U radu uvijek idem tragom onoga što je nastalo slučajno

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Retrospektivna izložba jednog od najpoznatijih izrađivača umjetničkog nakita, Lazera Roka Lumezija otvorena u Kneževoj palači
Na ovoj su izložbi izložena sva moja djela, koja smatram djelima svoga duha. Dio izložbe su i metalni i likovni uraci, kao i pisane riječi. »Opus« je dokaz toga da se često ono što se ne može kazati riječima može pretočiti u likovno – umjetnički izričaj. Ideja za izložbu »Opus« došla mi je prirodno, jer se u svom umjetničkom radu nikada nisam bavio isključivo jednom vrstom umjetnosti, kazao je Lumezi
Vedran SITNICA
U Kneževoj palači otvorena je samostalna izložba umjetnika Lazera Roka Lumezija »Opus«

U Kneževoj je palači svečano otvorena samostalna izložba renomiranog umjetnika Lazera Roka Lumezija nazvana »Opus«. Lumezi je istaknuti umjetnik na području primijenjene umjetnosti i kiparstva malih formi, te je jedan od najpoznatijih izrađivača umjetničkog nakita. Premda i dalje neumorno radi, već sada ima prepoznatljiv i zaokružen opus, koji obogaćuje hrvatsku kulturnu baštinu. Za ovu je izložbu pripremio svoj opus umjetničkog nakita i male plastike s naglaskom na recentnoj produkciji.

Umjetnički »Opus«

Lumezi je rođen u Skadru 1945. godine. Po struci je diplomirani pravnik, a od 1980. se godine bavi izradom unikatnog nakita kao slobodni profesionalni umjetnik. Lumezi je dugogodišnji suradnik Hrvatskog restauratorskog zavoda na očuvanju hrvatske tradicijske baštine. Za Sinjsku je alku izradio ukrase za viteške odore sinjskih alkara iz plemenitih kovina za dolame, ječerme i toke. Autor je i stotina replika izvornog tradicijskog nakita. 1996. godine osnovao je »Otvoreni atelier Lumezi« i Umjetničku organizaciju »Majstorka školica«.
- Na ovoj su izložbi izložena sva moja djela, koja smatram djelima svoga duha. Dio izložbe su i metalni i likovni uratci, kao i pisane riječi. »Opus« je dokaz toga da se često ono što se ne može kazati riječima može pretočiti u likovno – umjetnički izričaj. Ideja za izložbu »Opus« došla mi je prirodno, jer se u svom umjetničkom radu nikada nisam bavio isključivo jednom vrstom umjetnosti, kazao je Lumezi, koji kaže da umjetnik prije početka stvaranja mora stvoriti povoljnu unutarnju klimu, kako bi stvarao između mogućeg i nemogućeg.
Njegov rad karakteriziraju tanke isprepletene linije, ugrebane u površinu metala iglom za crtanje, točkaste strukture i rupice kroz koje žicom kao koncem spaja dijelove kompozicije. Glavna karakteristika njegovih malih plastika je, kao i svim kiparskim djelima kroz povijest, likovni izričaj, nova vizualna vrijednost koju Lumezi postiže s nemjerljivom lakoćom.
- Izložba je naslovljena »Opus« upravo jer na jednom mjestu okuplja sve ono što čini moju umjetničku stanu života. Slijedom okolnosti, na ovoj sam izložbi radio zadnje dvije i pol godine. Planirao sam je izložiti u Mimari, a potom i u Gradskom muzeju Sisak. No, potres je zaustavio sva moja nastojanja da ovu zbirku prikažem javnosti. Zadar i Kneževa palača sinuli su mi kao savršen prostor za predstavljanje mog »Opusa«. Napisao sam pismo namjere za suradnju, ne očekujući tako široko otvorena vrata, istaknuo je Lumezi.

Jedinstveni umjetnički izričaj

Lumezi se izražava formom nakita koji nije izgubio svoju utilitarnu funkciju – nosivost, ali izlazi iz sfere mondenosti svojim skulpturalnim oblikovanjem i likovnom kvalitetom, te postiže novu van vremensku vrijednost. Sve vrste nakita koje izrađuje uvijek su kompozicijski uravnotežene apstrakcije sa figurativnim detaljima koji se izmjenjuju u dinamičkoj ili ritmičkoj alteraciji.
- U radu uvijek idem tragom onoga što je nastalo slučajno. Motive često pronalazim u prirodi i svijetu oko sebe, tako da komadi nakita često poprimaju zoomorfne ili fitomorfne oblike. Neki me put umjetnički zanos odvede predaleko, tako da osmislim komad koji nije nakit, već ukras za zid. Za ovu sam izložbu spremio 132 djela, za što će neki kazati da je previše, no ni jedan nisam mogao izostaviti iz »Opusa«. Gužva možda ide na štetu svakog pojedinačnog komada, no oni koji se pozorno zagledaju u svaki od njih, uočit će njegovu ljepotu, kazao je Lumezi, čiji je umjetnički izričaj uvijek odraz njegova mentalnog stanja i raspoloženja, tako da se istovremeno često izražava kroz više umjetničkih formi – nakit i pjesme.

 

***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)