uvijek se trudimo imati i bogat program za naše goste. Stalno pokušavamo nešto novo i drugačije i valjda je to i prepoznato i ljudima zanimljivo. Organiziramo kvizove, književne večeri, koncerte... Zadovoljni smo. Imali smo već jako puno izložbi i u pitanju su mladi, zadarski autori, fotografi. Svakome dajemo priliku da dođe i izloži svoje radove - naglasila je Zuber.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)