Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

EKOLOGIJA Od ražanačkog plastičnog otpada napravljen fascinantni mural

11.12.2020. 09:53


Da je otpad korisna sirovina uz pomoć koje je moguće izraditi umjetnička djela, dokazale su djelatnice knjižnice Jurja Barakovića u Ražancu, ravnateljica Andrea Beljo i Danijela Miletić, te nekoliko djece mlađeg školskog uzrasta koje su dvije subote za redom u studenom od otpada čistile ražanačku obalu. Usprkos malom, gotovo nikakvom odazivu, rezultat je izuzetan – fascinantni mural »Raža« izrađen od otpada na sjeverozapadnom pročelju zgrade, odsad je nova turistička razglednica Općine Ražanac.


Dvije knjižničarke i četiri učenice
– U borbi protiv plastike i globalnog pokreta THERE IS NO PLANet) B! za zaštitu okoliša mi smo htjeli na slikovit način pokazati njen štetan utjecaj na morski svijet. Ružni prizori na plažama samo su mali dio onečišćenja. Treba znati da većina plastike koja dospije u mora potone na dno i ostavlja dramatične posljedice na život u moru, rekla je Andrea Beljo, ravnateljica knjižnice koja je zajedno s kolegicom i te četiri učenice pokazala i dokazala kako i otpad postaje koristan te kako od odbačene plastike, žice, kartona i starog papira nastaju jedinstvene skulpture i murali.
Mašta, kreativnost i traženje odgovora na pitanje kako ponajbolje iskoristiti otpad, ovog su puta bili vodilje koje su ražanačke knjižničarke i nekoliko mlađih učenica potaknule da izrade fascinantni mural koji predstavlja ražu, sve rjeđu ribu u Velebitskom kanalu.
– Nastavi li svijet ovim trendom, UN procjenjuje da bismo do 2050. godine u moru mogli imati više plastike nego ribe, navodi Beljo.


I otpad može postati umjetnost
Ljudima se sviđa ovaj mural jer pokazuje da u vrijednim i talentiranim rukama i otpad može postati umjetnost.
– Cilj nam je poticati podizanje svijesti, ali i spajanje ekologije i ekonomije. Također, želja nam je bila na slikovit način ukazati na štetni utjecaj plastike i ostalog otpada koje more izbacuje na obalu, ali i neekološki osviješćeni domaći i furešti, naglasila je Beljo.
Kao žitelji primorskog i turističkog područja, kaže ona, moramo aktivno sudjelovati u očuvaju našeg podneblja.
– Odgovornim ponašanjem i promjenom navika zalažemo se za dobrobit djece te stvaramo bolji svijet za nadolazeće generacije, reći će ravnateljica.
Plastika je svuda oko nas. Teško je zamisliti da do prije nešto više od stotinu godina taj umjetni materijal, toliko korišten u svakodnevnom životu, nije niti postojao.




Smanjiti uporabu plastike
– Nažalost, ne znamo ni razmjere njihovih utjecaja na nas, ali znamo da ne možemo zamisliti svakodnevni život bez tog materijala, sasvim iskreno će Beljo.
Glavni cilj ekološke akcije, projekta THERE IS NO PLANet) B! RAŽA NAC 2020., je zajednički rad, razmjena ideja i primjera dobre prakse, jačanje svijesti o okolišu koji nas okružuje te brizi za okoliš s fokusom na upotrebu plastike i plastičnih proizvoda. Nažalost zbog izuzetno slabog odaziv tek je nekoliko učenica učilo o načinima na koje je potrebno smanjiti upotrebu plastike.
– Dana je prigoda mladima da čuju i uče o negativnim utjecajima koje ima upotreba plastike i plastičnih proizvoda na okoliš, da razmišljaju o alternativnim proizvodima, da uče o recikliranju i smanjenju upotrebe plastičnih proizvoda, zaključila je Andrea Beljo.


Slab odaziv
Ekološke akcije organizirane su za drugu i treću subotu u studenom u jeku najveće berbe maslina i uobičajenih subotnjih vjeronauka te nisu izazvale interes i odaziv, osim Andree i Danijele u obje subote odazvalo se tek pet ili šest učenica. Udruga mladih Ražanac "Raža" također se, kažu, trebala aktivno uključiti u akciju čišćenja ražanačke obale te se na kraju i pobrinuti za roštilj i okrjepu za sudionike akcije, međutim oni su tko zna zbog čega zakazali, jednostavno se nisu odazvali.


THERE IS NO PLANet) B! = NEMA PLANETA) B!
Kako je engleski jezik sve globalniji sve više, nažalost, zamjenjuje naš materinski jezik na muralu velikim slovima piše: THERE IS NO PLANet) B! RAŽA NAC 2020., prevedeno: NEMA PLANETA) B! RAŽA NAC 2020.
Riječ je o istoimenoj ekološkoj knjizi, ali i mega ekološkom pokretu Grete Thunberg, tinejđerske aktivistice iz Švedske, koja je inicirala najveće klimatske prosvjede u povijesti te je postala vodeća figura svjetskog pokreta za zaštitu okoliša, osobito u pogledu teme klimatskog globalnog zatopljenja, objašnjava Andrea Beljo.


Knjižnica za novo doba
Knjižnica Jurja Barakovića Ražanac u obnovljenom Domu kulture otvorila je vrata svojim korisnicima 2. studenoga 2007. godine. Knjižnica danas predstavlja pozitivan primjer uspješnog djelovanja knjižnice u svojoj sredini i nametnula se kao važno mjesto kulturnog i društvenog života Općine Ražanac.
Pod vodstvom inovativne ravnateljice ražanačka knjižnica je zapravo istinska knjižnica za novo doba i namijenjena je svim kategorijama općinskih žitelja. Promiče pismenost i čitanje kod djece i mladih, pruža informacije važne za svakodnevni život, podupire formalno školovanje, omogućuju cjeloživotno učenje, usavršavanje kroz brojne edukacije i radionice.