Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

21. GODIŠNJICA Zadrani umjesto odlaska u Zagreb ostali kod kuće

11.12.2020. 09:18


Jučer, 10. prosinca, navršila se 21 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju slobodu i neovisnost.
Svake godine se na njegovu godišnjicu stotine žitelja Zadra i Zadarske županije organizirano ili neorganizirano već tradicionalno uputi na zagrebačko groblje Mirogoj i to naviše organiziranim autobusnim prijevozom kako bi dr. Tuđmanu odali počast. Prošle godine iz zadarskog okruženja na Mirogoj, subotu prije obljetnice kad je bio i novinar Zadarskog lista, stiglo je čak 13 autobusa – četiri iz Sukošana, tri iz Bibinja, po jedan iz Zemunika i Polače te četiri iz Biograda.


Korona zatvorila put za Mirogoj
– Da nije epidemije koronavirusa za Zagreb bi iz Biograda išlo gotovo dvostruko više autobusa nego prošlih godina. Do strožih epidemioloških mjera za odavanje počasti dr. Tuđmanu prijavilo se, vjerovali ili ne, preko 300 Biograjki i Biograđana, štovatelja prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a, kazala je Ivana Stamičar, predsjednica udruge Nada koja iz ovog kraljevskog grada u srcu Jadrana organizira odlazak u Zagreb u povodu obljetnice smrti dr. Tuđmana.
Umjesto na Mirogoju i kod rodne kuće u Velikom Trgovišću, zbog teške situacije s koronavirusom i strogih epidemioloških mjera HDZ u Zadarskoj županiji je odao počast u pojedinim gradskim i općinskim središtima, kod spomenika dr. Tuđmanu, spomen obilježja ili kod centralnih križeva na grobljima.
– Franjo Tuđman je najveći Hrvat u povijesti hrvatskog naroda jer je pod njegovim vodstvom i vizijom stvorena hrvatska država, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, prigodom odavanja počasti kod spomenika dr. Tuđmanu na istoimenom biogradskom trgu.


Primjer domoljublja
Odavanje počasti, polaganje vijenca i svijeća u Biogradu je održano u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a čiji je novi predsjednik Šime Mršić, zamjenik župana, a dopredsjednici Ivan Knez i Ivana Stamičar.
– Ostavština, sav njegov životni put, njegov napor, rad, emocije i zajedništvo koje nam je u nasljeđe ostavio dr. Tuđman, koji je vodio hrvatski narod u ključnim trenucima naše nacionalne povijesti, neka nam bude putokaz za našu Hrvatsku danas u vremenu bolesti covid-19 kad su prve crte obrane u bolnicama te u vremenu koje dolazi, poručio je Knez.
Podsjetivši kako su za domoljublje mnogi dali svoje živote Knez je istaknuo kako je tek dr. Franjo Tuđman uspješno predvodio Hrvatsku na putu do samostalnosti.
– Tuđman je bio i ostao u hrvatskom narodu primjer domoljublja koji treba slijediti, mišljenja je Ivan Knez.




»Ostavština, sav njegov životni put, njegov napor, rad, emocije i zajedništvo koje nam je u nasljeđe ostavio dr. Tuđman, neka nam bude putokaz za našu Hrvatsku danas u vremenu bolesti covid-19
Ivan Knez (HDZ), gradonačelnik Biograda