Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HT PREMIJER LIGA S tek tri treninga Mršićeva momčad sanja pothvat pod Tornjem

11.12.2020. 08:23


Tri duga tjedna su prošla od kad je momčad Veljka Mršića igrala posljednji put, bilo je to na gostovanju kod Zaboka 21. studenog. Nakon toga je uslijedila pauza od ligaških natjecanja zbog nastupa reprezentacije, da bi u najnezgodnije vrijeme, kada je ispred njih ubitačan raspored od čak devet utakmica u 20-ak dana, spoznali kako zbog pojave koronavirusa u svlačionici moraju otići u samoizolaciju.


Cibosima uloga favorita
Iza sebe su ostavili pravo more odgođenih utakmica (Budućnost, FMP, Cedevita Olimpija, Šibenka, Cedevita Junior), a neumoljivo dolaze druge predbilježene obveze poput ove večeras u derbiju HT Premijer lige protiv Cibone na njenom terenu. Okršaj za jedinicu u domaćem prvenstvu, tako bi se slobodno mogao nazvati ovaj, ukupno drugi ove sezone, sudar najboljih hrvatskih klubova koji i dijele prvo mjesto na ljestvici s omjerom 9-2. Prvi se zbio u 2. kolu na Višnjiku i dobili su ga Mršićevi igrači sa 73:70, ali kao da se sudbina poigrala pa su se u odnosu na taj prvi susret odigran 25. rujna obrnule uloge. Tada su igrači Ivana Velića došli na megdan Zadru direktno iz poduže samoizolacije i to je bio odlučujući faktor po pitanju pobjednika. Zato je pred večerašnji sraz u 18 sati u Draženovom domu uloga favorita pripala Cibosima koji su u normalnom trenažnom procesu, a Zadrani su uspjeli odraditi tek tri treninga i to je sigurno najveća muka za Mršića pred utakmicu koja će barem za neko vrijeme dati prednost jednoj momčadi iako će se sve još moći nadoknaditi u preostalih dugih 20 kola do početka doigravanja.
– Imali smo dva pozitivna igrača koji su bili u samoizolaciji deset dana, a ostatak momčadi je bio šest dana u samoizolaciji. Krenuli smo prekjučer s treninzima jer je raspored takav pa ne znam što očekivati, do utakmice ćemo imati još dva treninga. Idemo igrati, danas imamo Cibonu te nakon toga dvije utakmice u nekoliko dana. Najvažnije je da se vraćamo u taj natjecateljski ritam i da igrači ostanu zdravi. Što se tiče rezultata vidjet ćemo što moramo napraviti – rekao je Veljko Mršić uoči drugog ovosezonskog najvećeg hrvatskog derbija.


Debi Kodija Justicea
U odnosu na taj spomenuti prvi njihov dvoboj na Višnjiku obje momčadi su bitnije izmijenile svoje rostere pa je Zadar u međuvremenu ostao bez Darka Planinića, Jonathana Gallowaya i Eyassu Workua, a nova lica su Justin Carter, Chinanu Onuaku i Kodi Justice kojeg baš večeras u Draženovom domu očekuju prve minute u dresu Zadra. Cibona je pak brzom i vještom reakcijom na tržištu napravila pravi posao dovođenjem prekaljenog povratničkog trojca. Uz Damira Markota stigli su i iskusni playmaker Scott Reynolds te bivši stanovnik Višnjika Darko Planinić dok su klub napustili Kristijan Krajina i Ronald Moore. Uprava zagrebačkog kluba zapravo je ispunila sve želje trenera Velića koji je najslabije karike zamijenio stabilnim igračima i s ovom postavom Cibosi djeluju kompaktno i izrazito moćno jer je jezgra koju čine Drežnjak, Prkačin, Nakić, Novačić, Bilinovac, Radovčić, Marić, Bundović i Vucić nadograđena s pravim pojačanjima.
– Obje momčadi su se dosta promijenile u odnosu na tu prvu utakmicu koju smo odigrali u Zadru prije skoro tri mjeseca. Teško je nešto očekivati, sezona je takva kakva je, gdje je bilo dosta ovakvih pauza. Moramo zaustaviti njihov kontranapad i njihove najbolje igrače. Također moramo igrati kolektivno, lopta mora kružiti i moramo donositi dobre odluke na parketu. Mislim da imamo šanse za pobjedu, ali nakon ovakvog tjedna teško je nešto prognozirati – istaknuo je Mršić.




Carter: Ovo je derbi, moramo dati sve od sebe!
Svoj prvi najveći hrvatski derbi će uz Chinanua Onuaku i Kodija Justicea imati večeras priliku zaigrati i Justin Carter. Iskusni Amerikanac pokazao se dosad stabilnom karikom u sastavu Veljka Mršića što se očekuje i u ovom okršaju s Cibosima. No, svjestan je itekako Carter da je pred njegovim suigračima teška zadaća s obzirom da se na Višnjiku posljednjih dana više pričalo o koronavirusu nego o košarci.
– Znamo da je ovo derbi i da neće biti lako pogotovo jer nismo odigrali utakmicu skoro tri tjedna. Ali dobro je što se vraćamo natjecateljskom ritmu, dobro je što ćemo vidjeti nova lica i nove napade koje ćemo morati braniti. Bit će nezgodno na početku utakmice, ali znamo da je ovo derbi pa ćemo dati sve od sebe. Oni igraju kolektivnu košarku, dobro dijele loptu, dobra su šuterska ekipa kad su u ritmu. Mi moramo zaustaviti njihov ritam, igrati dobru obranu i kontrolirati skok – najavio je utakmicu s Cibonom Justin Carter.


»Imali smo dva pozitivna igrača koji su bili u samoizolaciji deset dana, a ostatak momčadi je bio šest dana u samoizolaciji. Krenuli smo prekjučer s treninzima jer je raspored takav pa ne znam što očekivati, do utakmice ćemo imati još dva treninga. Idemo igrati, danas imamo Cibonu te nakon toga dvije utakmice u nekoliko dana
Veljko Mršić