Turisti se okreću zelenom, održivom turizmu i istraživanju zadarskog zaleđa i otoka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U hotelu Kolovare održana radionica o rastućem razvoju
Na području Zadra ima još dosta prostora za razvoj ruralnog turizma, iako je proteklih godina dosta investicija i realizirano. Međutim, kad gledamo nove trendove u turizmu, turisti se okreću zelenom, održivom turizmu i istraživanju zadarskog zaleđa i unutrašnjosti otoka, rekla je Kuratko Pani
Vedran SITNICA
Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske

Hotel Kolovare bio je domaćin radionice o razvoju ruralnog turizma Hrvatske te efikasnijem promicanju sudionika ruralnog turizma na domaćem i inozemnom tržištu.
- Ove radionice dio su projekta kojeg financira Ministarstvo turizma i sporta, a cilj im je osposobiti dionike seoskog turizma za efikasniju promociju na tržištu, ističe Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske dodajući kako ruralni turizam postaje sve popularniji, a Hrvatska koja je bogata prirodnim resursima te ima sve predispozicije za kvalitetno razvijanje seoskog turizma, još uvijek nedovoljno ulaže u promidžbu za ovaj aspekt turizma.

Definiranje seoskog turizma

Na ukupno 40 radionica diljem Hrvatske, rješavaju se izazovi i pitanja s kojima se susreću sudionici seoskog turizma.
- Na području Zadra ima još dosta prostora za razvoj ruralnog turizma, iako je proteklih godina dosta investicija i realizirano. Međutim, kad gledamo nove trendove u turizmu, turisti se okreću zelenom, održivom turizmu i istraživanju zadarskog zaleđa i unutrašnjosti otoka, rekla je Kuratko Pani napomenuvši kako su sinonimi turističke destinacije koji se najčešće propagiraju u reklamnim kampanjama najčešće more, sunce i obala, zbog čega udruga upozorava na potrebu promoviranja ruralnog turizma.
- Ruralni i eko turizam su komplementarne djelatnosti, pojam seoskog turizma se kao sinonim upotrebljava i s ruralnim i s kontinentalnim turizmom, no njegova definicija se ogleda u spoju poljoprivredne i turističke djelatnosti te zaštite kulturne baštine hrvatskog sela, pojasnila je Kuratko Pani dodajući kako se u praksi vidi da se seoski turizam konačno definira u zakonu, što do sada nije bio slučaj jer zakon jedino prepoznaje pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-ovima, što nije dostatno.
- Očekujemo i izmjene zakona, ne samo u smislu definiranja seoskog turizma, već i kategorizacije objekata, dodjeljivanje oznaka i svega što će biti sukladno propisima. Tek tada će biti evidentan podatak o tome koliko nas ima, čime se bavimo, koje su to kategorije i slično, kazala je Kuratko Pani.

Imovinskopravni odnosi, loš marketing...

Udruga se zalaže da se adekvatno vrednuje poljoprivreda i da se ne dogodi situacija da se netko bavi agroturizmom ili seoskim turizmom, a da ništa ne proizvodi.
- Ovo je situacija koju trenutno imamo u našoj državi, zbog čega mi iskazujemo bunt jer takav vid smatramo varanjem potrošača i da bi se te stvari trebale regulirati što očekujemo da će se napraviti u okviru ove radne grupe, poručila je Kuratko Pani.
Na radionicu se ovog puta prijavilo 15 sudionika pružatelja usluga.
Radionici su se priključili OPG Odžaković, OPG Dušević, poljoprivrednici iz Benkovca, vlasnica terapijskog centra za jahanje te drugi kojima je tema bila zanimljiva.
Rasprava je bila popraćena pitanjima sudionika i argumentiranim pojašnjenjima od strane struke. Potpora udruzi u debati o izazovima i problemima koje su sudionici iznijeli na ovoj radionici bili su Damir Hordov iz Turističke zajednice Zadar te Daniel Segarić, pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije.
Prema raspravi, najčešći tekući problemi izneseni ovom prigodom bili su imovinskopravni odnosi, loš marketing, zakonodavni okvir koji ih guši, nedovoljna državna poticajna sredstva, neadekvatna briga za označavanje i postavljanje tabela i oznaka…
Na pitanje kada i kakve reforme mogu očekivati u području ove tematike, iz udruge su odgovorili kako je Turistička zajednica Zadra jedina referentna za odgovor na ovo pitanje, no da se radi o vidu turizma koji se jako brzo razvija te se očekuje i rast broja registriranih objekata na području Zadra i Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)